Ο αγώνας εναντίον της υφαρπαγής του Ελληνικού συνεχίζεται.

Η Ελένη Πορτάλιου την Κυριακή το πρωί της 11ης Μαρτίου στο στέκι της "Δράσης"
Μέσα στο γενικευμένο κλίμα βύθισης και κοινωνικής απογοήτευσης συνεπεία των μνημονιακών πολιτικών, το Ελληνικό, ένα από τα δύο κρίσιμα προαπαιτούμενα για να κλείσει η αξιολόγηση (!), μετά και την απόρριψη της προσφυγής από το ΣτΕ, μοιάζει σήμερα χαμένη υπόθεση.
Για πρώτη φορά στην ιστορία του αττικού τοπίου, η προοπτική είναι να δεσπόζουν οι ουρανοξύστες – καζίνο και όχι η Ακρόπολη. Το ίδιο χαμένη μοιάζει και η υπόθεση Χαλκιδική. Το ίδιο και τα νησιά με τις ανεμογεννήτριες. Το ίδιο σε λίγο και η Ήπειρος με τις χιλιάδες διερευνητικές εξορύξεις για υδρογονάνθρακες. Το ίδιο και τα εκατοντάδες διατηρητέα της Αθήνας που κατέρρευσαν οριστικά χωρίς η πολιτεία να ενδιαφερθεί. Το ίδιο και οι Ελεύθεροι Χώροι που παραδόθηκαν στο βωμό της «ανάπτυξης». Το ίδιο και οι ακρογιαλιές που θα γίνουν μαρίνες και κλειστά παραθεριστήρια. Όλα μοιάζουν χαμένα στο βαθμό που η κοινωνία δεν αντιδρά. Ή μήπως όχι;

Την Κυριακή 11 Μαρτίου, στις 11.00 το πρωί, ο άνθρωπος που έχει αφιερωθεί τα τελευταία χρόνια στην υπεράσπιση της έκτασης του Ελληνικού, η Ελένη Πορτάλιου, θα είναι στο στέκι της ΔΡΑΣΗΣ (Πίνδου 30 & Μαραθώνος, Βριλήσσια).

Για να συζητήσουμε για το Ελληνικό, μη αποδεχόμενοι ότι η «ιστορία» τελείωσε. Για να ενημερωθούμε, διότι λίγα επετράπη να γνωρίσουμε για την πραγματικότητα και τις συνέπειες του υπό έγκριση Σχεδίου. Για να διαγραφούν τα επόμενα βήματα στην υπεράσπιση του χώρου.

Το Ελληνικό δεν είναι μακριά. Τουλάχιστον για όσες δημοτικές Κινήσεις, εξακολουθούν, παρά τα προβλήματα, τις ανακολουθίες, τις «προδοσίες», τις ανεπάρκειες και τα πισωγυρίσματα, να αντιλαμβάνονται τη συμβολή τους ως τμήμα ενός ευρύτερου κοινωνικού χώρου.

Λίγα λόγια για το ζήτημα

Το Ελληνικό είναι µια έκταση 6.200 στρ στην Αττική που αποτελείται από το πρώην αεροδρόµιο και την παραλία του Αγίου Κοσµά. Είναι ο µοναδικός σηµαντικού µεγέθους ελεύθερος δηµόσιος χώρος ο οποίος θα µπορούσε να συµβάλλει σηµαντικά στην ανάσχεση της οικιστικής και περιβαλλοντικής υποβάθµισης και στην αντιµετώπιση της κλιµατικής αλλαγής, ενισχύοντας ταυτόχρονα τις οικονοµικές δραστηριότητες µε διάχυση της κοινωνικής ωφέλειας στο σύνολο της Αττικής. Βρίσκεται στη διαδικασία υφαρπαγής/παραχώρησης στην εταιρεία Lamda Development στο πλαίσιο των µνηµονιακών δεσµεύσεων της χώρας. Ένα σηµαντικό κίνηµα αντίστασης στην εκποίηση του Ελληνικού έχει αναπτυχθεί, που έχει δηµοσιοποιήσει το θέµα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Σήµερα ο αγώνας βρίσκεται σε κρίσιµη φάση και πρέπει να συνεχιστούν οι δικαστικοί αγώνες που εντάσσονται στις κινηµατικές διαδικασίες. Καλούµε σε πανελλαδική και διεθνή συµπαράσταση µε τρόπους όπως η δηµοσιότητα και η οικονοµική ενίσχυση*.

● Στο Ελληνικό θα οικοδοµηθεί µια ιδιωτική πόλη στην οποία οι ελεύθεροι χώροι δηµόσιας χρήσης, οι χώροι και οι εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας δεν θα ανήκουν στο δήµο αλλά σε ειδικό φορέα ελεγχόµενο από την Εταιρεία

● Η ιδιωτική πόλη περιλαµβάνει όλες τις δυνατές χρήσεις: κατοικία διαφόρων υψών, γραφεία, εκπαίδευση, λιανικό εµπόριο, malls, κτίρια αναψυχής και δραστηριοτήτων αθλητισµού και πολιτισµού, υγείας, ξενοδοχεία και λοιπές τουριστικές εγκαταστάσεις, µικτές χρήσεις, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας κ.λ.π.

Όλες αυτές οι χρήσεις θα λειτουργήσουν ανταγωνιστικά και θα πλήξουν δραµατικά τις ήδη συρρικνωµένες οικονοµικές δραστηριότητες της Αττικής.

● Η νέα πόλη θα επιδεινώσει δραµατικά τους δείκτες της κλιµατικής αλλαγής.

● Η δόµηση είναι έως 3.000.600 τµ τα οποία µπορούν να επαυξηθούν.

● Τα ύψη των κτιρίων (22,5, 26, 50, 70 µ, 6 ουρανοξύστες 200 µ) πλήττουν βάναυσα την ήπια τοπιογραφία του παράκτιου µετώπου, σε µεγάλη έκταση αδόµητου σήµερα και µε σηµαντικά µνηµεία της φύσης και του πολιτισµού.

● Το διαφηµιζόµενο πάρκο έχει έκταση µόλις 668 στρ.

● Το παράκτιο µέτωπο πολεοδοµείται για πρώτη φορά. Κτίζονται 190.000 τµ µονοκατοικίες και πολυκατοικίες, πύργο κατοικιών, εµπορικό κέντρο, δύο ξενοδοχεία. Η ακτή δεν είναι προσβάσιµη από το κοινό.

● Όλες οι υφιστάµενες σήµερα πράσινες εκτάσεις, δασικές και άλλες καταστρέφονται.

● Κατεδαφίζονται σηµαντικά νεώτερα µνηµεία.

● Υπάρχει σοβαρό πρόβληµα προστασίας των αρχαιοτήτων.

● Καταργείται η προστατευόµενη τοπιακή ενότητα του Λεκανοπεδίου. Αντίκειται επίσης στην Ευρωπαϊκή Σύµβαση της Φλωρεντίας για την προστασία του τοπίου.

ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΟΥΝ ΟΛΟΣΧΕΡΩΣ
- ∆άση και δασικές εκτάσεις
- Αρχαιολογικοί χώροι
- ∆άσος και Αµερικανικό Κολλέγιο Θηλέων Αθηνών
- Παραλία Αγίου Κοσµά


Η Ελένη Πορτάλιου, τ. καθηγήτρια Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού στο Ε.Μ.Π., υπήρξε δημοτική σύμβουλος -επικεφαλής της δημοτικής κίνησης Ανοιχτή Πόλη στην Αθήνα και μέλος του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014. Γνώστρια των θεμάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης έχει συμβάλλει με τις θεωρητικές εργασίες της στη μελέτη της ιστορικής καταγωγής του θεσμού και των σχέσεων κράτους – αποκεντρωμένου κράτους – κοινωνίας, με οδηγό τις έννοιες της συμμετοχής, του εκδημοκρατισμού των θεσμών, της αποκέντρωσης με αυτοδιοίκηση, της ενεργοποίησης και αυτοθέσμισης της κοινωνίας. Υπήρξε πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων και επανειλημμένα μέλος του διοικητικού του συμβουλίου και της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ. Έλαβε ενεργά μέρος στην ίδρυση του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ, στις διεθνείς συναντήσεις και διαδηλώσεις, καθώς και στη διοργάνωση του Χώρου για την πόλη (έκθεση δράσεων κινημάτων και οργάνωση σεμιναρίων) για το 4ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ στην Αθήνα. Ιδρυτικό μέλος της Κίνησης για την Υπεράσπιση των Κοινωνικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων. Υπήρξε μέλος της κίνησης Αττική-SOS και της Πρωτοβουλίας για το Δικαίωμα στην Πόλη. Συμμετέχει ενεργά, εδώ και τρεις δεκαετίες, ως επιστήμων και ακτιβίστρια, στα κοινωνικά κινήματα για την πόλη, το περιβάλλον και την οικολογία.

Από το 2011 έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Επιτροπή Αγώνα για το Ελληνικό. Τον Ιανουάριο του 2018 κατέθεσε εκ μέρους της ΚΟΙΝΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ (αρχαιολόγων, αρχιτεκτόνων, αιρετών της αυτοδιοίκησης επιστηµόνων του περιβάλλοντος, πανεπιστηµιακών, καλλιτεχνών και εκπροσώπων των κινηµάτων για την πόλη και το περιβάλλον στην Αττική) από κοινού με τους Φαίδωνα Γεωργιάδη, πολεοδόμο -χωροτάκτη, Στάθη Γκότση, ιστορικό, μέλος ΔΣ Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Χρήστο Κορτζίδη, επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης και 522 άλλους θεσμικούς φορείς και πολίτες (μεταξύ των οποίων και η «ΔΡΑΣΗ»), υπόμνημα στο ΣτΕ επί του σχεδίου προεδρικού διατάγματος με τίτλο «Έγκριση Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά Περιφέρειας Αττικής»

*Στη φωτογραφία το επιτρεπόμενο έργο από την βόρειο – ανατολική πλευρά γειτονιά Άνω Ελληνικού (3D Επιτροπής Αγώνα)

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο