The first grader

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 8:15 μμ Β΄ Γυμνάσιο Βριλησσίων (Ταϋγέτου και Ξάνθης) από το Cine-Δράση

Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Κένυα, 2010. Διάρκεια: 103’. Σκηνοθεσία: Justin Chadwick. Σενάριο: Ann Peacock. Πρωταγωνιστούν: Naomie Harris, Oliver Litondo, Tony Kgoroge .
 Με 30 συνολικά υποψηφιότητες και 18 Βραβεία  στο ενεργητικό του (Βραβείο κοινού στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Durban, Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Emden, Βραβείο Κοινού στα Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ντόχα Tribeca, της Nashville,  της Sedona και του Ρότσεστερ) το φιλμ  "The first Grader" του Justin Chadwick  είναι συνδυασμός ντοκουμέντου και δράματος. Ένα φιλμ γεμάτο ζωντάνια και χιούμορ, που διερευνά τη ευεργετική δύναμη της εκπαίδευσης πάνω στους μαθητές και τις αξιόλογες σχέσεις που χτίζονται ανάμεσα σε συμμαθητές, ακόμα και στις ακραίες περιπτώσεις όπου υπάρχει τεράστια διαφορά ηλικίας. Το φιλμ διηγείται την αληθινή ιστορία του ηλικιωμένου Kimani. Ο θεατής παράλληλα με το ταξίδι του κεντρικού ήρωα προς την γνώση  παρακολουθεί τη συγκλονιστική ιστορία του αγώνα της φυλής των Μάου-Μάου κατά της Βρετανικής αποικιακής κυριαρχίας, 50 χρόνια νωρίτερα, στη διάρκεια του οποίου ο ήρωας μας βίωσε τις ακραίες συνθήκες κράτησης και τα βασανιστήρια των βρετανικών στρατοπέδων συγκέντρωσης.
Ο 84χρονος αγρότης Kimani Maruge, επιδιώκει να γραφτεί στο δημοτικό σχολείο ενός απομακρυσμένου χωριού, αξιοποιώντας την θεσμοθέτηση  από την κυβέρνηση της Κένυας (το 2003!) της ελεύθερης δωρεάν και καθολικής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, για όλους τους κατοίκους της χώρας που μπορούν να αποδείξουν την υπηκοότητα τους με πιστοποιητικό γέννησης. Ο  Kimani θέλει απελπισμένα να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία, να μάθει να διαβάζει και να γράφει σε αυτή την τελευταία περίοδο της ζωής του παραγράφοντας το γεγονός ότι για να το πετύχει θα πρέπει να κάτσει στα ίδια θρανία με εξάχρονα.  Πηγαίνοντας στο σχολείο  για την εγγραφή του συναντά τον διευθυντή, μια νεαρή δασκάλα και τον  επικεφαλής δάσκαλο οι οποίοι προσπαθούν ωμά να τον αποθαρρύνουν. Πότε απειλώντας και γελοιοποιώντας τον, πότε στέλνοντας τον σε κέντρο εκπαίδευσης ενηλίκων, πότε υποστηρίζοντας ότι το σχολείο έχει ήδη υπεράριθμους μαθητές, πότε  συμβουλεύοντας τον να είναι ρεαλιστής και "να δίνει τις μάχες που μπορεί να κερδίσει".
Παρόλα αυτά εκείνος θα επιμείνει και η παθιασμένη του επιμονή θα μεταστρέψει την νεαρότερη εκπαιδευτικό, η οποία στη συνέχεια, παρά τις αντιρρήσεις του συζύγου της και τις απειλές για μετάθεση, θα υποστηρίξει τον αγώνα του να γίνει δεκτός σε αυτόν τον τύπο σχολείου που διδάσκει στους μαθητές τα πάντα από την αρχή. Μαζί θα αντιμετωπίσουν την έντονη αντίθεση των γονιών, (που από την μια επιτίθενται με μπαστούνια στο σχολείο ή υποκινούν αποχές και από την άλλη τον φωτογραφίζουν όταν είναι με τα παιδιά τους στην παιδική χαρά) και των αξιωματούχων της εκπαίδευσης που δεν θέλουν να διαθέσουν χώρο για μάθηση σε έναν τόσο ηλικιωμένο άνθρωπο. Μετά από πολλές περιπέτειες τελικά βρίσκεται η φόρμουλα παρακολούθησης των μαθημάτων. Πολύ σύντομα, η είδηση ότι ένας 84χρονος πηγαίνει  σχολείο γίνεται το εθνικό θέμα, ο Kimani κατακτά το ρεκόρ Guinness ως ο γηραιότερος άνθρωπος που παρακολουθεί μαθήματα σε δημοτικό και καλείται να μεταφέρει την εμπειρία του στα Ηνωμένα Έθνη.
Η σκηνοθεσία του Justin Chadwick είναι εξαιρετική και έχει σαν αποτέλεσμα μια ταινία που ζεσταίνει την καρδιά του θεατή και ενισχύει την πεποίθηση του ότι κάθε άνθρωπος, οποιασδήποτε ηλικίας έχει το δικαίωμα να ξεπερνά τα βάρη του παρελθόντος και να αγωνίζεται για τα πιστεύω και τις επιθυμίες του. Το σενάριο είναι της βραβευμένης με Emmy, Ann Peacock. Εκτός από τους επαγγελματίες ηθοποιούς που ανταποκρίνονται πλήρως στους ρόλους τους όλοι οι υπόλοιποι είναι ερασιτέχνες. Σημειωτέον οι μικροί  μαθητές είναι όλοι τους παιδιά που πριν συμμετάσχουν στην διαδικασία της κινηματογράφησης δεν είχαν δει ποτέ ταινία ή τηλεοπτική σειρά. Παρόλα αυτά αναδεικνύονται στους πραγματικούς αστέρες του φιλμ. Ο ενθουσιασμός για τη συμμετοχή τους σε αυτή την πρωτόγνωρη εμπειρία αποτυπώνεται όμορφα στην οθόνη και γίνεται ένα από τα μεγάλα ατού του φιλμ.
Εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=ns030fCDorE το trailer

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο