Ένα ακόμη υπέροχο κινηματογραφικό τρίμηνο

Από το Cine - Δράση - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ - ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019


3 Οκτωβρίου
Σε πόλεμο
Γαλλία 2018. Σκηνοθεσία: Stéphane Brizé. Σενάριο: Ralph Blindauer, Stéphane Brizé, Olivier Gorce, Olivier Lemaire, Xavier Mathieu. Πρωταγωνιστούν: Vincent Lindon, Mélanie Rover, Jacques Borderie, David Rey, Olivier Lemaire, Isabelle Rufin, Bruno Bourthol.

Δυο χρόνια πριν, για την εύρυθμη λειτουργία της η εταιρία Περέν, θυγατρική της γερμανικής Ντίμκε, ζήτησε από τους εργαζομένους να δεχτούν περικοπή των μπόνους και να κάνουν ολιγόωρες υπερωρίες χωρίς έξτρα αμοιβή. Παρά τις υποσχέσεις της εταιρίας και τη συμφωνία που τήρησαν μόνο οι εργαζόμενοι, σήμερα η μητρική εταιρία αποφασίζει να κλείσει το εργοστάσιο στην περιοχή Αζέν όπου άλλες δουλειές δεν υπάρχουν. Έτσι 1100 εργαζόμενοι βρίσκονται στο χείλος της ανεργίας, αλλά είναι αποφασισμένοι να παλέψουν για το δικαίωμά τους στην εργασία που παρά τις θυσίες τους κάποιοι θέλουν να τους το στερήσουν.

10 Οκτωβρίου
Ο Λαβύρινθος της Σιωπής
Γερμανία 2014. Διάρκεια: 124΄. Σκηνοθεσία: Giulio Ricciarelli. Σενάριο: Giulio Ricciarelli-Elisabeth Barte. Πρωταγωνιστούν: Alexander Fehling, Andre Szymanski, Friederike Becht, Johannes Krisch Jochmann, Gert Voss.

Στη Γερμανία των τελών της δεκαετίας του ’50, ένας δικαστικός ανακαλύπτει τους κρατικούς μηχανισμούς συγκάλυψης που... «εξαφάνισαν», σώζοντας πολλούς Ναζί εγκληματίες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Κεντρικός χαρακτήρας είναι ένας νεαρός επίμονος δικαστικός στη Φρανκφούρτη ο Γιόχαν, ο οποίος δεν καταλαβαίνει από όρια, χάρες και παρεμβάσεις, ακόμη και στις ασήμαντες υποθέσεις που του αναθέτουν. Κάποτε θα συναντήσει έναν άνδρα που αναγνώρισε τον φύλακά του στο Άουσβιτς στο πρόσωπο ενός δασκάλου και θα αρχίσει έρευνα προκειμένου να εντοπίσει πρόσωπα τα οποία είχαν παρόμοιο ρόλο και έχουν «εξαφανιστεί» μέσα στη γερμανική κοινωνία που θέλει να ξεχάσει και κάνει τα στραβά μάτια.

17 Οκτωβρίου
Κλέφτες καταστημάτων / Manbiki Kazoku
Ιαπωνία 2018. Διάρκεια: 121’. Σκηνοθεσία-Σενάριο: Hirokazu Koreeda. Πρωταγωνιστούν: Lily Franky, Sakura Andô, Mayu Matsuoka, Sôsuke Ikematsu, Kairi Jō, Miyu Sasaki.

Μία οικογένεια φαινομενικά κανονική. Υπάρχει γιαγιά, πατέρας, μητέρα και δύο παιδιά. Όμως έχουν ελάχιστους πόρους από τις νόμιμες δουλειές και προσπαθούν με κάθε τρόπο, ακόμα και μη νόμιμο, να βγάλουν τα προς το ζην. Ο πατέρας έχει μάθει στο μικρό γιο να κάνει μικροκλοπές από παντοπωλεία και έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου την εκπαίδευσή του μέσα στο σπίτι. Ένα βράδυ καθώς γυρίζουν σπίτι θα εντοπίσουν ένα μικρό κοριτσάκι παρατημένο να παίζει μόνο του. Αν και διστάζουν αρχικά, θα το πάρουν μαζί τους για να ζήσει με την οικογένειά τους. Σύντομα, όμως, ένα απρόσμενο γεγονός θα αποκαλύψει μικρά κρυμμένα μυστικά που φανερώνουν ότι αυτή η οικογένεια δεν είναι τόσο κανονική όσο παρουσιάζεται.

24 Οκτωβρίου
Ερωτική Θύελλα / Love streams
ΗΠΑ 1984. Διάρκεια: 144’. Πρωταγωνιστούν: Gena Rowlands, John Kassavetes, Diahnne Abbott, Setymour Cassel, Margaret Abbott.

Ο Φρανκ και η Σάρα αναζητούν την αγάπη, ακόμα κι όταν την αποφεύγουν. «Η αγάπη είναι νεκρή» θα πει ο Φρανκ, αλκοολικός, διάσημος συγγραφέας επιτυχημένων, αλλά ρηχών βιβλίων «για το σεξ και τη μοναξιά», που αναλώνει τη ζωή του σε ευκαιριακές και πρόσκαιρες γνωριμίες με νεότερες γυναίκες που περισσότερο του παρέχουν υλικό για να γεμίζει σελίδες παρά του καλύπτουν οποιαδήποτε συναισθηματική ανάγκη. «Η αγάπη είναι τα πάντα» θα πει η Σάρα διαζευγμένη γυναίκα με ιστορικό ψυχολογικών προβλημάτων που προσπαθεί να συμφιλιωθεί με το γεγονός ότι ο πρώην άντρας δεν την θέλει πια και η κόρη της προτιμά να μείνει με τον πατέρα της. Στα δύο αντίθετα άκρα του συναισθηματικού φάσματος, οι δύο ήρωες θα συναντηθούν στα μισά της ταινίας μέχρι να απομακρυνθούν ξανά.

31 Οκτωβρίου
Ο ένοχος / Den skyldige (2018)
Δανία 2018. Διάρκεια: 85΄. Σκηνοθεσία: Gustav Möller. Σενάριο: Emil Nygaard Albertsen, Gustav Möller. Πρωταγωνιστεί ο Jakob Cedergren, και ακούγονται οι φωνές των: Jessica Dinnage, Omar Shargawi, Johan Olsen, Katinka Evers Jahnsen, Jeanette Lindbæk.

Ο Άσγκερ είναι αστυνομικός, ο οποίος λόγω της εμπλοκής του σε ένα βίαιο περιστατικό σε ώρα καθήκοντος, απασχολείται πλέον αποκλειστικά στο τηλεφωνικό κέντρο της αστυνομίας. Σε κάποια βάρδια του μια γυναίκα, που ισχυρίζεται ότι έχει απαχθεί θα τον καλέσει κρυφά μέσα από το αμάξι στο οποίο βρίσκεται και θα ζητήσει βοήθεια. Εκείνος θα προσπαθήσει να βρει τρόπο να τη βοηθήσει από το γραφείο του παραβιάζοντας το ωράριό του. Καθώς εξελίσσεται, όμως, η υπόθεση, αποδεικνύεται ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως φαίνονται και ο Άσγκερ θα βρεθεί μπροστά σε ένα οικογενειακό δράμα με απρόβλεπτες διαστάσεις και συνέπειες.


7 Νοεμβρίου
Η Παρείσφρηση / BlackKKKsman
ΗΠΑ 2018. Διάρκεια: 135΄. Σκηνοθεσία: Spike Lee. Σενάριο:CharlieWachtel, David Rabinowitz. Πρωταγωνιστούν: John David Washington, Adam Driver, Laura Harrier.

Η ταινία μας μεταφέρει στην δεκαετία του ’70 στο Colorado της Αμερικής και βασίζεται στην πραγματική ιστορία του Αφροαμερικανού Ron Stallworth, του πρώτου έγχρωμου αστυνομικού που δούλεψε για το αστυνομικό τμήμα του Colorado Springs. Κάποτε ο Ron βλέπει τυχαία στην εφημερίδα μία αγγελία της Ku Klux Klan με την οποία η ρατσιστική οργάνωση αναζητά νέα μέλη και από περιέργεια αποφασίζει να καλέσει. Στη συνέχεια συλλαμβάνει και πραγματοποιεί, με τη βοήθεια ενός λευκού συναδέλφου του, ένα ιδιοφυές σχέδιο διείσδυσης στην ΚΚΚ. Από αυτή του τη δράση προκύπτουν αποκαλύψεις για τις δολοφονικές ενέργειες της οργάνωσης σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Η ταινία βραβευμένη με το Grand Prize της κριτικής επιτροπής στις Κάννες υπενθυμίζει την επικαιρότητα της θεματολογίας του Spike Lee για τα δικαιώματα και τον ρατσισμό εναντίον των Αφροαμερικανών.

14 Νοεμβρίου
Η δωδεκάχρονη νύχτα La noche de 12 años
Ισπανία, Αργεντινή, Γαλλία 2018. Διάρκεια: 122’. Σκηνοθεσία- Σενάριο: Álvaro Brechner. Πρωταγωνιστούν: Antonio de la Torre, Chico Darín, Alfonso Tort, César Troncoso, Soledad Villamil, Sílvia Pérez Cruz, Mirella Pascual, Nidia Telles.

Πρόκειται για την πραγματική ιστορία τριών ανταρτών που έμελλε να γίνουν σύμβολο ενός λαού. Ο ένας εξ αυτών, ο Πέπε Μουχίκα, είναι ο μετέπειτα Πρόεδρος της Ουρουγουάης που έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο για το λιτό τρόπο ζωής του και το ευρύ φιλανθρωπικό του έργο. Πίσω στα 1973, στην πατρίδα του είχε εγκατασταθεί στρατιωτική δικτατορία. Το κίνημα των ανταρτών Τουπαμάρος έχει ηττηθεί και πολλοί αγωνιστές έχουν καταλήξει στις φυλακές. Τρεις κρατούμενοι οδηγούνται σε άλλα κελιά από αυτά που αρχικά κρατούνταν στα πλαίσια μιας στρατιωτικής επιχείρησης και η εντολή ήταν ρητή: "Αφού δεν μπορούμε να τους σκοτώσουμε, τουλάχιστον ας τους τρελάνουμε".

21 Νοεμβρίου & 22 Νοεμβρίου
Το Φεστιβάλ Tαινιών Μικρού Μήκους Δράμας ταξιδεύει στα Βριλήσσια.

Η Κινηματογραφική Λέσχη Βριλησσίων Cine-Δράση για έκτη συνεχή χρονιά φέρνει στην πόλη μας τις βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες του 41ου Φεστιβάλ Δράμας. Ένα ιστορικό Φεστιβάλ που διανύει δυναμικά την πέμπτη δεκαετία του. Η ανάπτυξη νέων ιδεών, η διάδραση με την ακαδημαϊκή κοινότητα, ο σχεδιασμός καινοτόμων πρωτοβουλιών, η ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας, κυρίως όμως η αθρόα συμμετοχή νέων δημιουργών από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο εξασφαλίζουν την συνέχεια, την ανανέωσή του και μεγάλες προοπτικές εξέλιξης.

28 Νοεμβρίου
Περίπτωση συνείδησης No date, no signature
Ιράν 2017. Διάρκεια: 104΄. Σκηνοθεσία: Vahid Jalilvand. Σενάριο: Vahid Jalilvand, Ali Zarnegar. Πρωταγωνιστούν: Amir Aghaee, Zakieh Behbahani, Saeed Dakh, Navid Moham madzadeh, Alireza Ostadi, Hediyeh Tehrani.

Βράδυ στους δρόμους της Τεχεράνης. Ένας ευυπόληπτος και άτεγκτος ιατροδικαστής εμπλέκεται άθελά του σε ένα τροχαίο, στο οποίο τραυματίζεται ελαφρά ένα οχτάχρονο αγοράκι. Παρά την επιμονή του να μεταφέρει το παιδί στο πλησιέστερο νοσοκομείο και να πληρώσει αποζημίωση στον πατέρα του, ο τελευταίος αρνείται πεισματικά και εξαφανίζεται με το μηχανάκι του μέσα στη νύχτα, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Την επομένη ο ιατροδικαστής βρίσκει το πτώμα του παιδιού στο νεκροτομείο, όπου έχει μεταφερθεί για νεκροψία. Αρχικά κρατάει απόσταση από την οικογένεια αλλά όταν το πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης υποδεικνύει θάνατο από δηλητηρίαση, θα αλλάξει στάση. Η γνωμάτευση αντί να εκτονώσει την κατάσταση πυροδοτεί μια σειρά συγκρούσεων που φωτίζουν μια ταξικά διαφοροποιημένη κοινωνία, παγιδευμένη στα ηθικά της διλήμματα.

5 Δεκεμβρίου
Οι Εραστές του Αρκτικού Κύκλου Los Amantes del Circulo Polar
Ισπανία 1999. Διάρκεια:112’. Σενάριο-Σκηνοθεσία: Julio Medem. Πρωταγωνιστούν: Najwa Nimri, fele Martinez, Nancho Novo, Maru Valdivielso, Peru Medem, Sara Valiente, Victor Hugo Oliveira, Kristel Diaz.

Ένα αγόρι και ένα κορίτσι γνωρίζονται στο σχολείο και ερωτεύονται. Η μητέρα του ενός συνάπτει σχέση με τον πατέρα της άλλης, παντρεύονται και ξαφνικά μένουν κάτω από την ίδια στέγη σαν αδέρφια. Τα χρόνια περνάνε, μεγαλώνουν, οι δρόμοι χωρίζουν αλλά οι συμπτώσεις, η μοίρα και η τύχη τους φέρνουν κατά καιρούς μαζί και τους χωρίζουν. Μέχρι την τελική σύμπτωση που θα ολοκληρώσει τη διαδρομή τους, κάπου στη Φινλανδία, κοντά στον αρκτικό κύκλο. Μια από τις καλύτερες ισπανικές ταινίες της δεκαετίας του '90, που διεκδικεί μαγευτικά και αβίαστα τα συναισθήματα του θεατή.

12 Δεκεμβρίου
Ανάσα ελευθερίας / Andið eðlilega
Ισλανδία 2018. Διάρκεια: 95’. Σκηνοθεσία - Σενάριο: Ísold Uggadóttir. Πρωταγωνιστούν: Kristín Þóra Haraldsdóttir, Babetida Sadjo, Patrik Nökkvi Pétursson, Þorsteinn Bachmann, Gunnar Jónsson, Sveinn Geirsson.

Η Λάρα μια νεαρή μόνη μητέρα, άνεργη και καταχρεωμένη βλέπει τη ζωή της να βελτιώνεται όταν της ζητούν να εκπαιδευτεί για να εργαστεί στο τελωνείο του αεροδρομίου. Από την πρώτη ημέρα της στη δουλειά θα εντοπίσει μια γυναίκα από τη Γουϊνέα Μπισάου, με πλαστό διαβατήριο που έχοντας ξεφύγει τον κίνδυνο στη χώρα της επιθυμεί να ενωθεί με την οικογένειά της στον Καναδά. Κατά έναν τρόπο η απρόσμενη συνάντηση των δύο γυναικών θα τις βοηθήσει να βάλουν τη ζωή τους σε τάξη όσο κι αν αυτό φαντάζει ουτοπικό.

19 Δεκεμβρίου
Μυστικό συστατικό / Secret Ingridient (2017)
Σκόπια 2017. Διάρκεια: 104’. Σκηνοθεσία-Σενάριο: Gjorče Stavreski. Πρωταγωνιστούν: Blagoj Veselinov, Anastas Tanovski, Aksel Mehmet, Aleksandar Mikić, Miroslav Petković, Dime Ilijev, Simona Dimkovska.

Ο Βέλε ζει μαζί με τον καρκινοπαθή πατέρα του, του οποίου η υγεία όλο και χειροτερεύει. Οι πόροι τους για τα φάρμακα που όλο ακριβαίνουν είναι λιγοστοί. Μια μέρα σε ένα βαγόνι τρένου στο μηχανουργείο, όπου δουλεύει, θα ανακαλύψει ένα πακέτο με πάσης φύσεως ναρκωτικά, το οποίο είχαν κρύψει μαφιόζοι. Χωρίς να σκεφτεί θα πάρει το πακέτο αλλά καθώς δεν μπορεί να σπρώξει στην αγορά το εμπόρευμα θα προσθέτει μερικά από αυτά στα γλυκίσματα για να ανακουφίσει τον πατέρα του. Καθώς όμως η υγεία του ασθενούς βελτιώνεται ο Βέλε πρέπει να αποκαλύψει στους επίμονους γείτονες το μυστικό και θαυματουργό συστατικό του κέικ, αλλά κάνει ότι μπορεί για να το αποφύγει αφού η αποκάλυψη θα φέρει τους μαφιόζους στα ίχνη του. Μια ταινία με έντονη χιουμοριστική διάθεση και κριτική προς τους κομπογιαννίτες που τάζουν στους φτωχούς λαγούς με πετραχήλια.

Πέμπτη 2 Ιανουαρίου
Το Τελ Αβίβ φλέγεται / Tel Aviv Al HaEsh (2018)
Λουξεμβούργο, Γαλλία, Ισραήλ, Βέλγιο 2018. Διάρκεια: 97’. Σκηνοθεσία: Sameh Zoabi. Σενάριο: Dan Kleinman, Sameh Zoabi. Πρωταγωνιστούν: Kais Nashif, Lubna Azabal, Yaniv Biton, Maisa Abd Elhadi, Nadim Sawahla, Salim Dau, Yousef Sweid.

Ο νεαρός Παλαιστίνιος Σαλάμ, γνωρίζει καλά τα εβραϊκά και βοηθάει στη συγγραφή των διαλόγωv στην παλαιστινιακή σαπουνόπερα "Το Τελ Αβίβ φλέγεται" που παίζεται στο κανάλι του θείου του. Λόγω του θέματος του το σήριαλ είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στο εβραϊκό κοινό. Μία ημέρα, καθώς περνάει το σημείο ελέγχου για τη Ραμάλαόπου μένει, ο Σαλάμ θα πείσει τον Ισραηλινό στρατιωτικό Ασσί ότι ο ίδιος είναι ο σεναριογράφος. Ο Ασσί θα του ζητήσει ένα συγκεκριμένο τέλος στη σειρά, για να ικανοποιήσει τη σύζυγό του με αντάλλαγμα να τον αφήνει να περνάει ελεύθερα από το σημείο ελέγχου.

Κυριακή 5 Ιανουαρίου. Γιορτή για τον καινούριο χρόνο
Τραγουδώντας με τον Angry Bird / Singing with Angry Bird
Νότια Κορέα 2016. Διάρκεια: 56΄. Ντοκιμαντέρ. Σκηνοθεσία: Hyewon Jee. Σενάριο: Jesper Osmund.

Ο Τζάε-Τσανγκ Κιμ είναι τραγουδιστής όπερας από την Κορέα, με το παρατσούκλι «Angry Bird». Πριν από πέντε χρόνια ξεκίνησε μια παιδική χορωδία στις φτωχογειτονιές της Πούνε, στην Ινδία. Απογοητευμένος από την έλλειψη υποστήριξης των γονέων, ο Angry Bird προσπαθεί να τους εκπαιδεύσει να τραγουδήσουν για μια συναυλία μαζί με τα παιδιά τους. Ένα ταξίδι γεμάτο δάκρυα και γέλια! Σε συνεργασία με την Παιδική Χορωδία της Polyphonica. Η ταινία κατέκτησε την 4η θέση στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ.


Προβολές κάθε Πέμπτη 8:15 μ.μ.
Αίθουσα «Νίκος Εγγονόπουλος», Πάρκο Μίκης Θεοδωράκης (πρώην ΤΥΠΕΤ), Πλαταιών και Υμηττού, Βριλήσσια

- www.cinedrasi.com
- facebook groups: cinemadrasi
- email: cinedrasi2011@gmail.com 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο