Yesterday

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020, 8:15μμ στο ΤΥΠΕΤ από το Cine Δράση

Μεγάλη Βρετανία, 2018. Διάρκεια: 116'. Σκηνοθεσία: Danny Boyle. Σενάριο: Jack Barth, Richard Curtis. Πρωταγωνιστούν: Himesh Patel, Lily James, Joel Fry, Ed Sheeran, Kate McKinnon, Sophia Di Martino, Sanjeev Bashkar, Meera Syal, Robert Carlyle.
To Yesterday των Danny Boyle-Richard Curtis είναι ένα φιλμ εξαιρετικά αστείο, γλυκό και νοσταλγικό, με ανατροπές που κάνει κάθε θεατή να βγαίνει από την αίθουσα με γεμάτη καρδιά, δάκρυα στα μάτια και τα τραγούδια των Beatles στο μυαλό. Μια ταινία  για τα αληθινά συναισθήματα και την τέχνη, που είναι  συνυφασμένη με τη ζωή και διαμορφώνει την ιστορία κάθε ανθρώπου. Μια ιδιαίτερου τύπου σάτιρα προς την εφήμερη δόξα και την κουλτούρα του γυάλινου κόσμου των διασημοτήτων.
Ο Jack Malik είναι ένας νεαρός, ταλαντούχος τραγουδοποιός που δεν έχει καταφέρει να ξεχωρίσει στη μουσική βιομηχανία. Zει σε μια μικρή Βρετανική πόλη, εξασφαλίζει τα προς το ζην δουλεύοντας σε ένα σούπερ μάρκετ. Μέρα με τη μέρα παρακολουθεί τα όνειρά του για επιτυχία και φήμη να  ξεθωριάζουν, παρά την αφοσίωση και υποστήριξη της παιδικής του φίλης Ellie για την οποία τρέφει ανομολόγητα ερωτικά αισθήματα. Μια βραδιά, επιστρέφοντας σπίτι του, ένα μυστηριώδες, παγκόσμιο μπλακ-άουτ 10 μόλις δευτερόλεπτων προκαλεί ένα παράξενο τροχαίο ατύχημα και ο νεαρός καταλήγει αναίσθητος σε κλινική. Στη γιορτή υποδοχής που του επιφυλάσσουν οι φίλοι του, μετά την έξοδο του από το νοσοκομείο παίζει το «Yesterday» των Beatles και διαπιστώνει ότι κανείς δεν το γνωρίζει. Καμία, επίσης, έρευνα του στο   ίντερνετ δεν  εμφανίζει το μεγαλύτερο συγκρότημα στην ιστορία της μουσικής. Ο Jack βρίσκεται ξαφνικά σε ένα είδος «παράλληλου σύμπαντος», στο οποίο τα πάντα είναι ίδια με το Χθες (Yesterday), όμως απουσιάζουν εντελώς οι Beatles και τα τραγούδια τους!  Είναι σαν να μην γράφτηκαν ποτέ, να μην αγαπήθηκαν, να μην τραγουδήθηκαν. Εκείνος συνεχίζει να τα εκτελεί σε ένα κοινό που δεν τα έχει ακούσει ποτέ και με τη βοήθεια της άπληστης μάνατζερ του, η φήμη του εκτοξεύεται, καθώς όλοι τα θεωρούν δικές του δημιουργίες. Όμως, όσο πιο διάσημος γίνεται, τόσο κινδυνεύει να χάσει την Ellie. Για να βρει την ισορροπία του θα πρέπει να επιστρέψει εκεί που ανήκει για να αποδείξει ότι το μόνο που χρειάζεται είναι αγάπη. Άλλωστε, η αγάπη και η αναζήτηση του έρωτα είναι το ζητούμενο και όχι η παγκόσμια καταξίωση.
Ο σκηνοθέτης Danny Boyle και ο μόνιμος συνεργάτης του σεναριογράφος Richard Curtis, έχουν αφήσει ισχυρό αποτύπωμα στον κινηματογράφο της δεκαετίας του 90.  Δύο μάλιστα από τις ταινίες τους, που περιγράφουν πολύ διαφορετικούς κόσμους, το σκληρό  «Trainspotting»,  και  το ονειροπόλο «Μια Βραδιά στο Νότινγκ Χιλ» έχουν μείνει αξέχαστες στη μνήμη των θεατών. Αυτοί οι κόσμοι συναντιούνται πάλι στο «Yesterday» και μας υπενθυμίζουν που δεν έχουμε ξεχάσει: τη μουσική κληρονομιά των Beatles. Αλήθεια ποια θα ήταν η πορεία της μουσικής  αν ο Τζον, ο Πολ, ο Τζορτζ και ο Ρίνγκο δεν είχαν συναντηθεί ποτέ; Πώς θα ήταν διαμορφωμένη η pop κουλτούρα; Πόσο διαφορετικός θα ήταν ο κόσμος χωρίς τη σαρωτική πολιτισμική επανάσταση της «εισβολής» τους στην Αμερική, την τόσο ταραγμένη και καλλιτεχνικά παραγωγική δεκαετία του 60;
Το ευφυές σενάριο χρησιμοποιεί ένα γοητευτικό εύρημα: μετά το κοσμογονικό γεγονός της «διαγραφής» των Beatles από τη συλλογική μνήμη του πλανήτη, με έναν θαυματουργό τρόπο η μνήμη του Τζακ μένει αλώβητη και είναι πια ο μόνος ικανός να τραγουδήσει από μνήμης τα αριστουργήματα των Σκαθαριών. Ο δρόμος για την επιτυχία είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά όλα βασίζονται στο ψέμα της πνευματικής πατρότητας. Ακόμη και όταν ο σούπερ σταρ Ed Sheeran που τρία άλμπουμ του βρίσκονται στο Νο1 και έχει πουλήσει 45 εκατομμύρια δίσκους, καλεί τον Jack να συμμετέχει στην περιοδεία του, το ψέμα που πρέπει να υποστηρίξει ο  τραγουδοποιός μας τον γεμίζει με ενοχές και η επιτυχία περισσότερο απομακρύνει παρά φέρνει κοντά τα όνειρά του. Είναι, άλλωστε, διαφορετικό να έχεις απομνημονεύσει στίχους και μελωδίες των Beatles και διαφορετικό να έχεις αφομοιώσει το τρυφερό και γεμάτο αγάπη νόημα των τραγουδιών τους.  Καθώς τα υποτιθέμενα τραγούδια του Τζακ αρχίζουν να αναγνωρίζονται ως αριστουργήματα, η μουσική βιομηχανία, ο Τύπος και οι επιτήδειοι  αγκαλιάζουν το «φαινόμενο» και από αυτό το σημείο το «Yesterday» μετατρέπεται σε μία ανελέητη παρωδία για τη φτώχεια της σημερινής pop κουλτούρας, της μαζικής και «fast food» κατανάλωσης μουσικών προϊόντων τα οποία «κατασκευάζονται» σε συναντήσεις  στα γραφεία των πολυεθνικών της διασκέδασης.
Ο ανερχόμενος ηθοποιός  Himesh Patel είναι εξαιρετικός στο ρόλο του Jack και με τη Lily James  ερμηνεύουν πειστικά την κλασική (διάσημο αγόρι συναντά κορίτσι) ιστορία αγάπης. Οι συμπρωταγωνιστές τους Kate McKinnon και Ed Sheeran αποδίδουν τους ήρωες τους με βρετανικό επαγγελματισμό. Ιδίως η συμμετοχή του αναγνωρισμένου Sheeran  είναι τόσο  αυτοσαρκαστική που μοιραία οδηγεί στη σύγκριση ενός σημερινού εφήμερου star με το πολυετές χτίσιμο της παγκόσμιας και μυθικής καριέρας των Beatles η οποία είναι σεβαστή στη μνήμη όλης της ανθρωπότητας. Όλα τα παραπάνω στοιχεία συμβάλουν στη δημιουργία ενός φιλμ που αγγίζει μέχρι και τον τελευταίο θεατή με τη  μαγεία, το χιούμορ, το ρομαντισμό, τη φαντασία, τη μουσική και το συναίσθημα που το διατρέχουν.
Το Yesterday δεν θα μπορούσε να γίνει δίχως οι Paul McCartney και Ringo Star να συμφωνήσουν να ακουστούν οι διασκευές της μουσικής των Beatles, καθώς τα τραγούδια δεν είναι απλά το soundtrack της ταινίας, αλλά βασικός πρωταγωνιστής της.
Το trailer εδώ:
https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=rJh4QoEjREU&feature=emb_logo

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο