Συνέντευξη του Χρήστου Πουρή στο ekorinthos για τον πολιτισμό.


Ο Χρήστος Πουρής καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Ωδείου Βριλησσίων και υπεύθυνος για το πρώτο φεστιβάλ Κλασσικής Μουσικής Δήμου Κορινθίων σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο ekorinthos. Ο Χρήστος Πουρής είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον Αργύρη Ντινόπουλο.

Έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον κ. Χρήστο Πουρή, τον άνθρωπο που ανέλαβε να διοργανώσει το εντυπωσιακό 1ο Φεστιβάλ Κλασσικής Μουσικής του Δήμου Κορινθίων. Μια πολυσχιδής προσωπικότητα με σπουδές στο εξωτερικό, παραστάσεις σε κορυφαίο επίπεδο και συναυλίες σε όλη την Ευρώπη και συγγραφικό έργο.

Θ.Τ: Κύριε Πουρή αναλάβατε να διοργανώσετε το πρώτο Φεστιβάλ Κλασσικής Μουσικής στο Δήμο Κορινθίων. Ένα ομολογουμένως δύσκολο εγχείρημα που όμως αγκαλιάστηκε από την τοπική κοινωνία.

Χ.Π Η διοργάνωση ενός φεστιβάλ κλασσικής μουσικής στην Κόρινθο προήρθε από μια απλή επίσκεψη της πόλης το καλοκαίρι του 2018. Κατόπιν συζητήσεων και σκέψεων με φίλους, μονίμους κατοίκους της περιοχής, αποφασίσαμε να καταθέσουμε μια πρόταση για τη δημιουργία ενός φεστιβάλ με κύριο άξονα την κλασσική μουσική, με την ευρύτερη έννοια του όρου. Πράγματι, η πρόταση μας βρήκε ανταπόκριση από τον Αντιπρόεδρο του ΚΕΠΑΠ Δήμου Κορίνθου κ. Παναγιώτη Μεταξά, το οποίο ευχαριστώ ιδιαιτέρως, και σε σύντομο χρονικό διάστημα διοργανώθηκε ένα διήμερο φεστιβάλ, πιλοτικού χαρακτήρα. Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στις 2 & 9 Απριλίου 2019, στην πρώτη συναυλία παρουσιάστηκε το κουαρτέτο σαξοφώνων Quartena Ensemble και στη δεύτερη συναυλία παρουσιάστηκαν έργα μουσικής δωματίου για βιολί και πιάνο από τον Τριαντάφυλλο Λούκα και τον ομιλούντα.

Θ.Τ Οι επιλογές των κομματιών που ακούσαμε ήταν δικές σας; Είχατε κάνει επιλογές και για τους μή ειδικούς;

Χ.Π Η τελική μορφή του προγράμματος συναυλιών προήλθε κατόπιν συνεννόησης με τους καλλιτέχνες, με γνώμονα ότι απευθυνόμαστε σε ένα κοινό της περιφέρειας και ταυτόχρονα να είναι πολύπλευρο. Καταρτίσαμε ένα ευρύ ρεπερτόριο το οποίο περιλάμβανε έργα από τον κλασικισμό, τον ρομαντισμό, τη μουσική του 20ου αιώνα, τη τζαζ και από τον κινηματογράφο.

Θ.Τ Πώς ειδατε την ανταπόκριση του κοινού μιας και μιλάμε για την πρώτη προσπάθεια.

Χ.Π Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πολύ καλή, θερμή, αγκάλιασαν με την παρουσία τους την όλη προσπάθεια παρόλο που οι συναυλίες πραγματοποιήθηκαν καθημερινή, με τα καταστήματα της πόλης σε λειτουργία κατά τη διάρκεια του απογεύματος και εν όψη της προετοιμασίας των εορτών του Πάσχα.

Θ.Τ Μπορούν τέτοιες προσπάθειες να αποτελέσουν πηγή τουρισμού και ταυτόχρονα σε ένα εξειδικευμένο κοινό;

Χ.Π Τα θεματικά φεστιβάλ μουσικής, όπως το συγκεκριμένο, μπορούν να αποτελέσουν τουριστικό πόλο έλξης, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, να προσελκύσει μεγαλύτερο ακροατήριο, και καθώς ο θεσμός θα αναπτύσσεται και θα εξελίσσεται, θα μπορέσει στο μέλλον να μεγαλώσει η χρονική του διάρκεια.

Θ.Τ Είμαστε μόλις 40 λεπτά από την Αθήνα. Έχει νόημα η δημιουργία ενός τέτοιου θεσμού; Το κοινό αυτό δε μπορεί να πάει στην Αθήνα;

Χ.Π Προσωπικά, πιστεύω ότι η Κορινθία προσφέρεται για μια τέτοια προσπάθεια. Γεωγραφικά είναι πολύ κοντά στην Αθήνα. Η ευρύτερη περιοχή αποτελεί παράλληλα παραθεριστικό θέρετρο με εύκολη προσβασιμότητα λόγω της εθνικής οδού και του προαστιακού. Είναι καθαρά θέμα στρατηγικού σχεδιασμού συνυπολογίζοντας την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής, όπως οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μουσεία, οι ναοί και το φυσικό κάλλος της Κορινθίας.

Θ.Τ Έχω την πληροφόρηση ότι είστε και υποψήφιος στην περιοχή σας, τα Βριλήσσια. Πώς πήρατε τέτοια απόφαση;

Χ.Π Πράγματι, επέλεξα να είμαι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό «Ντινόπουλος-Βριλήσσια Δυνατά». Αυτό που επιθυμώ είναι να προσφέρω την επαγγελματική γνώση και εμπειρία μου στο ευρύτερο πεδίο του Πολιτισμού, ο οποίος είναι μια από τις κινητήριες δυνάμεις της πατρίδας μας. Ο Πολιτισμός είναι κοινό αγαθό και ταυτόχρονα μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση της παιδείας, στην ψυχική καλλιέργεια και κριτική σκέψη των πολιτών και ταυτόχρονα στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην προσέλκυση επενδύσεων και στην καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού.

Θ.Τ Σας ευχαριστώ πολύ και καλή επιτυχία στις εκλογές…

Χ.Π Ευχαριστώ πολύ και χαιρετισμούς σε όλους τους Κορινθίους. Και που ξέρετε…Ίσως στο μέλλον να γίνουν κοινές δράσεις μεταξύ των δύο δήμων. Ο δημοτικός συνδυασμός μας έχει την κουλτούρα συνεργασίας και εξωστρέφειας. Ο Πολιτισμός αποτελεί έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους της κοινωνίας μας και μπορεί να αποτελέσει ως ενωτικός παράγοντας μεταξύ των πολιτών.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο