ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ

Στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 22/7/2020
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
Δύο ψηφίσματα κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση Βριλησσίων, τα οποία μειοψήφισαν. 

Ενδιαφέρον έχει το ψήφισμα για το ΕΥΣ, όπου οι παρατάξεις της ΝΔ, που είναι πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο είναι ΥΠΕΡ  της τροχιάς ιδιωτικοποίησης του ΕΥΣ, που βάζει σε κίνδυνο τις διαδικασίες ασφαλούς υδροληψίας και μεταφοράς του αδιύλιστου νερού. 
Το ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης Βριλησσίων για την Αγία Σοφία τονίζει τα ζητήματα προκλήσεων από την πλευρά της τουρκικής άρχουσας τάξης σε βάρος και κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας στο πλαίσιο των ευρύτερων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή μας - κάτι που φαίνεται να ενοχλεί την  παράταξη της Νέας Πνοής (ΝΔ) του Γ. Πισιμίση και  τον επικεφαλής της «Δράσης». 
Ο λαός των Βριλησσίων να βγάλει συμπεράσματα για τους εκλεγμένους του και να παλέψει πλάι σε αγωνιστές αντιπροσώπους για τα δικά του συμφέροντα.
 Επισυνάπτονται τα ψηφίσματα:
«Θέμα:  Ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης Βριλησσίων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος του Λεκανοπεδίου, του ΝΕΡΟΥ και των δικτύων του.
Καταγγέλλουμε την παράδοση σε επιχειρηματικούς ομίλους του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ) Αθήνας (φράγματα και ταμιευτήρες Ευήνου, Μόρνου, Μαραθώνα, Υλίκης, γεωτρήσεις Πάρνηθας και Βοιωτικού κάμπου υδραγωγεία, δίκτυα μεταφοράς, αντλιοστάσια) που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ.
Πρόκειται για πολύ επικίνδυνη εξέλιξη που ιδιωτικοποιεί ζωτικές υποδομές της ύδρευσης της πρωτεύουσας, αφορά το 40% του πληθυσμού της χώρας και βάζει σε κίνδυνο τις διαδικασίες ασφαλούς υδροληψίας και μεταφοράς του αδιύλιστου νερού με το οποίο τροφοδοτούνται οι μονάδες επεξεργασίας νερού και το δίκτυο διανομής του.
H ελληνική κυβέρνηση βαδίζει στο δρόμο που έστρωσαν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, που οδηγούν καιρό τώρα την λειτουργία της ΕΥΔΑΠ με κριτήριο το κέρδος, ώστε να γίνει «ελκυστική» για τους «επενδυτές».
Την επιζήμια τροχιά ιδιωτικοποίησης του νερού υπηρετούσε η ένταξή της στο Yπερταμείο (TAΙΠΕΔ) από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όσο και η προώθηση  των ΣΔΙΤ με τον ν. 4412/2016, που ενσωματώνει τις οδηγίες 2014/24 και 2014/25 της ΕΕ.
Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων, σε Ψυττάλεια και Μεταμόρφωση, που με ευθύνη όλων των τελευταίων κυβερνήσεων, είναι στα χέρια ιδιωτών, όπως και η συντήρηση του δικτύου της αποχέτευσης.


H πολιτική αυτή κλιμακωτά φέρνει ως αποτέλεσμα, την εκτίναξη της τιμής του νερού για τα λαϊκά νοικοκυριά, την αύξηση των εντολών διακοπής νερού, νέο πλήγμα στα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ, με απολύσεις, εργολαβίες και “ευέλικτες” εργασιακές σχέσεις, 
υποβάθμιση των συνθηκών υγιεινής και της ασφάλειας στην εργασία. Αυτή είναι και η οδυνηρή εμπειρία των λαών από την ιδιωτικοποίηση του νερού και στα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως στο Παρίσι, στο Βερολίνο, στη Βρετανία κ.ά.
Με αυτές τις πολιτικές και μέτρα, τίθεται υπό αμφισβήτηση το δικαίωμα πρόσβασης στο νερό των λαϊκών νοικοκυριών και η υποβάθμιση της ποιότητας του. Η αντιμετώπιση του νερού και των υπηρεσιών ύδρευσης ως εμπόρευμα, αποτελεί, στρατηγική της ΕΕ με αιχμή και την σχετική Οδηγία, που προβλέπει μεταξύ άλλων ότι οι φορείς ύδρευσης μπορούν να είναι αποκλειστικά ιδιωτικές εταιρίες  ή ιδιωτικές εταιρίες με μετοχικά πακέτα σε κρατικές και Δημοτικές Επιχειρήσεις και αυτή την πολιτική υλοποιούν κλιμακωτά οι ελληνικές κυβερνήσεις.
Το δημοτικό συμβούλιο Βριλησσίων: 

    1. Καταδικάζει την πολιτική παράδοσης του Εξωτερικού Υδροδοτικού  Συστήματος του Λεκανοπεδίου σε επιχειρηματικούς ομίλους καθώς και κάθε προσπάθεια άμεσης ή έμμεσης ιδιωτικοποίησης του νερού και των δικτύων του.
    2. Καλεί το λαό και τους φορείς του στην πόλη μας να υπερασπιστούν το νερό ως δημόσιο, δωρεάν κοινωνικό αγαθό, φθηνό και ποιοτικό για όλο το λαό, απαλλαγμένο από κάθε είδους εμπορική χρήση.
    3. Απαιτεί να μην γίνει καμία διακοπή νερού σε φτωχά λαϊκά νοικοκυριά, που μαστίζονται από την φτώχεια και την ανεργία σήμερα.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος 
Βήττος Βασίλης»

«Ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης για την μετατροπή του Μουσείου της Αγίας Σοφιάς σε τζαμί.
Είναι σημαντικό να απομονωθούν οι εθνικιστικές και οι φασιστικές φωνές σε Τουρκία και Ελλάδα. 
Η ενέργεια της κυβέρνησης Ερντογάν για την μετατροπή της Αγίας Σοφιάς από μουσείο-μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σε τζαμί γίνεται με τη στήριξη, είτε σιωπηρά είτε ανοιχτά, ευρύτατου φάσματος της τουρκικής αντιπολίτευσης. Φωτεινή εξαίρεση αποτελεί το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας που καταδίκασε καθαρά αυτήν την ενέργεια.
Αυτή η κίνηση εντάσσεται σε μια γενικότερη κλιμάκωση των προκλήσεων από την πλευρά της τουρκικής άρχουσας τάξης σε βάρος και κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας στο πλαίσιο των ευρύτερων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή μας. 


Η κίνηση αυτή δεν αποτελεί μια ελληνοτουρκική διένεξη, είναι στην πραγματικότητα η καταστρατήγηση του ιστορικού ρόλου που έχει ένα μνημείο χριστιανικής και παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, ενταγμένο στον κατάλογο των μνημείων της UNESCO. 
Οι ενέργειες αυτές της κυβέρνησης Ερντογάν είναι τμήμα μιας συνολικότερης κλιμάκωσης που υπάρχει και η οποία υποθάλπεται ανοιχτά από τους «γνωστούς συμμάχους», δηλαδή από την ΕΕ, από τη φίλη του Ερντογάν Ρωσία, από την άφωνη ηγεσία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Βριλησσίων προτείνουμε το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Βριλησσίων να εκφράσει την καταδίκη της ενέργειας της μετατροπής του Μουσείου της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από την κυβέρνηση του Ερντογάν.
Ο Δημοτικός Σύμβουλος, Βήττος Βασίλης»

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο