Ιωσήφ Σοφιανόπουλος: Ανανέωση με στόχο τη συναίνεση.


Σε λίγες μέρες από σήμερα οι δημότες καλούνται να ψηφίσουν τον δήμαρχο και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου για την επόμενη τετραετή θητεία.
Την πρώτη Κυριακή (26 Μαΐου) ψηφίζουμε για δήμαρχο και δημοτικούς συμβούλους. Αν δεν υπάρξει εκλογή δημάρχου από την πρώτη Κυριακή, τότε την επόμενη Κυριακή (2 Ιουνίου) ψηφίζουμε για δήμαρχο μεταξύ των δύο εκλογικών συνδυασμών με τα μεγαλύτερα ποσοστά του πρώτου γύρου.
Το σύστημα της απλής αναλογικής που θα εφαρμοστεί σ’ αυτές τις εκλογές ορίζει ότι οι θέσεις στο δημοτικό συμβούλιο θα κατανεμηθούν με βάση τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής και μόνο. Έτσι, καταργείται το μέχρι πρότινος πλειοψηφικό σύστημα, το οποίο έδινε ένα «μπόνους» στην παράταξη του δημάρχου που κέρδιζε τις εκλογές τη δεύτερη Κυριακή και εξασφάλιζε την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο. Αν ο δήμαρχος δεν εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή, τότε η παράταξή του δεν θα διαθέτει πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο. Επομένως, ο ρόλος του δημοτικού συμβουλίου ενισχύεται. Ο ρόλος της/του δημοτικού συμβούλου ξεχωριστά λαμβάνει πιο αποφασιστική υπόσταση. Σ’ αυτό το νέο πλαίσιο, η συνεργασία μεταξύ δημοτικών παρατάξεων και δημοτικών συμβούλων κρίνεται πλέον απολύτως αναγκαία για τη λήψη αποφάσεων.
Το σημείο εκκίνησης στο δρόμο προς τη συναίνεση δεν είναι το ίδιο για όλους τους δήμους. Είναι γενικώς παραδεκτό ότι στα Βριλήσσια βρισκόμαστε σε καλύτερη θέση. Ιστορικά, έχει διαμορφωθεί ένα ικανοποιητικό επίπεδο συνεννόησης μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων, με αποτέλεσμα ο δημόσιος διάλογος να εμπεριέχει τις περισσότερες φορές τα απαιτούμενα στοιχεία σύμπνοιας.
Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί ότι το δημοτικό συμβούλιό μας, ως όργανο λήψης αποφάσεων, είναι δυσκίνητο. Αυτό οφείλεται κυρίως στη γερασμένη σύνθεσή του. Διαχρονικά, ο ρυθμός ανανέωσης του πολιτικού προσωπικού είναι αργός. Η πόλη αλλάζει συνεχώς και γρήγορα, αλλά οι συζητήσεις στο δημοτικό συμβούλιο εξαντλούνται πολλές φορές σε μια ακατάσχετη παρελθοντολογία αναπαράγοντας προσωπικές αντιπαραθέσεις.
Για άλλη μια φορά, παρατηρούμε υποψήφιους δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους να προτάσσουν τη μακρόχρονη εμπειρία τους ως το πιο δυνατό τους γνώρισμα. Είναι σημαντικό προσόν η προϋπηρεσία στα κοινά, αλλά πλέον, οι κατά τ’ άλλα «έμπειροι», αδυνατούν να προσφέρουν περισσότερα. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι προτάσεις τους δεν αφορούν στη σύγχρονη λειτουργία της πόλης και επιμένουν να υπερασπίζονται αναχρονιστικές πρακτικές δίχως να εκδηλώνουν ειλικρινή πρόθεση για ουσιαστική συνεργασία. Μοιάζουν να είναι πιο χρήσιμοι στις συναντήσεις της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας του ΟΚΠΑΔΒ, παρά στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Άλλωστε, έχουν να πουν πιο πολλά για το παρελθόν παρά για το παρόν και το μέλλον.
Οι προσεχείς εκλογές προσφέρουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την απαιτούμενη ανανέωση προσώπων. Οι δημότες οφείλουν να αναδείξουν δημοτικούς συμβούλους που αντιλαμβάνονται τη σύγχρονη πραγματικότητα, πιστεύουν στο όφελος της συνεργασίας, ακούν πριν μιλήσουν και διαβάζουν πριν γράψουν. Το νέο δημοτικό συμβούλιο σε συνεργασία με τον δήμαρχο θα κληθεί να δώσει σύγχρονες λύσεις σε παλιά και νέα προβλήματα.
Ο Ξένος Μανιατογιάννης πιστεύει στη συνεργασία και το απέδειξε στην πράξη. Στην πρώτη θητεία του επεδίωξε ευρείες συναινέσεις για τη λήψη αποφάσεων στα όργανα του δήμου και το πέτυχε σε μεγάλο βαθμό. Έδωσε βήμα στον δημότη και στάθηκε δίπλα στους κοινωνικούς φορείς της πόλης.
Νέοι άνθρωποι και ενεργά μέλη της κοινωνίας μας αναγνώρισαν το σημαντικό και πολυδιάστατο έργο της τελευταίας 5ετίας και αποφάσισαν να συμπορευτούν στοχεύοντας στη συνέχιση και στην ολοκλήρωσή του. Ο εκλογικός συνδυασμός «ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ – Δήμος Δημιουργίας» ανανεώθηκε και διευρύνθηκε, ανταποκρινόμενος στις απαιτήσεις της εποχής,  εξασφαλίζοντας ελπιδοφόρα και συνάμα ρεαλιστική προοπτική για το μέλλον της πόλης μας.
Ο λόγος τώρα πια στους δημότες, με την προσδοκία να επιλέξουν πρόσωπα με όραμα, διάθεση για δουλειά και ισχυρή βούληση συνεργασίας.

Ιωσήφ Σοφιανόπουλος
Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος
ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ – Δήμος Δημιουργίας

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο