Τι συζητήθηκε για το κοινό τμήμα της ρεματιάς Βριλησσίων Αμαρουσίου.

Πολιτιστικός – Περιβαλλοντικός σύλλογος Νέου Αμαρουσίου «Το Νέο Μαρούσι»
Δελτίο Τύπου – Νέο Μαρούσι 13-11-2017
Συνάντηση αντιπροσωπείας του Δ.Σ. του συλλόγου μας με τον αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα Αθηνών κ. Γιώργο Καραμέρο.Την Παρασκευή 10-11-2017, αντιπροσωπεία του Δ.Σ του συλλόγου μας, αποτελούμενη από τον πρόεδρο του Δ.Σ. Δημήτρη Σταμέλο και τα μέλη Βασίλη Λαδονικόλα και Απόστολο Αποστολούδη, συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα κ. Γιώργο Καραμέρο στο γραφείο του στην Περιφέρεια Αττικής. Σκοπός της εν λόγω συνάντησης ήταν η ενημέρωσή μας σχετικά με ζητήματα βασικών υποδομών και περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής του Νέου Αμαρουσίου, που άπτονται των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας και τα οποία είχαμε διαβιβάσει με σχετική μας επιστολή στον αντιπεριφερειάρχη.

Ως πρώτο θέμα, μας απασχόλησε η χρηματοδότηση και η υλοποίηση του έργου των δικτύων αγωγών όμβριων υδάτων για την περιοχή του Νέου Αμαρουσίου, συμπεριλαμβανομένου και του αποδέκτη του ρέματος Σαπφούς. Ο κ. Γ. Καραμέρος μας ενημέρωσε ότι έχει κατατεθεί αίτημα χρηματοδότησης του έργου από τον Δήμο, αλλά δεν έχει διαβιβαστεί ακόμη στην περιφέρεια η επιβαλλόμενη μελέτη που αφορά το έργο του δικτύου αγωγών όμβριων υδάτων για το Νέο Μαρούσι. Μας διαβεβαίωσε ότι μόλις ληφθεί η σχετική ολοκληρωμένη μελέτη θα επιληφθούν άμεσα του θέματος οι μηχανικοί της περιφέρειας και θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία. Μάλιστα τόνισε ιδιαίτερα, ότι είναι ενήμερος για τα τεράστια προβλήματα που παρατηρούνται σε βασικούς και δευτερεύοντες οδικούς άξονες της περιοχής μετά από βροχοπτώσεις ακόμα και ήπιας μορφής.Επίσης, μας ενημέρωσε για όλα τα σημερινά δεδομένα και τις εξελίξεις, όσον αφορά την οριοθέτηση και διευθέτηση του ρέματος της Σαπφούς, καθώς και για όλες τις σχετικές ενέργειες που έχει πραγματοποιήσει η περιφέρεια στο συγκεκριμένο ρέμα, που ως γνωστόν αποτελεί βασικό άξονα απορροής των αγωγών όμβριων υδάτων του Νέου Αμαρουσίου και  της ευρύτερης περιοχής.

Στο κρίσιμο θέμα της κατασκευής αναγκαίων έργων οδοποιίας στην περιοχή μας, ο κ. Καραμέρος διευκρίνισε ότι ο σχεδιασμός και η υλοποίησή τους αφορούν τον Δήμο, ενώ η χρηματοδότησή τους από την Περιφέρεια γίνεται στο πλαίσιοενός συνολικού προγραμματισμού. Όσο για την κατασκευή των πεζοδρομίων, που δεν υπάρχουν στην περιοχή μας, τόνισε ότι κάτι τέτοιο αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του Δήμου.         
                   
Συνολικά με τα θέματα που αφορούν τη ρεματιά Πεντέλης - Χαλανδρίου (στο κοινό τμήμα της περιοχής του Αμαρουσίου με τα Βριλήσσια) επισημάναμε στον κ. Καραμέρο ότι το προηγούμενο διάστημα παρακολουθήσαμε με ικανοποίηση το έργο διαμόρφωσης μέρους της κοίτης της ρεματιάς πλησίον της γέφυρας της Σισμανογλείου και ζητήσαμε πληρέστερη ενημέρωση τόσο για το εν λόγω έργο, όσο και για σχετικά έργα που θα διασφαλίζουν την περιοχή από επικίνδυνες καταστάσεις κατακρημνίσεων, πλημμυρών και ατυχημάτων που έχουν καταγραφεί κατά το παρελθόν.
Παράλληλα ζητήσαμε τη συμβολή της Περιφέρειας στη διαμόρφωση και παράδοση των παραρεμάτιων πεζοδρόμων προς κοινή χρήση, καθώς και τη δημιουργία των συνθηκών για την διατήρηση και ανάπτυξη του φυσικού περιβάλλοντος της ρεματιάς.

Ο κ. Καραμέρος μας επισήμανε ότι οι αρμοδιότητες της περιφέρειας περιορίζονται στην κοίτη και τα πρανή του ρέματος και ότι η περιφέρεια καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να κρατηθούν αυτά καθαρά ενόψει και των βροχοπτώσεων. Μας επισήμανε επίσης τους καθαρισμούς και ψεκασμούς που έχουν γίνει τόσο στο εν λόγω ρέμα όσο και σε άλλα ρέματα, όπως και στον εντοπισμό και καθαρισμό των φραγμάτων που όπως μας επισήμανε, επί χρόνια ήτανεγκαταλειμμένα στο βουνό της Πεντέλης.

Ολοκληρώνοντας την ενημέρωση των μελών του Συλλόγου μας και των κατοίκων της περιοχής του Νέου Αμαρουσίου, να επισημάνουμε ότι η συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη ήταν άκρως εποικοδομητική, και,ταυτόχρονα διευκρινιστική επί πολλών θεμάτων. Επιπλέον, δεσμευθήκαμε αμφότεροι, να έχουμε μια πιο τακτική και ολοκληρωμένη συνεργασία& επικοινωνία για τα προβλήματα της περιοχής μας που άπτονται των αρμοδιοτήτων της περιφέρειας, ώστε σε αγαστή συνεργασία με το δήμο Αμαρουσίουαλλά και όμορων δήμων,να μεριμνήσουμε προκειμένου να επιταχύνουμε τις διαδικασίες επίλυσής τους…

Ιδιαιτέρως για τα θέματα της ρεματιάς, ο κ. Καραμέροςδεσμεύτηκε για κοινή επιτόπια αυτοψία στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα,προκειμένου να καταγραφούν ζητήματα που χρήζουν αντιμετώπισης.

Εκμέρους του Δ.Σ. του συλλόγου «Νέου Αμαρουσίου»
Oπρόεδρος, Σταμέλος Δημήτρης

e-mail:stamelosdimitris@gmail.com

fb – Νέο Μαρούσι https://www.facebook.com/groups/1555159228049560/

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο