Οι HIV οροθετικοί-ές έχουν δικαιώματα.

Αντικαπιταλιστική Ανατροπή: να φωνάξουμε δυνατά για όσους και όσες δεν ακούγονται!
Παρότι με την πρόοδο των επιστημονικών εξελίξεων, όσοι έχουν διαγνωστεί ως HIVοροθετικοί-ές θα μπορούσαν εν έτει 2019 να ζουν μια κανονική ζωή, με την κατάλληλη θεραπεία και χωρίς να στιγματίζονται για την χρόνια πάθησή τους, τα προβλήματα διαδέχονται το ένα το άλλο.

«Παράπλευρες απώλειες»;
Τα τελευταία 2-3 χρόνια, οι HIV οροθετικοί και οι οροθετικές δεν έχουν, στο σύνολό τους και σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, δωρεάν πρόσβαση στη βασική ιατρική εξέταση που είναι ζωτική για την παρακολούθηση της κατάστασής τους (μέτρηση ιικού φορτίου-HIV RNA και γονοτυπικός έλεγχος).Η εξέταση ιικού φορτίου, δηλαδή της ποσότητας του ιού HIV που κυκλοφορεί στο αίμα, είναι ζωτικής σημασίας για την παρακολούθηση και τη λήψη της σωστής αγωγής, η οποία όταν δίνεται σωστά, κάνει τον ιό HIV μη ανιχνεύσιμο στο αίμα, άρα και την ασθένεια μη μεταδοτική. Μέχρι πριν από 2 χρόνια, η εξέταση αυτή γινόταν σε συγκεκριμένα πανεπιστημιακά εργαστήρια και ήταν δωρεάν για όσους είχαν διαγνωστεί ως φορείς HIV, καθώς πληρωνόταν από το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Η σκανδαλώδης διαχείριση των κονδυλίων του (τέως) ΚΕΕΛΠΝΟ(νυν ΕΟΔΥ) επί των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων (Ν.Δ., ΚΙΝ.ΑΛ. και «προοδευτικοί» μαϊντανοί), για την οποία δεν έχουν ακόμα αποδοθεί οι ποινικές ευθύνες,αλλά και ο τρόπος χειρισμού αυτού του σκανδάλου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που ασχολείται πιο πολύ με την ψηφοθηρία παρά με την ουσία, έχουν ως «παράπλευρη απώλεια» την υγεία των οροθετικών.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να σταματήσει το ΚΕΕΛΠΝΟ να πληρώνει για την εξέταση ιικού φορτίου και να διενεργηθεί διεθνής διαγωνισμός για την προμήθεια των απαραίτητων για την εξέταση αντιδραστηρίων. Μόνο που η διαδικασία αυτή είναι εξαιρετικά χρονοβόρα και δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Στο μεταξύ, η εξέταση γίνεται με το σταγονόμετρο στα αντίστοιχα εργαστήρια, και μόνο σεένα (!) δημόσιο νοσοκομείο (Α. Συγγρός), με αποτέλεσμα να μην καλύπτεται επ’ ουδενί το σύνολο των οροθετικών.
Από το 2018, το Υπουργείο Υγείας έχει υποσχεθεί, ως «προσωρινή» λύση, τησυνταγογράφηση της εξέτασης, ώστε αυτή να γίνεται σε ιδιωτικά εργαστήρια και να αποζημιώνεται από το δημόσιο.Με τον τρόπο αυτό εκχωρούνται ουσιαστικά τα κονδύλια στον ιδιωτικό τομέα, ενώπαραβιάζεται απόλυτα το ιατρικό απόρρητο (αφού η εξέταση γράφεται στο ΑΜΚΑ του ασθενούς). Για να το αποφύγουν αυτό, πολλοί-ές οροθετικοί-ές αναγκάζονται να πληρώνουν σε ιδιωτικά εργαστήρια για την εξέταση.
Την ίδια στιγμή, οι Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ) των δημόσιων νοσοκομείων, όπου παρακολουθείται η εξέλιξη της υγείας των οροθετικών, ακολουθώντας την τύχη και των λοιπών δημόσιων μονάδων υγείας εν μέσω μνημονίων, παραμένουν τραγικά υποστελεχωμένες, ενώ οι ανάγκες καθημερινά αυξάνονται.
Οι ίδιοι οι οροθετικοί/ές, πάσχοντες από μια χρόνια κατάσταση, υποβάλλονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα -και όχι μόνο μία φορά, όπως θα ήταν το λογικό- στη βασανιστική και ταπεινωτική διαδικασία των ΚΕΠΑ (η ταλαιπωρία αυτή ισχύει για όλους τους χρονίως πάσχοντες, στην προκειμένη όμως περίπτωση η επανειλημμένη δημόσια έκθεση πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες κοινωνικού στιγματισμού και απομόνωσης).  
Την ίδια στιγμή,το Υπουργείο Υγείας στη χώρα μας, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε άλλα κράτη, αποφεύγει την οργάνωσηκαμπάνιαςενημέρωσης με βάση τα νέα έγκυρα επιστημονικά δεδομένα για την έγκαιρη ανίχνευση, τους τρόπους μετάδοσης του ιού, τις μεθόδους προφύλαξης, καθώς και το γεγονός ότι το μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο συνεπάγεται τη μη μεταδοτικότητα. Αποφεύγει επίσης να πάρει την πολιτική απόφαση να χρηματοδοτήσει τη χορήγηση σε άτομα και ομάδες υψηλού κινδύνου (π.χ. συντρόφους οροθετικών) δωρεάν αγωγής πριν την έκθεση, ώστε να αποφεύγεται η μετάδοση του ιού.
Τελικά, από το πεντάπτυχοενημέρωση - προφύλαξη - έγκαιρη διάγνωση - έγκαιρη θεραπεία - αποτελεσματική παρακολούθηση, στη χώρα μας έχουμε μόνο το μισό 1/5! Η ολιγωρία αυτή του Υπουργείου Υγείαςσυμβάλλει στη διαιώνιση της επιδημίας, αλλά και του στίγματος της οροθετικότητας, καθώς πολύςκόσμος ακόμη νομίζει ότι ο HIVμεταδίδεται με τη… χειραψία –με ό,τι σημαίνει αυτό για τον στιγματισμό των οροθετικών!

Απαιτούμε:
- Να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για την κακοδιαχείριση στο ΚΕΕΛΠΝΟ και όχι οι ασθενείς
- Να δοθούν χρήματα για την εύρυθμη λειτουργία των Μονάδων Ειδικών Λοιμώξεων με επαρκές ιατρικό και νοσοκομειακό προσωπικό που θα εργάζεται με ανθρώπινους όρους. Να σταματήσουν οι μνημονιακές πολιτικές στην υγεία, που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές
-Να δοθούν άμεσα κονδύλια για την προμήθεια της χώρας με τα απαραίτητα για την παρακολούθηση των οροθετικών αντιδραστήρια. Αγωγή προφύλαξης πριν από την έκθεση σε όλους/ες όσους/ες την χρειάζονται.
-Να σταματήσει η ταλαιπωρία των συνεχών επανεκτιμήσεων από ΚΕΠΑ για τους/τις οροθετικούς/ές, αλλά και όλους τους χρονίως πάσχοντες.
- Να γίνει καμπάνια ενημέρωσης με βάση τασύγχρονα επιστημονικά δεδομένα με στόχο όλα τα παραπάνω, αλλά και την καταπολέμηση του στίγματος της οροθετικότητας. Επικίνδυνοι είναι ο Λοβέρδος κι ο Μπόλαρης κι όχι οι οροθετικοί/ές.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει, πλέον, ακέραια την πολιτική ευθύνη για τη συνέχιση της απαράδεκτης αυτής κατάστασης!


ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο