ΜΙΑ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΟΤΗΤΑΣ.

ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ
Αγαπητοί Γονείς
Στην επόμενη συνάντηση μας στη σχολή γονέων που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Μαρτίου 2018, έχουμε την τιμή να φιλοξενήσουμε στη Σχολή Γονέων τον π. Ιωάννη Τσαπαρίκο. 
Μία συνάντηση αφιερωμένη στην πατρότητα
Μία συνάντηση αφιερωμένη στο ρόλο του πατέρα στη σύγχρονη οικογένεια.
Μία συνάντηση αφιερωμένη σε μπαμπάδες και φυσικά σε μαμάδες.
ΠΑΤΡΟΤΗΤΑ: ΜΙΑ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΟΤΗΤΑΣ   
      Θεματικός άξονας της ομιλίας είναι η συστημική προσέγγιση της πατρότητας. Η συστημική προσέγγιση υπερτερεί της παραδοσιακής αναλυτικής (καρτεσιανής) σκέψης, ως προς το ότι προσλαμβάνει και ερμηνεύει τον κόσμο ως ολότητα, ως σύνολο συστημάτων και υποσυστημάτων, σε συνεχή αλληλεπίδραση μεταξύ τους.
     Στόχος της ομιλίας είναι να αναδειχθεί ο θεμελιακός λόγος ύπαρξης και δραστηριοποίησης του πατέρα μέσα σε μια οικογένεια και κοινωνία που συνεχώς αλλάζει και επαναπροσδιορίζεται. Μετά την αναφορά σε βασικές διαστάσεις της πατρότητας (ο πατέρας ως άτομο, ο πατέρας στην οικογένεια, στην κοινωνία, στον πολιτισμό, στη θρησκεία, στη σχέση του με το φυσικό περιβάλλον), θα αναλυθεί διεξοδικότερα ο ρόλος του πατέρα στη σύγχρονη οικογένεια.
   Μπορεί άραγε ο σύγχρονος πατέρας να μην είναι παθητικός θεατής, αλλά να είναι ενεργός συμπαραστάτης και συνοδοιπόρος με την σύζυγο-μητέρα στο δυσχερές, πολύπλοκο και πολυσύνθετο εγχείρημα της από κοινού διαπαιδαγώγησης και διαμόρφωσης μιας πιο ολοκληρωμένης προσωπικότητας, ικανής να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και προκλήσεις των καιρών;

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

     Ο π. Ιωάννης Τσαπαρίκος γεννήθηκε στη Σάμο το 1964  και  κατοικεί στην Αθήνα  από  το 1975. Χειροτονήθηκε κληρικός το 1994 και είναι έγγαμος με δύο παιδιά. Σπούδασε Θεολογία και Συστημική Θεραπεία και υπηρετεί από το 2006 στην Ενορία των Αγίων Αποστόλων Βριλησσίων. Είναι υπεύθυνος  των τομέων Νεότητας, Γάμου και  Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και δραστηριοποιείται στην παρουσίαση ομιλιών καθ' έτος στο πλαίσιο της Σχολής Γονέων. Επίσης, είναι υπεύθυνος  του ενοριακού κύκλου μητέρων και παρουσίασης βιωματικού σεμιναρίου για την οικογένεια σε συνεργασία με το εκκλησιαστικό ίδρυμα ''Διακονία'. Ταυτόχρονα  είναι υπεύθυνος για την κατηχητική σύναξη,  αλλά και για την αγαστή συνεργασία με όλα τα εκπαιδευτήρια της ενορίας. Ευαισθητοποιείται στον  ευρύτερο χώρο της ψυχικής υγείας, ιδίως της δοκιμαζόμενης στις μέρες μας οικογένειας, επηρεασμένος  κι από την θητεία του ως εφημέριος του Νοσοκομείου Παίδων ''Αγία Σοφία'' κατά το παρελθόν. Ενημερώνεται τακτικά για τις σύγχρονες προσεγγίσεις της Ποιμαντικής μέσω επιμορφωτικών σεμιναρίων και συμμετέχει σε Διεθνή Συνέδρια Ψυχοθεραπείας ( EFTA).  

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο