Η ΚΑΡΤΑ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΑΙΜΟΔΟΤΗ ΑΛΛΑΞΕ

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας μας έστειλε ενημέρωση την οποία  σας επισυνάπτουμε . Είναι οδηγίες για την εγγραφή αιμοδότη στο Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών .
Είναι σημαντικό ανά πάσα στιγμή χρειαστείτε εσείς ή φίλοι σας ή η οικογένειά σας, να μπορείτε μόνοι σας δίνοντας τον αριθμό της κάρτας σας εθελοντή αιμοδότη, να εξυπηρετήστε άμεσα χωρίς μεσάζοντες και υποχρεώσεις.

Ακόμα πιο σημαντικό είναι να ακολουθείτε τις ανακοινώσεις μας στις ημερομηνίες που έχουμε αναρτήσει ώστε 3ή 4 φορές τον χρόνο να γνωρίζετε πότε θα πρέπει να προσφέρετε αίμα ως εθελοντής αιμοδότης.

Αν δεν είστε  ακόμα και  το σκέφτεστε να γίνετε και σεις εθελοντής αιμοδότης, ενημερωθείτε για την ωφέλεια που έχετε δίνοντας αίμα, αλλά και σώζοντας 3 ζωές.. Διότι μία μονάδα αίματος σώζει 3 συνανθρώπους μας..

Δεν αξίζει?

Δίνοντας αίμα βοηθάτε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, παράλληλα όμως ωφελείτε και την υγεία σας.

Χωρίς αίμα δεν μπορεί να λειτουργήσει ο οργανισμός. Το αίμα είναι ένα αρκετά πολύπλοκο όργανο / ιστός που αποτελείται από ένα υγρό μέρος και διάφορα είδη κυττάρων του αίματος.

Υπάρχουν οκτώ διαφορετικοί τύποι αίματος (ομάδες αίματος), από τις οποίες καθορίζεται η συμβατότητα μεταξύ του δότη και του δέκτη.

Δείτε τέσσερα οφέλη που έχει η αιμοδοσία για τη δική σας υγεία:

1.     Βελτιώνεται η ροή του αίματος: Όταν το αίμα είναι πολύ πηχτό (λόγω κακής διατροφής, υψηλής χοληστερόλης, υψηλού ουρικού οξέος, καπνίσματος, στρες κλπ.) ρέει αργά, με αποτέλεσμα να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης και εγκεφαλικού. Η τακτική αιμοδοσία βελτιώνει τη ροή του αίματος και μειώνει τις βλάβες στα τοιχώματα των αγγείων και των αρτηριών. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι τακτικοί αιμοδότες έχουν 88% μικρότερο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα.
2.     Εξισορροπούνται τα επίπεδα σιδήρου: Οι υγιείς ενήλικες έχουν περίπου 5 γραμμάρια σιδήρου στο σώμα τους, κυρίως στα ερυθρά αιμοσφαίρια και τον μυελό των οστών. Όταν δίνετε αίμα, χάνετε περίπου το ¼ ενός γραμμαρίου σιδήρου, το οποίο αναπληρώνεται από τις τροφές που τρώτε τις εβδομάδες μετά τη δωρεά. Η ρύθμιση των επιπέδων σιδήρου ωφελεί τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνει τον κίνδυνο παθήσεων που σχετίζονται με αυτά, όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό.
3.     Συμβάλλει στην μακροζωία: Το να κάνετε καλό στους άλλους αποτελεί ένα τρόπο να ζήσετε περισσότερο. Σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Health Psychology διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που πρόσφεραν εθελοντικά για αλτρουιστικούς λόγους είχαν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο θανάτου τέσσερα χρόνια αργότερα. Παρά τα οφέλη που έχει η αιμοδοσία για σας, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι μια δωρεά αίματος μπορεί να σώσει ακόμη και τρεις ζωές, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό.
4.     Κάνετε μίνι τσεκάπ: Πριν δώσετε αίμα, γίνεται μέτρηση της θερμοκρασίας, των καρδιακών παλμών, της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων αιμοσφαιρίνης. Μετά το πέρας της διαδικασίας, το αίμα ελέγχεται για 13 μολυσματικές ασθένειες, όπως ο HIV, η ηπατίτιδα και ο ιός του Δυτικού Νείλου. Εάν το αποτέλεσμα κάποιας από αυτές τις εξετάσεις βγει θετικό, ειδοποιείστε αμέσως. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι πρέπει να αρκεστείτε στην αιμοδοσία και να παραλείπετε άλλες σημαντικές εξετάσεις.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο