Συμμετοχή του Δήμου Πεντέλης στο Forum για τις Επενδύσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Και τις Συνεργασίες Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα και το Πρόγραμμα «Φιλόδημος». ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ.
Την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018 πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο Divani Caravel Athens από την A-Energy Investments,  Forum για τις Επενδύσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις Συνεργασίες Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα & το Πρόγραμμα «Φιλόδημος».

Ο Δήμος Πεντέλης συμμετείχε στο Forum παρουσιάζοντας το υπερσύγχρονο Σχολικό και Αθλητικό Συγκρότημα στην περιοχή της Καλλιθέας Πεντέλης, έργο το οποίο με αγώνα εικοσαετίας του Δημάρχου Πεντέλης Δημήτρη Στεργίου Καψάλη ολοκληρώθηκε με την εφαρμογή του μοντέλου ΣΔΙΤ σε ιδιοκτησία δεκατριών στρεμμάτων του Δήμου.
Την παρουσίαση με τίτλο «Από τα σχολικά κτίρια με ΣΔΙΤ στον οδοφωτισμό: Το επιτυχημένο παράδειγμα της Πεντέλης και η άμεση συνέχιση» έκανε ο Θεματικός Αντιδήμαρχος κος Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου, ενώ την παρουσίαση παρακολούθησε επίσης ο Θεματικός Αντιδήμαρχος κος Ηλίας Βιλιώτης.

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΝΤΕΛΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΚΑΨΑΛΗ
ΣΤΟ FORUM «ΕΠΕΝΔΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»


«Από τα σχολικά κτίρια με ΣΔΙΤ στον οδοφωτισμό: Το επιτυχημένο παράδειγμα της Πεντέλης και η άμεση συνέχιση"


ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Εκλεκτές κυρίες και κύριοι,

Με αγώνα εικοσαετίας ως Προέδρου της Κοινότητας Πεντέλης,  Δημάρχου Πεντέλης και Καλλικρατικού Δήμου Πεντέλης κατορθώσαμε η ιδιοκτησία των δεκατριών (13) στρεμμάτων του Δήμου να απαλλαγεί και των άλλων προβλεπόμενων χρήσεων γης και το υπέροχο αυτό μπαλκόνι της Αττικής στην περιοχή Καλλιθέας Πεντέλης να δοθεί για Σχολικές και Αθλητικές εγκαταστάσεις.
Ο εικοσαετής αγώνας μας για τα αυτονόητα βρήκε λύση με την εφαρμογή του μοντέλου Σ.Δ.Ι.Τ. (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Φορέα).


ΟΙΚΙΣΜΟΣ  ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ

Την σκοτεινή δεκαετία του ’70 που ακραιφνώς δασικές εκτάσεις του Πεντελικού περιήλθαν στους Οικοπεδικούς - Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς και εντάχθηκαν στο Σχέδιο ενετάχθη στο σχέδιο και η περιοχή του Οικοδομικού Συνεταιρισμού  Θυμάτων  Κατοχής και Στασιαστικού  Κινήματος ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΠΕΝΤΕΛΗΣ έκτασης διακοσίων εβδομήντα (270) στρεμμάτων.
Το κτήμα των δεκατριών (13)  στρεμμάτων που ανεγέρθηκε το σχολικό και αθλητικό συγκρότημα είναι ιδιοκτησία της Δημοτικής Κοινότητας Πεντέλης που περιήλθε σε αυτή από την εισφορά σε γη της περιοχής με την ένταξή της στο Σχέδιο.


ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ Δ.Κ. ΠΕΝΤΕΛΗΣ

Την 28η Σεπτεμβρίου 2014 θεμελιώσαμε την εγκατάσταση στο χώρο σε πλήρη στενή και αγαστή συνεργασία με την ανάδοχο εταιρεία ΑΤΕΣΕ και τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (Ο.Σ.Κ.)  τώρα Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. (ΚΤΥΠ) που δημοπράτησε το έργο μετά την εκχώρηση του οικοπέδου των δεκατριών (13) στρεμμάτων από την Δημοτική Κοινότητα Πεντέλης και υπέγραψε την σχετική σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία.
Σε χρόνο λιγότερο από δύο (2) χρόνια το έργο ολοκληρώθηκε και με τις κυκλοφοριακές και άλλες παρεμβάσεις που ο Δήμος Πεντέλης με ίδιες δαπάνες έκανε στο Οικοδομικό Τετράγωνο γύρω από το Σχολείο,  το Σχολικό και Αθλητικό Συγκρότημα παραδώθηκε στους νέους του Δήμου Πεντέλης και της ευρύτερης περιοχής.
Η εμπειρία μας από όλη αυτή την διαδικασία δημιουργίας, άμεσα αναδεικνύει ως κύρια μηνύματα:
Την απαράδεκτη γραφειοκρατική και χρονοβόρα λειτουργία της Κεντρικής Εξουσίας.
Την αποτελεσματικότητα, το πείσμα του αυτοδιοικητικού αγώνα για τον τόπο και τους νέους.
Την δύναμη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας ως μοχλού στήριξης του κρατικού έργου.
Την Ευρωπαϊκή στήριξη.
Την ανάγκη χωροταξικής αναμόρφωσης του Καλλικράτη στην περιοχή.



Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ (9/14 – 8/16)

Φωτό κατά φάση

(Προβολή φωτογραφιών κατά φάση)


Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Η σημασία του έργου για την περιοχή είναι τεράστια γιατί:
Απορροφά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (Νηπιαγωγείο – Δημοτικό Σχολείο) όλα τα παιδιά των ανατολικών οικισμών της Δημοτικής Κοινότητας Πεντέλης (Καλλιθέα- Νταού Πεντέλη) και τα παιδιά του Ντραφίου που μέχρι τώρα φοιτούν στο 1ο Δημοτικό Σχολείο και στο 1ο Νηπιαγωγείο της Δημοτικής Κοινότητας Πεντέλης.
Έχει αποσυμφορήσει με την αναπροσαρμογή των ορίων των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στις Δημοτικές Κοινότητες Πεντέλης και Νέας Πεντέλης, τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Πεντέλης και έχει δώσει έτσι ανάσα στη λειτουργία τους, μέχρι να κατασκευαστεί το Νηπιαγωγείο της Δημοτικής Κοινότητας Ν. Πεντέλης στην υπό ένταξη περιοχή της 25ης Μαρτίου.
Έχει δώσει σε όλους αλλά κυρίως στους νέους της περιοχής κλειστούς και ανοιχτούς σύγχρονους αθλητικούς χώρους που λειτουργούν   υπό τον έλεγχο ενός ντόπιου Αθλητικού Συλλόγου του Καλλισιακού που δημιουργήσαμε.
Έχει δώσει εν κατακλείδι στα παιδιά μας σύγχρονες εγκαταστάσεις εκπαίδευσης και αθλητισμού που η ιδιωτική εκπαίδευση και η ευρωπαϊκή δεν διαθέτουν σε αυτό το  επίπεδο.





ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ

Ρυθμίζεται και θα ρυθμίζεται σε πλήρη και στενή  συνεργασία των συναρμόδιων φορέων με τον συντονισμό του Δήμου δια των αρμοδίων Επιτροπών Σχολικής και Εκπαίδευσης και τον έλεγχο του Δημάρχου.
Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων:
Αρμόδιο για τα θέματα εκπαίδευσης (Προγράμματα - Στελέχωση - Εκπαιδευτική Λειτουργία) σε εφαρμογή του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας  Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας και των Διευθυντριών των Σχολείων.
Δήμος Πεντέλης:
Συντονίζει εμπλεκόμενους φορείς
Λειτουργεί δια του Καλλισσιακού Συλλόγου τους αθλητικούς χώρους τις ώρες εκτός λειτουργίας των σχολείων.
Εξασφαλίζει την αποχέτευση των λυμάτων του Συγκροτήματος.
Εξασφαλίζει τον εξοπλισμό των αιθουσών των μαθητών και των γραφείων των διδασκόντων.
Συντηρεί και επιβλέπει την εφαρμογή των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων εξυπηρέτησης του συγκροτήματος.
Επεμβαίνει μετά από αίτηση της Εταιρείας για επίλυση τυχόν θεμάτων λειτουργίας, συντήρησης, Διοικητικών που θα ανακύψουν.
Εταιρεία ΑΤΕΣΕ:
Διατηρεί την συντήρηση, την καθαριότητα και την ασφάλεια του έργου μέχρι την αποπληρωμή του (25ετία).
Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.:
Επιβλέπει την εφαρμογή των όρων της σύμβασης.




ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΕΡΓΩΝ ΣΔΙΤ

Η υλοποίηση έργων ΣΔΙΤ είναι  καινοτομία για τα ελληνικά δεδομένα, ότι το δημόσιο δεν προπληρώνει το μερίδιό του στο έργο, αλλά η αποπληρωμή γίνεται με την παραλαβή και στη βάση ενός λεπτομερούς μηχανισμού αξιολόγησης της ποιότητας. Σε περίπτωση που υπάρξει καθυστέρηση στη παράδοση του έργου, ο ανάδοχος επιβαρύνεται με αρκετά υψηλό πρόστιμο για κάθε ημέρα καθυστέρησης. Άρα υπάρχουν οι δικλίδες ασφαλείας για τον Αυτοδιοικητικό φορέα.
Αυτό είναι και το μεγάλο πλεονέκτημα. Το ότι εγγυάται ποιοτικά έργα που είναι αναγκαία για την κοινωνία, όπως για παράδειγμα τα σχολεία της Πεντέλης, αλλά δεν θα μπορούσαν να είναι βιώσιμα αν χρηματοδοτούνταν με όρους αγοράς. Παράλληλα δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι δημιουργούνται θέσεις εργασίας που τις έχουν ανάγκη περισσότερο παρά ποτέ οι τοπικές κοινωνίες.
Επιπλέον όπως η σχετική σύμβαση προβλέπει, δεσμεύει τον επενδυτή να έχει και την συντήρηση των εγκαταστάσεων, κατάσταση η οποία προφανώς και είναι θετική για το Δήμο.


ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Ο Δήμος Πεντέλης, την Διοίκηση του οποίου για μια 20ετία μου αναθέτουν οι Δημότες, είτε ως Κοινότητα Πεντέλης είτε ως Δήμος Πεντέλης είτε ως Καλλικρατικός Δήμος Πεντέλης, δουλεύει και οφείλει να δουλεύει με Όραμα και Στρατηγική σε πείσμα και αντίσταση σ’ένα κεντρικό διοικητικό σύστημα που εν πολλοίς λειτουργεί προσωποκεντρικά και περιστασιακά, πάντοτε με αποφάσεις που λαμβάνονται πολλές φορές έξω από τις αρχές Δικαίου και Αξιοκρατίας.
Αποτελεί πεποίθησή μου ότι η Αυτοδιοίκηση πρέπει να στραφεί στρατηγικά στη δημιουργία φιλικού επενδυτικού κλίματος για την προσέλκυση επενδύσεων προκειμένου να υλοποιηθούν έργα πνοής για τους Δήμους. Σε αυτό το στόχο, κινούμαστε μεθοδικά και με σχέδιο.


          Ο Δήμαρχος

Δημήτριος Στεργίου- Καψάλης

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο