Καλή Σύζυγος.

Πέμπτη 2 Μαΐου 2019, 9:00μμ, στο ΤΥΠΕΤ από το Cine-Δράση
Την επόμενη Πέμπτη 25 Απριλίου, Μεγάλη Πέμπτη δεν θα γίνει προβολή
Οι προβολές θα επαναληφθούν κανονικά από την Πέμπτη 2 Μαίου, οπότε θα αλλάξει και η ώρα προβολής και θα γίνει 9:00μμ. Η νέα ώρα θα ισχύει για τις προβολές Μαίου, Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου

Το CINE ΔΡΑΣΗ εύχεται σε όλους ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!

Καλή Σύζυγος/Dobra žena / A Good Wife
Σερβία, 2016. Διάρκεια: 90’. Σενάριο: Mirjana Karanovic, Stevan Filipovic, Darko Lungulov. Σκηνοθεσία: Mirjana Karanovic. Πρωταγωνιστούν: Mirjana Karanovic, Boris Isacovic, Jasna Djuricic, Bojan Navojec, Hristina Popovic.
Αντλώντας έμπνευση από το πολύπαθο παρελθόν της χώρας της, που οι Δυτικοί  ισοπέδωσαν και διαμέλισαν βάζοντας να αλληλοσκοτώνονται, με κάθε φύσης προσχήματα, άνθρωποι που για χρόνια μοιράζονταν αγαπημένα τον ίδιο τόπο,  η Mirjana Karanovic,   σκιαγραφεί με δημιουργικό πάθος ένα πολυεπίπεδο και συγκινητικό πορτρέτο μιας γυναίκας που υποχρεώνεται από τις καταστάσεις να αμφισβητήσει όσα πίστευε ως αλήθεια, να βάλει τη ζωή της σε νέες βάσεις και να βρει νέες ισορροπίες στις σχέσεις της με τους άλλους. Η «Καλή σύζυγος» δεν είναι μια πολιτική ταινία, ούτε ένα καταγγελτικό φιλμ για τον πόλεμο και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Είναι μια προσωπική αφήγηση, μια ιστορία για τους συμβιβασμούς που κάνουμε όλοι και την άρνηση μας να παραδεχτούμε αρνητικές αλήθειες που αφορούν ανθρώπους που αγαπάμε για να μην ξεβολευτούμε, χάσουμε την επιφανειακή μας γαλήνη και κυρίως αμαυρώσουμε την εικόνα που οι άλλοι έχουν για εμάς και τη ζωη μας.
Το σενάριο βασίζεται σε πραγματικά περιστατικά που συνέβησαν στην  διάρκεια της εμπόλεμης σύρραξης στην διαμελισμένη πλέον Γιουγκοσλαβία την περίοδο 1992 –1999. Ανάμεσα στα ειδεχθή εγκλήματα που αποκαλύφθηκαν αργότερα ήταν η σύλληψη και εκτέλεση από την  ειδική ομάδα «Σκορπιός» της Σέρβικης αστυνομίας 6 Βόσνιων, εκ των οποίων οι τρεις ήταν ανήλικα παιδιά. Η υπόθεση ήρθε στο φως από μια βιντεοκασέτα  στην οποία είχαν καταγραφεί ανατριχιαστικές λεπτομέρειες από το στυγερό έγκλημα, ως τρανταχτή απόδειξη ότι στον πόλεμο και ειδικότερα τον εμφύλιο δεν υπάρχουν όρια στην ανθρώπινη κτηνωδία. Την βιντεοκασέτα ανακάλυψε η Μιλένα, η «καλή σύζυγος» του τίτλου η οποία ζούσε ο δικό της μύθο, μέσα σε  ένα ιδανικά πλασμένο τεχνητό περιβάλλον, φροντίζοντας επιμελώς να μην γνωρίζει οτιδήποτε κακό συνέβαινε στην πατρίδα της, αγνοώντας τα σημάδια που την καλούσαν να παραδεχτεί τον ρόλο που είχε παίξει στην εθνική τραγωδία ο αγαπημένος της σύζυγος τα χρήματα του οποίου της εξασφάλιζαν  για τριάντα και πλέον χρόνια μια όμορφη ζωή σε ένα εύπορο προάστιο του Βελιγραδίου.

 Δύο σοβαρά γεγονότα όμως θα την αναγκάσουν να δει κατάματα την αλήθεια και να πάρει αποφάσεις που θα συνταράξουν τη ζωή όλων. Αφενός μια σοβαρή ασθένεια θα της χτυπησει την πόρτα και πιθανότητα θα την φέρει σύντομα να λογοδοτεί στο θεό της τον οποίο φανατικά πιστεύει  και σχολαστικά υπηρετεί. Αφετέρου η κυβερνητική απόφαση να αναζητήσει και τιμωρήσει όλους όσοι ενέχονται για εγκλήματα στην διάρκεια του αιματηρού πολέμου, εγκυμονεί κινδύνους και για το σύζυγό της που υπήρξε αξιωματικός. Αν και δεν υπάρχουν αποδείξεις για τη δράση  του η «καλή» σύζυγος θα αρχίσει να συνδέει υπονοούμενα, υποψίες και ενδείξεις που έπεφταν κάθε τόσο στην αντίληψη της, αλλά συνειδητά είχε επιλέξει να αγνοεί για το ρόλο του στις συλλήψεις και τις παράνομες εκτελέσεις στρατιωτών και αμάχων στη διάρκεια των εχθροπραξιών. Η αποκάλυψη της επώδυνης αλήθειας δοκιμάζει αξιοπρέπειες, κλονίζει ισορροπίες, θέτει υπό αμφισβήτηση βεβαιότητες.
Η Mirjana Karanovic, η πιο γνωστή μεταπολεμικά ηθοποιός της Σερβίας, είναι πολύ αγαπητή και στο ελληνικό σινεφίλ κοινό αφού εκτός των άλλων έχει παίξει σε ελληνικές παραγωγές όπως «Το δέντρο και η Κούνια». Η «Καλή σύζυγος» είναι η πρώτη της σκηνοθετική απόπειρα στην οποία συνδυάζει ιδανικά τις ιδιότητες ηθοποιού και σκηνοθέτη προς όφελος του τελικού αποτελέσματος. Το φιλμ είναι ένα βραδυφλεγές και έντονο δράμα το οποίο επιτίθεται στην οικογένεια υπενθυμίζοντας ότι αυτή πολύ συχνά κρύβει μέσα της επώδυνα μυστικά και ασυγχώρητα εγκλήματα σε βάρος της κοινωνίας και των ίδιων των μελών της.  Η Karanovic  εξοπλισμένη με πλούσια ερμηνευτική εμπειρία χειρίζεται χωρίς υπερβολές και υστερίες τη εσωτερική σύγκρουση που οδηγεί τη Μιλένα από την εθελοντική άγνοια και το συμβιβασμό στην αφύπνιση.  Το βλέμμα της είναι πλούσιο, η γλώσσα του σώματός της μαρτυρεί με εντυπωσιακή σαφήνεια τη μετάβαση της πληγωμένης αυτής γυναίκας από την σιγουριά στην αξιοπρέπεια.
Το φιλμ είχε 11 υποψηφιότητες και κέρδισε 7 Βραβεία (όλα το 2016) ανάμεσά τους το  Βραβείο Nespresso Audience Award,  ΑrteKino Festival, Βραβείο Best Actress (για την Mirjana Karanovic) και Βραβείο  Κοινού στο FEST International Film Festival – National Program, Βραβείο Best Film Μilutin Colic Award, FEST International Film Festival– National Program, Βραβείο Golden Arena, Pula Film Festival, Βραβείο «George Gund III Memorial Central & Eastern European Film Competition», Cleveland International Film Festival, Βραβείο FIPRESCI, Motovun Film Festival 2016.
Εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=NnBF-96Iwq8 το trailer

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο