Αιτήματα στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Για συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως

1. Για την κανονική συζήτηση του 8ου θέματος «Ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις στο χώρο των «Λιπασμάτων» και την Oil One”με αποφασιστική αρμοδιότητα.

2. Τη συζήτηση για το MASTER PLAN της COSCO  στον Πειραιά.

3. Να ακυρωθεί η απόφαση για άνοιγμα των καταστημάτων στα νησιά του Αργοσαρωνικού τις Κυριακές όλο το χρόνο. Κάτω τα χέρια από τις Κυριακές και τον ελεύθερο χρόνο των εργαζόμενων.

Να έρθει το θέμα σε συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου για να ακυρωθεί η απόφαση.

Αναλυτικά:

4/2/2020

Προς
τον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου
κ. Χρήστο Θεοδωρόπουλο

Κοινοποίηση:
περιφερειάρχη Αττικής
κ. Γεώργιο Πατούλη
τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου

Αίτημα για ΠΗΔ θέμα στη συνεδρίαση 5/2/2020:
1. για την κανονική συζήτηση του 8ου θέματος «Ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις στο χώρο των «Λιπασμάτων» και την Oil One”με αποφασιστική αρμοδιότητα.
2. Τη συζήτηση για το MASTER PLAN της COSCO  στον Πειραιά.

    1. Η πρόσκληση στη συνεδρίαση της 5/2/2020 στο ΠΕΣΥ αναφέρεται στο 8ο θέμα ως «ενημέρωση από την αντιπεριφεριάρχη» και όχι κανονική συζήτηση για το ζήτημα της λειτουργίας της Oil One και των «Λιπασμάτων».
Επειδή και στο παρελθόν έχει συμβεί να τίθενται σοβαρά θέματα ως ενημέρωση και να μην δίνεται η δυνατότητα στο ΠΕ.ΣΥ να πάρει απόφαση ζητάμε να διευκρινιστεί ότι η συζήτηση του θέματος έχει αποφασιστική αρμοδιότητα και αν απαιτείται να αλλάξει η διατύπωση του στην ημερήσια διάταξη.
Η λειτουργία της Oil One στο Κερατσίνι και των Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα έχουν καταστροφικές συνέπειες για την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον.
Οι έρευνες του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ όσο και οι ανακοίνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος από το καλοκαίρι του 2019 απέδειξαν ότι υπάρχει ρυπογόνα δραστηριότητα με παρασκευή επικίνδυνων ρύπων ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνεται και το Βενζόλιο που είναι άμεσα συσχετισμένο με την λευχαιμία.
Οι κινητοποιήσεις των κατοίκων και των φορέων τους, με ένταση από το Σεπτέμβριο, βάζουν επιτακτικά την ανάγκη απομάκρυνσης των ρυπογόνων αυτών βιομηχανιών από τον αστικό ιστό.
Υπενθυμίζουμε ότι η δέσμευση του προέδρου του ΠΕ.ΣΥ. σε συνεννόηση με την αντιπεριφερειάρχη, σε συζήτηση για να μπει προ ημερήσιας διάταξης θέμα στις 30 Οκτωβρίου του 2019 ήταν ότι το θέμα θα έρθει κανονικά σε συζήτηση του ΠΕΣΥ στα μέσα Δεκεμβρίου.
Η συζήτηση του θέματος πρέπει να καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις που να ικανοποιούν το αίτημα των κατοίκων και δεν μπορεί να μείνει στα επίπεδα της απλής ενημέρωσης του ΠΕ.ΣΥ.

    2. Αυτές τις μέρες προχωράει άμεσα η υλοποίηση του  MASTER PLAN της COSCO  στον Πειραιά. Η ρύπανση και η συνολική  περιβαλλοντική επιβάρυνση του Πειραιά πρέπει να εξεταστεί ενιαία καθώς η δραστηριότητες αυτές θα συνδυαστούν σωρευτικά με την δραστηριότητα των καζανιών και των άλλων ρυπογόνων δραστηριοτήτων.
Η συζήτηση έχει εξαιρετικά επείγοντα χαρακτήρα καθώς ο Οργανισμός Λιμένα Πειραιά που βρίσκεται στα χέρια της COSCO ανακοίνωσε στις 3/2/2020 ότι ανακηρύχτηκε ανάδοχος για την κατασκευή του νέου προβλήτα κρουαζιέρας που προβλέπεται στο επενδυτικό σχέδιο της COSCO SHIPPING για τον ΟΛΠ. Μάλιστα ανακοινώνει ότι το έργο έχει και κοινοτική χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής 2014-2020. Πρόκειται  για την απόφαση ένταξης του προβλήτα στο ΠΕΠ Αττικής με απόφαση της τότε περιφερειάρχη Δούρου στις 31/12/2018!!! για χρηματοδότηση με 113 εκατομμύρια (με ΦΠΑ 149 εκατομμύρια). Αυτή η απόφαση – δεν ήρθε ποτέ στο περιφερειακό συμβούλιο ενώ υπάρχουν τεράστια ζητήματα δεοντολογίας και σκανδαλώδους ενίσχυσης της  COSCO καθώς  ουσιαστικά η περιφέρεια πληρώνει τουλάχιστον το μισό των κεφαλαίων της επένδυσης που έχει διαφημιστεί ακόμα και δια στόματος του προηγούμενου πρωθυπουργού Τσίπρα ότι θα εισφέρει η κινέζικη εταιρεία (επένδυση 300 εκατομμυρίων)!!! Θα αναλάβει η νέα περιφερειακή αρχή να προχωρήσει αυτή την σκανδαλώδη χρηματοδότηση ιδιώτη ; ! ο οποίος εμφανίζεται ότι κάνει επενδύσεις στη χώρα με τα χρήματα του ελληνικού λαού!
Ταυτόχρονα γεγονός είναι ότι δεν έχει συζητηθεί και δεν έχει εγκριθεί ούτε στο ΠΕΣΥ ούτε πουθενά η ΜΠΕ για τον προβλήτα  ενώ ανακοινώνεται ότι το έργο ξεκινάει.
Στην κατασκευή του προβλήτα αντιδρούν συλλογικότητες και οι κάτοικοι του Πειραιά καθώς θα έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα της ζωής των κατοίκων και της πόλης (περιβαλλοντικά, οικονομική δραστηριότητα, κυκλοφοριακή επιβάρυνση κλπ)
Παράλληλα σχεδιάζεται η έναρξη των εργασιών της βυθοκόρησης του Λιμανιού που Πειραιά μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου η οποία θα έχει δραματικές συνέπειες για την ρύπανση (τοξική) της θάλασσας. 
Ταυτόχρονα σοβαρές ενστάσεις υπάρχουν για όλο το MASTER PLAN της COSCO  στον Πειραιά. Οι ΜΠΕ που ανακοινώθηκαν και αφορούν έργα που σχετίζονται με αυτό εξετάζουν τα έργα χωριστά και καταγράφουν μεμονωμένα  τις προβλέψεις για την περιβαλλοντική επιβάρυνση και το αν κινούνται κάτω από τα προβλεπόμενα όρια και δεν παρουσιάζουν τη συνολική περιβαλλοντική επιβάρυνση ούτε όλες τις επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων και της πόλης.
Με βάση αυτά είναι εξαιρετικά επείγον να συζητήσει το ΠΕ.ΣΥ. το θέμα ώστε να πάρει αποφάσεις και να παρέμβει στις εξελίξεις πριν να δημιουργηθούν αρνητικά τετελεσμένα.


Για την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι
Αλεξίου Έλλη
Τουλγαρίδης Κώστας



3/2/2020
Προς
τον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου
κ. Χρήστο Θεοδωρόπουλο

Κοινοποίηση:
περιφερειάρχη Αττικής
κ. Γεωργιο Πατούλη
τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου
Να ακυρωθεί η απόφαση για άνοιγμα των καταστημάτων στα νησιά του Αργοσαρωνικού τις Κυριακές όλο το χρόνο. Κάτω τα χέρια από τις Κυριακές και τον ελεύθερο χρόνο των εργαζόμενων.
Να έρθει το θέμα σε συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου για να ακυρωθεί η απόφαση.
Με έκπληξη ενημερωθήκαμε από δημοσιεύματα ότι «άλλη μια περιοχή της ελληνικής επικράτειας προστέθηκε σ’ αυτές που επιτρέπεται εμπορικά καταστήματα να    λειτουργούν όλες τις Κυριακές του έτους». Είναι τα νησιά του Αργοσαρωνικού και τα Κύθηρα. Η απόφαση φέρετε ότι πάρθηκε από την Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κα. Βάσω Θεοδωρακοπούλου–Μπόγρη, στις 31.12.2019 και δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Είναι αυτό απόφαση της περιφερειακής αρχής ; Με ποιο δικαίωμα η αντιπεριφερειάρχης αποφασίζει μόνη της  - αν έγινε έτσι – για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που ανατρέπει τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων και πρώτα από όλους των εργαζόμενων εκεί; Γιατί το θέμα δεν ήρθε στο Περιφερειακό Συμβούλιο (ΠΕΣΥ) ;
Η απόφαση για το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου χωρίς καμιά προηγούμενη συζήτηση, απόφαση ή έστω ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου αναδεικνύει μια αυταρχική και αντιδημοκρατική πρακτική που θέλει αποφάσεις που αφορούν κρίσιμα εργασιακά δικαιώματα να παίρνονται πίσω από τις πλάτες των εργαζομένων, κάτω από καθεστώς αδιαφάνειας και έλλειψης ενημέρωσης και στοιχειώδους δημοκρατικού διαλόγου. Πρόκειται για μια απόφαση που στην κυριολεξία πάρθηκε στο σκοτάδι για να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα και να προλάβει αντιδράσεις. Επεκτείνει και σε άλλες περιοχές το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές το χρόνο και αποτελεί αντικειμενικά, ένα ακόμα βήμα στο σχέδιο της πλήρους απελευθέρωσης όλων των Κυριακών παντού, με την πλήρη ασυδοσία των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, στο οποίο ενεργό ρόλο για την εκπλήρωσή του φαίνεται ότι αναλαμβάνει η περιφέρεια Αττικής και ευρύτερα οι περιφέρειες σε όλη τη χώρα.
 Η απόφαση για λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές στις νησιωτικές κοινωνίες του Αργοσαρωνικού και των Κυθήρων καταστρατηγεί ιστορικά δικαιώματα των εργαζομένων, εκμηδενίζοντας τον ελεύθερο χρόνο του και διαλύοντας την προσωπική τους ζωή.
Είναι μια απόφαση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του τουριστικού κεφαλαίου και των μεγάλων καπιταλιστικών ομίλων SUPERMARKET που δραστηριοποιούνται στις νησιωτικές κοινωνίες και τους δίνει τη δυνατότητα να διεισδύσουν ακόμα περισσότερο στις τοπικές οικονομίες και να ενισχύσουν τη θέση τους απέναντι στις μικρές επιχειρήσεις και την παραδοσιακή οικοτεχνία που υπάρχει σε πολλά από τα νησιά αυτά, τα οποία θα αντιμετωπίσουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό με τα μεγάλα SUPERMARKET.
 Η  απόφαση δεν έχει τίποτα το θετικό να προσφέρει στις τοπικές κοινωνίες, πέρα από τις αυταπάτες που καλλιεργούνται για ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών που οδηγούν στην  ανάπτυξη αφού θ’ αφορά τους λίγους και ισχυρούς. Άλλωστε ο επισκέπτης ασφαλώς δεν πηγαίνει πχ. στην Αίγινα για να βρει εκεί ένα μεγάλο SUPERMARKET ανοιχτό. Πρόκειται, ταυτόχρονα, για τον ερχομό ενός εργασιακού μεσαίωνα για τους εργαζόμενους των τοπικών κοινωνιών των νησιών στο βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας.
Είναι χαρακτηριστικό δε ότι η εφαρμογή του μέτρου δεν γίνεται με τον ίδιο τρόπο σε όλους τους νησιωτικούς δήμους αλλά εφαρμόζεται κατά τέτοιο τρόπο κατά τόπους ώστε να εξυπηρετήσει καλύτερα την επιχειρηματική κερδοφορία. Έτσι για τον Δήμο Τροιζήνας π.χ επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων μόνο για τις 8 Κυριακές του χρόνου ενώ για την διπλανή περιοχή των Μεθάνων επιτρέπεται για όλο τον χρόνο, λόγω της λουτρόπολης. Ανοιχτά προβλέπεται να είναι τα καταστήματα για όλες τις Κυριακές του χρόνου στα νησιά της Σαλαμίνας, Αγκιστρίου, Αίγινας , Ύδρας , Πόρου , Σπετσών και Κυθήρων.
Ενώ είναι γελοία και υποκριτική η πρόβλεψη να είναι κλειστά τα μαγαζιά γύρω από την εκκλησία του Αγ. Μηνά στη Σαλαμίνα, για να «συμβιβάσει» την πρωταρχικότητα της κερδοφορίας των ισχυρών με τα και τα χρηστά ήθη των πιστών!!!
  Δηλώνουμε ως Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική την αντίθεσή μας στη συγκεκριμένη απόφαση, ζητάμε την άμεση απόσυρσή της και θα παλέψουμε για τη μη εφαρμογή της. Σ αυτή την κατεύθυνση ζητάμε να έρθει στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο το θέμα για συζήτηση με πρόσκληση στα σωματεία των εργαζομένων.
    Καλούμε τους εργαζόμενους και τα τοπικά σωματεία να μην αποδεχτούν αυτήν την απόφαση, ν’ αντιδράσουν έμπρακτα και να την καταργήσουν στην πράξη. Καλούμε τους πολίτες των νησιωτικών κοινωνιών ως καταναλωτές να μην συνδράμουν στην εφαρμογή του μέτρου.
Για την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι
Αλεξίου Έλλη
Τουλγαρίδης Κώστας

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο