Για την έναρξη της σχολικής χρονιάς

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της Λαϊκής Συσπείρωσης Βριλησσίων   
         

Τις προηγούμενες μέρες  αντιπροσωπεία της Λαϊκής Συσπείρωσης Βριλησσίων, με επικεφαλής τον δημοτικό σύμβουλο Βασίλη Βήττο και εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, επισκέφτηκε τις σχολικές μονάδες της περιοχής, προκειμένου να παρέμβει για τα ζητήματα που ανέκυψαν με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. 

Η Λαϊκή Συσπείρωση Βριλησσίων με συνεχείς παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο από την περσινή κιόλας σχολική χρονιά είχε τονίσει την ανάγκη να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία χωρίς να μετακυλίεται το κόστος και η ευθύνη σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς. Ιδιαίτερα είχε απασχολήσει το ζήτημα της Υποχρεωτικής Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής, που εδώ και 3 χρόνια η Δημοτική Αρχή γνωρίζει, αλλά εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να μην έχει εξασφαλίσει τις απαραίτητες υποδομές και να μην έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα πόσο μάλλον σε συνθήκες πανδημίας. 

Η ενημέρωση που υπήρχε από τη Δημοτική Αρχή ήταν ίδια με την περσινή χρονιά ότι, δηλαδή, τα προνήπια θα στεγάζονταν σε προκάτ αίθουσες στις αυλές των νηπιαγωγείων ή σε αίθουσες στα δημοτικά σχολεία. Συγκεκριμένα, μία προκάτ αίθουσα στο 2ο Νηπιαγωγείο, δύο προκάτ στο 3ο Νηπιαγωγείο και μία αίθουσα εντός του 3ου Δημοτικού Σχολείου. 

Κατά την περιοδεία διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση δεν έχει διαφοροποιηθεί καθόλου σε σχέση με την περσινή χρονιά. Από την πρώτη κιόλας μέρα διαπιστώθηκαν τα ίδια και χειρότερα –λόγω πανδημίας-  σοβαρά προβλήματα, όπως επισημάνθηκε από γονείς και εκπαιδευτικούς.  Καμία από τις αίθουσες αυτές δεν έχει καν τοποθετηθεί  και δεν προβλέπεται μέχρι τις αρχές του Οκτώβρη, με αποτέλεσμα τα παιδιά να στοιβάζονται από δω και από κει! Συγκεκριμένα, τα παιδιά που θα στεγάζονταν στην προκάτ αίθουσα στην αυλή του 2ου Νηπιαγωγείου έχουν μεταφερθεί στον 1ο όροφο του διπλανού κτιρίου (όπου στεγαζόταν ο  2ος παιδικός σταθμός), αντιμετωπίζοντας προβλήματα που παρακωλύουν το εκπαιδευτικό έργο και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους.  Πρώτα και κύρια, η αίθουσα είναι πολύ μικρή σε σχέση με τον αριθμό των παιδιών και διαθέτει μόνο μια παιδική τουαλέτα, ενώ η τουαλέτα των εκπαιδευτικών είναι στην άλλη μεριά του κτιρίου.  Παράλληλα, τα παιδιά χρειάζεται να κατεβαίνουν τις σκάλες ενός ορόφου προκειμένου να κάνουν το διάλειμμά τους, προβλήματα τα οποία επωμίζεται μία μόνο εκπαιδευτικός που βρίσκεται στο κτίριο και έχει την ευθύνη τους καθ’ όλη τη διάρκεια. 

Επίσης, τα παιδιά που θα στεγάζονταν στα προκάτ του 3ου Νηπιαγωγείου, έχουν μεταφερθεί σε αίθουσες του 4ου Δημοτικού Σχολείου. Παράλληλα, ο χώρος που προβλέπεται να εγκατασταθούν οι δύο προκάτ αίθουσες χωρίζεται από τον υπόλοιπο προαύλιο χώρο του Δημοτικού με σιδερόβεργες –με ό, τι κινδύνους αυτό εγκυμονεί – εφόσον ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί το έργο.

Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα, με χαρακτηριστικότερο τα έξοδα που ήδη επωμίζονται οι γονείς, για να καλύψουν τα απαραίτητα αναλώσιμα είδη του σχολείου. Ταυτόχρονα, αντιμετωπίζουν και τις ελλείψεις των εκπαιδευτικών, αφού σχεδόν σε όλα τα δημοτικά σχολεία της περιοχής, υπάρχουν κενά εκπαιδευτικών ειδικοτήτων (εικαστικά, μουσική, γερμανικά, γαλλικά, θεατρολογία κ.ά.).

Αντίστοιχη κατάσταση με οξυμένα προβλήματα αντιμετωπίζουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της περιοχής των Βριλησσίων. Σοβαρότατο πρόβλημα αποτελούν τα υπεράριθμα τμήματα τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν τα 28 παιδιά ανά τμήμα με μείζον θέμα το γεγονός ότι τα δύο Λύκεια της περιοχής ξεπερνούν συνολικά τους 700 μαθητές επαναφέροντας για άλλη μία χρονιά την επιτακτική ανάγκη για δημιουργία 3ου Λυκείου, το οποίο αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια πάγιο αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης. Τα σοβαρά κενά σε εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων δεν απουσιάζουν, λίγους μήνες μετά από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για προσλήψεις που «έλυναν»  και «έδεναν» όλο το προηγούμενο διάστημα. Προβλήματα, παράλληλα, δημιουργούνται από την παλαιότητα κουφωμάτων και αλουμινίων σε ορισμένα σχολεία δυσχεραίνοντας την αντιμετώπιση του επερχόμενου χειμώνα. 

Στο αποκορύφωμα όλων των παραπάνω έρχεται να προστεθεί το ζήτημα της καθαριότητας των σχολικών μονάδων, απαραίτητη προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία τους, το οποίο επιβάλλεται να διευθετηθεί πολύ περισσότερο σε συνθήκες πανδημίας. Οι δύο εργαζόμενοι (όπου δεν μοιράζονται σε πάνω το ενός σχολείου) αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην συνεχή καθαριότητα και απολύμανση που απαιτείται σε όλους τους χώρους του σχολείου με αποτέλεσμα την απολύμανση των αιθουσών να την επωμίζονται οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί μετά το πέρας του εκάστοτε σχολικού μαθήματος.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν ενέργειες που η Δημοτική Αρχή είχε στην ευθύνη της πολύ πριν την πανδημία και μάλιστα θα μπορούσαν να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι. Είναι απόδειξη της πλήρους ταύτισης του Δήμου με την πολιτική της κυβέρνησης, λαμβάνοντας ως μοναδικό μέτρο την χρήση μάσκας, γεγονός το οποίο οδήγησε στο άνοιγμα των σχολείων με προβλήματα που απειλούν την υγεία και την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών.  

Απαιτούμε άμεσα: 

Άµεση εκπόνηση κεντρικού πανελλαδικού σχεδίου για νέα σχολικά κτήρια, που να καλύπτουν τις ανάγκες για σχολική στέγη. Να σταματήσει το αίσχος με τις προκάτ αίθουσες που φυτρώνουν σαν μανιτάρια στις αυλές των σχολείων για την υλοποίηση της Υποχρεωτικής Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής. Άμεση αξιοποίηση χώρων του Δήμου. 


Επισκευή σχολείων-εξασφάλιση κατάλληλων χώρων, ώστε να διασφαλίζονται οι απαραίτητες αποστάσεις σε κάθε τάξη και η αποφασιστική μείωση του αριθµού μαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τµήµα να µην έχει πάνω από 15 µαθητές. Αυτό διασφαλίζει όχι µόνο την υγεία αλλά και την εκπαιδευτική διαδικασία. 


Κάλυψη όλων των κενών σε εκπαιδευτικούς εδώ και τώρα. Μονιµοποίηση όλων των εκπαιδευτικών και του βοηθητικού προσωπικού που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση. Έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισµό, ώστε να προσληφθεί ο απαραίτητος αριθµός εκπαιδευτικών, που να ικανοποιεί την παραπάνω συνθήκη για περισσότερα τµήµατα µε λιγότερους µαθητές.


Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθµού µόνιµων εργαζοµένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονοµικοί όροι καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου.


Εξασφάλιση κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές για την προμήθεια µε το απαραίτητο υλικό (αναλώσιμα, μέσα ατοµικής προστασίας, είδη καθαρισµού, αντισηπτικά κ.λ.π.)


Δηµιουργία Σχολιατρικής Υπηρεσίας που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο λειτουργίας των σχολείων αλλά και τη διαχείριση των κρουσµάτων.

Λαϊκή Συσπείρωση Βριλησσίων

18/9/2020

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο