Να πάρουμε πίσω την πόλη, τα δικαιώματα, τις ζωές μας. Οι ανάγκες μας πάνω από τα κέρδη τους.

Κάλεσμα στήριξης της «Αντίσταση και Ανατροπή» στα Βριλήσσια
Με αυτό το κείμενο θέλουμε να γνωστοποιήσουμε τη δημιουργία της νέας δημοτικής κίνησης στα Βριλήσσια «Αντίσταση και Ανατροπή», ως έναν πόλο συσπείρωσης αγωνιστών και αγωνιστριών από διαφορετικές πολιτικές διαδρομές και ηλικίες. Δηλώνουμε την πρόθεση μας να στηρίξουμε και να εμπλουτίσουμε τους αγώνες, τις διεκδίκησεις και τις αντιστάσεις. Στόχος αυτής της συλλογικότητας είναι η συσπείρωση και έκφραση όλων των αγώνων που δώσαμε από κοινού τα προηγούμενα χρόνια και όλων των ανθρώπων που μοιραζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες για τη γειτονιά και την κοινωνία συνολικά, με το βλέμμα στραμμένο στις κοινωνικές ανάγκες, ανεξάρτητα από την έκβαση των εκλογών.

Η κρίση του συστήματος έχει γεννήσει μια παράλογη πραγματικότητα όπου τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων αυξάνονται ενώ οι ζωές της πλειοψηφίας του κόσμου βρίσκονται στην αβεβαιότητα και στην καταστροφή.
Ξεζουμίζουν τον κόσμο για να αποπληρώσουν το χρέος στις τράπεζες ενώ τα υψηλά πλεονάσματα δεν φέρνουν καμιά επιστροφή στην κανονικότητα και καμιά  ουσιαστική καλυτέρευση στη ζωή του κόσμου που χτυπήθηκε.

Όλες οι πολιτικές αντιμετώπισης της κρίσης που επιλέχθηκαν απ' τους "από πάνω" προκάλεσαν τεράστιες αναταραχές, οργή και κινήματα σε όλη τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, άλλοτε με μεγαλύτερη ένταση και άλλοτε με μικρότερη. Είδαμε στη γειτονιά μας τέτοια παραδείγματα, όπως ο συντονισμός σωματείων, φορέων και συλλογικοτήτων ενάντια στο κλείσιμο των νοσοκομείων ΙΚΑ Παπαδημητρίου και Αμαλία Φλέμινγκ, ο αγώνας για την κατασκευή 3ου Λυκείου, η υπεράσπιση των πάρκων και πλατειών ως ελεύθερους χώρους για όλους, η προστασία του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα του δάσους Θεόκλητος, οι επιτροπές για την απομάκρυνση των κεραιών από την Πλαταιών, η μαζική συμπαράσταση στο πλευρό των εργαζόμενων με ελαστικές σχέσεις εργασίας όπως στο βενζινάδικο Shell, στα Jumbo, τον Βασιλόπουλο ενάντια στις απολύσεις και στον αυταρχισμό. Κινητοποιήσεις ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας αλλά και για να παραμείνει ελεύθερη η στάθμευση στο Μετρό Δ. Πλακεντίας. Μαζικές πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στους πρόσφυγες. Καθημερινός πολύμορφος αγώνας ενάντια στον ρατσισμό και στους φασίστες, στις γειτονιές και τα σχολεία μας.

Μέσα σε αυτούς τους αγώνες, δημιουργήθηκαν χώροι συνάντησης, πολιτικής και πολιτιστικής αναζήτησης. Εκεί γνωριστήκαμε πολλοί από τους υπογράφοντες και εκεί συναντήθηκαν οι μεγάλες απεργίες και κινητοποιήσεις με τα τοπικά κινήματα και τους στόχους που αυτά έθεταν. Τέτοιοι χώροι υπήρξαν η «Πρωτοβουλία Κατοίκων» του 2011 που εμπνεύστηκε από το κίνημα των πλατειών. Τέτοια προσπάθεια ήταν ο «Κοινωνικός Χώρος Βριλησσίων» που φτιάχτηκε το 2014 και συνδύασε την πολιτική συζήτηση με την πολιτιστική αναζήτηση και την έμπρακτη αλληλεγγύη σε ντόπιους και πρόσφυγες. Αρκετοί από εμάς συμμετείχαμε στην «Δράση για μια άλλη πόλη» την οποία και στηρίξαμε αλλά απομακρυνθήκαμε στη συνέχεια για λόγους που είναι ήδη γνωστοί. Μέσα από όλα αυτά προέκυψε μία διαφορετική εικόνα για τα Βριλήσσια και τους κατοίκους τους. Κόντρα στο πρότυπο ενός αποστειρωμένου προαστίου που υποτίθεται ότι ευημερεί, βγήκαν στο προσκήνιο τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις των κατοίκων, των εργαζόμενων και της νεολαίας σε μια σειρά ζητήματα. Βγήκαν μπροστά όλοι αυτοί οι άνθρωποι, που δεν βλέπουν τον εαυτό τους στην γκλαμουριά που χαρακτηρίζει τους προεκλογικούς θεατρινισμούς των κυρίαρχων παρατάξεων.

Σήμερα λοιπόν, διαμορφώνουμε ένα νέο τόπο συνάντησης, την «Αντίσταση και Ανατροπή», διατηρώντας τη φλόγα που μας δραστηριοποίησε όλα αυτά τα χρόνια. Παρεμβαίνουμε στα τοπικά ζητήματα πιστεύοντας ότι για να αλλάξει κάτι στο Δήμο χρειάζεται και άλλος δρόμος για το σύνολο της κοινωνίας.

Στις δημοτικές εκλογές της 26ης Μάη 2019 μπορεί να εκφραστεί η αγανάκτηση του κόσμου για την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να καταγραφεί η θέληση όλων αυτών που συγκρουστήκαμε με τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια, ότι δεν γυρνάμε πίσω.. Προχωράμε μπροστά για την δική μας εναλλακτική!

Για να μπούνε οι κοινωνικές μας ανάγκες πάνω από την λιτότητα και τα κέρδη των ιδιωτικών συμφερόντων, χρειαζόμαστε μια πολιτική σύγκρουσης με την πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ, του ΔΝΤ και των Δημάρχων που την υπηρετούν.  Για εμάς η λύση είναι η διαγραφή του χρέους, η κρατικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων, η φορολογία του κεφαλαίου. Έτσι μπορούν να γυρίσουν πίσω τα δισεκατομμύρια που έχει περικόψει το κράτος από την τοπική αυτοδιοίκηση, να γίνουν γενναίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με βάση τις ανάγκες, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, κατάργηση δημοτικών τελών για την κατοικία, να διαμορφωθούν δημόσιες και δωρεάν δομές πολιτισμού και αθλητισμού, να μην περάσουν τα ακίνητα του Δήμου στο Υπερταμείο για να ρευστοποιηθούν στο βωμό του χρέους, να διαμορφωθούν ελεύθεροι χώροι για τους κατοίκους και όχι για τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Με βάση τα παραπάνω, παλεύουμε ώστε η διέξοδος να έρθει με όρους μαζικού τοπικού κινήματος και συμβάλουμε προς αυτή την κατεύθυνση με όλες μας τις δυνάμεις. Ταυτόχρονα δίνουμε και την μάχη των εκλογών για να μπορέσει να εκφραστεί όλη αυτή η δυναμική και σε αυτό το επίπεδο. Στους κοινωνικούς αγώνες και τα κινήματα είμαστε όλες και όλοι ισότιμοι. Ορίζουμε κάποιον εκπρόσωπο μας ως «επικεφαλής» όχι γιατί πιστεύουμε στα δημαρχοκεντρικά ή αρχηγικά μοντέλα αλλά γιατί είναι προαπαιτούμενο από την αστική νομοθεσία. Με σαφή αγωνιστική και κινηματική φυσιογνωμία, λειτουργούμε αμεσοδημοκρατικά με ισότιμη συμμετοχή όλων των μελών. Λειτουργούμε ανεξάρτητοι οικονομικά, χωρίς χορηγούς και επιχειρηματίες, στηριζόμενοι στην οικονομική ενίσχυση του κόσμου που παλεύουμε μαζί.

Σας καλούμε να πλαισιώσετε και να στηρίξετε την αντικαπιταλιστική κίνηση Βριλησσίων, «Αντίσταση και Ανατροπή», για να γίνει η φωνή των κατοίκων και των κινημάτων, στο δημοτικό συμβούλιο και στις γειτονιές της πόλης.

Καλούν σε στήριξη

Αγάθωνος Λυδία, ασκούμενη δικηγόρος
Γεωργάκας Ανέστης, εργαζόμενος
Γεωργαλάς Χρίστος, γιατρός
Γιαννέα Μανταλένα, εργαζόμενη
Γρίβα Έλενα, φοιτήτρια Πολιτικό ΕΚΠΑ
Γρίβα Μαριάντζελα, αναπληρώτρια εκπαιδευτικός
Γρίβας Θεόδωρος, αυτοαπασχολούμενος
Βύνιας Θανάσης, κοινωνιολόγος
Διαμάντη Ήρα, καθηγήτρια
Ζυγουράκη Νεφέλη, μουσικός
Καλμούκης Θόδωρος, δικηγόρος
Κοκκινάκης Νίκος, φοιτητής Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος - Πολυτεχνείο Κρήτης
Κουβαράς Σταύρος – Αντώνιος, φιλόλογος, ψυχοθεραπευτής
Κρικέλα Αθηνά, εργαζόμενη
Κρικώνη Ελίζα, φοιτήτρια ΑΣΚΤ
Κυριαζής Δημήτρης, φοιτητής Χημικό ΕΚΠΑ
Λιανός Βασίλης, Πολιτική και Διεθνείς Σχέσεις - London School of Economics
Λιώκη Αγγελική, συνταξιούχος
Λυκογιαννάκης Θοδωρής, μηχανολόγος μηχανικός τ.ε.
Μινωτάκης Αλέξανδρος, υποψήφιος διδάκτορας ΕΚΠΑ
Μπανιάς Κώστας, οικοδόμος
Παναγόπουλος Δημήτρης, φοιτητής Φιλοσοφικής
Πετροπούλου Αλεξάνδρα, εργαζόμενη
Σακαλή Ιωάννα, Mεταπτυχιακή - Συγκριτική Δημόσια Πολιτική - Πανεπιστήμιο Εδιμβούργου
Σταθογιάννης Ευθύμης, γραφίστας
Τσεκούρας Λυκούργος, εργαζόμενος
Φοινινής Κώστας, αρχιτέκτονας – εργαζόμενος Δήμου
Φώσκολος Αντώνης, μαρμαροτεχνήτης στον Παρθενώνα
Φώσκολου Μαρία, εργαζόμενη
Χασούρου Δάφνη, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια Πολιτικής Επιστήμης, εργαζόμενη

Επικεφαλής:  Ηλίας Ορέστης, εικαστικός και δημοτικός σύμβουλος

Αντίσταση και Ανατροπή
Αντικαπιταλιστική Κίνηση Βριλησσίων

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο