Χώρο στις Τέχνες (φωτό)

Μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία του Cine Δράση
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 12.10.2019 στην αίθουσα του ΤΥΠΕΤ, η συνάντηση μαθητών με θέμα «Χώρο στις Τέχνες»  που οργανώθηκε μετά από πρωτοβουλία της Κινηματογραφικής Λέσχης Βριλησσίων  Cine-Δράση και την υποστήριξη της πρωτοβουλίας «Πρώτα.12». Στη συνάντηση αγόρια και κορίτσια, όλα μαθητές Γυμνασίου που μένουν στην περιοχή των Βριλησσίων, αλλά φοιτούν σε διαφορετικά σχολεία, είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μια διαφορετική εμπειρία, ένα «μάθημα» διαφορετικό από αυτά που παρακολουθούν στα σχολικά θρανία.
Ένα «μάθημα»  που τους επιτρέπει όχι μόνον να παρακολουθήσουν αλλά να οργανώσουν και να πραγματοποιήσουν τα ίδια ένα εργαστήριο που τα βάζει στο πνεύμα της δημοκρατικής διαδικασίας και ό,τι αυτή περιλαμβάνει: τη θαρραλέα έκφραση προσωπικής άποψης, την διεξοδική συζήτηση, το σεβασμό της γνώμης των άλλων, τη λήψη συλλογικών αποφάσεων που έχουν διπλή απεύθυνση. Αφενός εμπεριέχουν την δέσμευση ότι αυτοί που συμμετείχαν στη λήψη  τους θα εργαστούν και για την υλοποίηση τους και αφετέρου με την μορφή αιτημάτων ζητούν από τους ενήλικες και τα θεσμοθετημένα όργανα τους, τη δημοτική αρχή, τη σχολική κοινότητα, το Cine Δράση να προβούν στις αναγκαίες ενέργειες, αυτές που αναλογούν στον καθένα ώστε αυτές οι αποφάσεις  να υλοποιηθούν.
Η συζήτηση ήταν οργανωμένη με τέτοιο τρόπο που αρχικά έδωσε στη δυνατότητα στα παιδιά μέσα από παιχνίδια γνωριμίας, να γνωριστούν και να εκφράσουν τα ενδιαφέροντα τους. Στη συνέχεια με βάση αυτά  τα ενδιαφέροντα χωρίστηκαν σε ομάδες όπου η καθεμιά είχε την υποχρέωση να επεξεργαστεί γύρω από ένα τραπέζι μια ιδιαίτερη θεματική ενότητα. Οι μαθητές αρχικά συζήτησαν και αντάλλαξαν γνώμεςγια το τι θα ήθελαν να γίνει στην περιοχή μας ώστε από καλύτερες συνθήκες να μπορούν να δημιουργούν, να εκφράζονται καλλιτεχνικά και να απολαμβάνουν καλλιτεχνικές δράσεις. Στη  συνέχεια άλλαξαν ομάδες, ξανασυζήτησαν, κατέληξαν σε αποφάσεις τις οποίες αφού κατέγραψαν ανέλαβε ένας υπεύθυνος από κάθε ομάδα να παρουσιάσει και να υποστηρίξει στην ολομέλεια. Στην ολομέλεια παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν 8 προτάσεις που ανέδειξαν την μεγάλη γκάμα ενδιαφερόντων των παιδιών. Από αυτές ψηφίστηκαν ως αποφάσεις  οι εξής:
-Να διοργανωθούν στην περιοχή καλλιτεχνικοί διαγωνισμοί για παιδιά και εφήβους. Για παράδειγμα μπορεί να γίνει διαγωνισμός φωτογραφίας με ένα θέμα, οι φωτογραφίες που να εκτεθούν σε κάποιο χώρο και στους νικητές να δοθεί μια φωτογραφική μηχανή. Έκθεση ζωγραφικής με έργα μαθητών  με βράβευση των καλύτερων έργων. Δημιουργία ταινιών μικρού μήκους από ομάδες με έπαθλο για αυτήν που θα ψηφιστεί ως καλύτερη.
-Να δημιουργηθεί ένα στέκι για παιδιά που κάνουν ποδήλατο, όπου θα μπορούν να βρίσκονται τακτικά, να κάνουν διαγωνισμούς, επιδείξεις και άλλες ομαδικές εκδηλώσεις.
-Στα σχολεία όπου υπάρχει χορωδία, να δίνεται δυνατότητα να τραγουδούν τα παιδιά και ξένα τραγούδια της επιλογής τους.
Ολοκληρώνοντας την δραστηριότητα τους οι νεαροί συμμετέχοντες εξέφρασαν την ελπίδα οι προτάσεις τους να ακουστούν και να υλοποιηθούν.
Όσοι από το Cine Δράση βρεθήκαμε το Σάββατο στη συνάντηση ακούσαμε προσεκτικά τις απόψεις των μαθητών και καταγράψαμε τις προτάσεις και τις αποφάσεις τους προκειμένου να βοηθήσουμε σε ό,τι μας αναλογεί για την υλοποίηση τους.Ήταν για εμάς  βαθιά αισιόδοξη εμπειρία καιεπιβεβαίωση ότι πρωτοβουλίες όπως αυτή όσο και αν επιφανειακά δείχνουν να εμπεριέχουν μεγάλο ρίσκο ως προς την αποτελεσματικότητά τους, στην πραγματικότητα είναι απόλυτα αναγκαίες και επιβάλλονται ώστενα εξασφαλίζεται βήμα έκφρασης στους μαθητές και παράλληλα να μεταφέρεται στους ενήλικες η ζωογόνα δημιουργικότητά τους και τα ουσιαστικά αιτήματα τους. Πιστοί στην αρχή ότι σε μια υγιή και δημοκρατική κοινωνία οι ενήλικοι πρέπει να υπολογίζουν τα παιδιά, να τα ακούν, να τα φροντίζουν και να λειτουργούν ως θετικά παραδείγματα για αυτά, θα  συνεχίσουμε με τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. των άλλων και να παίρνουν συλλογικές αποφάσεις

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο