Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ 190 Χρόνια Προσφοράς

του Μάριου Λευθεριώτη

Εκδήλωση στην Παλαιά Βουλή στις 29 Νοεμβρίου 2019
Σφαιρική ταινία υπερυψηλής ευκρίνειας 5,7K

Το σημερινό 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο συνδέεται ιστορικά με το πρώτο σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που λειτούργησε στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος και δημιουργήθηκε το 1829 από τον Ιωάννη Καποδίστρια στην Αίγινα. Πρώτος Γυμνασιάρχης του σχολείου διορίζεται ο Γεώργιος Γεννάδιος (1784-1854), ένας από τους σημαντικούς δασκάλους του Γένους, προς τιμήν του οποίου το σχολείο ονομάζεται μέχρι σήμερα «Γεννάδειο». Ο Γεννάδιος, Γυμνασιάρχης και επόπτης του Ελληνικού Σχολείου, παρέμεινε στη θέση του μέχρι τον θάνατό του. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, εκτός από φωτισμένος δάσκαλος, ήταν και σύμβουλος και ”πατέρας” των μαθητών, που προσέφερε γνώσεις και πολύτιμη καθοδήγηση ακόμα και υλική βοήθεια στους οικονομικά ασθενέστερους.

Το σχολείο μετεγκαταστάθηκε στην Αθήνα από την Αίγινα, το 1834. Αρχικά εγκαταστάθηκε στην οικία Κλεάνθους, ένα αρχοντικό σπίτι που ανήκε στον γνωστό αρχιτέκτονα, Σταμάτη Κλεάνθη στην οδό Θόλου. Με τη μεταφορά του στην Αθήνα το Κεντρικό Σχολείο μετονομάζεται σε Βασιλικό, και χωρίζεται στα δύο. Πρώτα το Ελληνικό Σχολείο, που ήταν τριετές και αντιστοιχούσε στο σημερινό Γυμνάσιο, και το Γυμνάσιο, που ήταν τετραετές και αντιστοιχούσε στο σημερινό Λύκειο. Με την έξωση του ΄Οθωνα φεύγει το Βασιλικόν και ονομάζεται σε Α΄ εν Αθήναις Γυμνάσιον και βέβαια οι μαθητές του είναι μόνο άρρενες. Μετά από πολλές περιπέτειες κατέληξε τελικά στο κτίριο της οδού Αδριανού όπου στεγάζεται και σήμερα

Το σχολείο χαρακτηρίστηκε πρότυπο και εντάχθηκε στα Πειραματικά το 1986, ενώ με την ψήφιση του ν.3966 αξιολογήθηκε και εντάχθηκε στα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία της χώρας. Συνολικά φοιτούν 234 μαθητές και μαθήτριες χωρισμένοι σε 9 τμήματα Γενικής Παιδείας και περισσότερα από 20 τμήματα ξένων γλωσσών, ενώ διδάσκουν περί τους 30 εκπαιδευτικούς διάφορων ειδικοτήτων.

Για την εκτίμηση της τεράστιας προσφοράς αυτού του εκπαιδευτηρίου στην αναγέννηση του έθνους μας και στην επιστημονική, κοινωνική, πολιτική και καλλιτεχνική ζωή της πατρίδας μας αρκεί μία συνοπτική παράθεση ενός μικρού καταλόγου εκ των μαθητών που έμαθαν γράμματα σ’ αυτό το ιστορικό σχολείο: Χαρίλαος Τρικούπης, Αλέξανδρος Κουμουνδούρος, Θεόδωρος Δηλιγιάννης, Επαμεινώνδας Δηλιγιώργης, Δημήτριος Ράλλης, Αλέξανδρος Ζαΐμης, Παύλος Μελάς, Γεώργιος Σουρής, Γεώργιος Βιζυηνός, Γεώργιος Παπανικολάου (Τεστ Παπ), Γιάννης Τσαρούχης, Γιώργος Σεφέρης, Ξενοφών Ζολώτας, Εμμανουήλ Τσουδερός, Δημήτριος Καμπούρογλου, Σωτήριος Σκίππης, Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος, Μιχαήλ Στασινόπουλος, Δημήτριος Ψαθάς, Γιώργος Οικονομίδης και πολλοί άλλοι.

Ομιλία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Πνύκα προς τους μαθητάς του Α' Γυμνασίου στις 7 Οκτωβρίου 1838, στην οποία, εκτός των μαθητών, συνέρρευσε και πλήθος κόσμου διαφόρων επαγγελμάτων και τάξεων.

Παιδιά μου!
"Εις τον τόπο τούτο, οπού εγώ πατώ σήμερα, επατούσαν και εδημηγορούσαν τον παλαιό καιρό άνδρες σοφοί, και άνδρες με τους οποίους δεν είμαι άξιος να συγκριθώ και ούτε να φθάσω τα ίχνη των. Εγώ επιθυμούσα να σας ιδώ, παιδιά μου, εις την μεγάλη δόξα των προπατόρων μας, και έρχομαι να σας ειπώ, όσα εις τον καιρό του αγώνος και προ αυτού και ύστερα απ' αυτόν ο ίδιος επαρατήρησα, και απ' αυτά να κάμωμε συμπερασμούς και δια την μέλλουσαν ευτυχίαν σας, μολονότι ο Θεός μόνος ηξεύρει τα μέλλοντα. Και δια τους παλαιούς Έλληνας, οποίας γνώσεις είχαν και ποία δόξα και τιμήν έχαιραν κοντά εις τα άλλα έθνη του καιρού των, οποίους ήρωας, στρατηγούς, πολιτικούς είχαν, δια ταύτα σας λέγουν καθ' ημέραν οι διδάσκαλοί σας και οι πεπαιδευμένοι μας. Εγώ δεν είμαι αρκετός. Σας λέγω μόνον πως ήταν σοφοί, και από εδώ επήραν και εδανείσθησαν τα άλλα έθνη την σοφίαν των.
.......
Εγώ, παιδιά μου, κατά κακή μου τύχη, εξ αιτίας των περιστάσεων, έμεινα αγράμματος και δια τούτο σας ζητώ συγχώρηση, διότι δεν ομιλώ καθώς οι δάσκαλοι σας. Σας είπα όσα ο ίδιος είδα, ήκουσα και εγνώρισα, δια να ωφεληθήτε από τα απερασμένα και από τα κακά αποτελέσματα της διχονοίας, την οποίαν να αποστρέφεσθε, και να έχετε ομόνοια. Εμάς μη μας τηράτε πλέον. Το έργο μας και ο καιρός μας επέρασε. Και αι ημέραι της γενεάς, η οποία σας άνοιξε το δρόμο, θέλουν μετ' ολίγον περάσει. Την ημέρα της ζωής μας θέλει διαδεχθή η νύκτα του θανάτου μας, καθώς την ημέραν των Αγίων Ασωμάτων θέλει διαδεχθή η νύκτα και η αυριανή ήμερα. Εις εσάς μένει να ισάσετε και να στολίσετε τον τόπο, οπού ημείς ελευθερώσαμε• και, δια να γίνη τούτο, πρέπει να έχετε ως θεμέλια της πολιτείας την ομόνοια, την θρησκεία και την φρόνιμον ελευθερία.
Τελειώνω το λόγο μου.
Ζήτω οι σοφοί διδάσκαλοι! Ζήτω η Ελληνική Νεολαία!"

Μάριος Λευθεριώτης
https://marlef.blogspot.com
Απόφοιτος 1955 Α' Προτύπου Γυμνασίου Αρρένων Αθηνών
https://youtu.be/e_fG7iRnzVU

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο