ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΑΓΑΘΟ

Του Δημήτρη Κ. Μπάκα*

Μια ανθρώπινη σύγχρονη κοινότητα συντίθεται από πρόσωπα, που το καθένα τους έχει την ξεχωριστή ιδιοσυστασία του και τη δική του βούληση. Μόνον, όταν τα άτομα νοιώθουν αρκούντως ελεύθερα, νιώθουν ευχαριστημένα και ευτυχή. Τότε  αποδίδουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Αισθάνονται  ως  άτομα ελεύθερα, όταν είναι πεπεισμένα και αποδέχονται την κοινωνία ως δική τους και ανήκουν εθελοντικά σε αυτή.  Τότε και η κοινωνία αποδίδει το μέγιστο θετικό αποτέλεσμα. 

Το ύπατο ανθρώπινο «καλλιτέχνημα», που λέγεται πρόσωπο και διαπλάθεται με την αγωγή και την αυτοπραγμάτωση,  σημαίνει ενότητα και αναγωγή όλων των επιμέρους λειτουργιών και ροπών της ύπαρξης σε μια ενιαία αρμονική  ολότητα. Τότε ικανοποιούνται, ουσιαστικά, ολόπλευρα και αρμονικά όλες οι έμφυτες αξιολογικές τάσεις και προδιαθέσεις της ψυχής. Η προσωπικότητα είναι ανάδυση(αύρα) ενός αρμονικού ολογράμματος αξιών και αρετών.

  Το ενδιαφέρον συνιστά το χρυσό κλειδί για τη  μάθηση, την πνευματική και ψυχική καλλιέργεια. Όταν  βρούμε άμεσο ενδιαφέρον τότε αναδύεται  βούληση για ενέργεια και πράξη . Τότε ενεργοποιούνται η φαντασία και ο οραματισμός.

 Η πιο σπουδαία και συναρπαστική συνάμα προσπάθεια είναι η δημιουργία μιας διακριτής  προσωπικότητας(ανθρώπινης οντότητας). Είναι η συναρπαστικότερη δημιουργική δραστηριότητα, γιατί μας παρέχει τη μεγαλύτερη ανταμοιβή.  Την προσωπικότητά μας!  Κανένας δεν μπορεί να μας την πάρει. Μπορούμε να χάσουμε τα πλούτη, τη φήμη, που είναι κάτι ιδιότροπο και  αβέβαιο, ακόμη και την υγεία μας που δεν είναι πάντα σταθερή. Το μόνο απρόσβλητο κτήμα μας είναι η ταυτότητά μας ως άνθρωποι, την οποία εξακολουθούμε να καλλιεργούμε μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής μας. 

 Η προσωπικότητα συνιστά το πολυτιμότερο ανθρώπινο αγαθό.

 Η δια βίου επιδίωξη συγκρότησης μιας προσωπικότητας που να αξίζει, μπορεί να διατηρήσει τη ζωή γοητευτική έως το τέλος της. Με αυτή την ασχολία, δε θα νιώσουμε ποτέ ανία ή ακηδία, ούτε τη ζωή μας ποτέ αδειανή. 

 Πραγματικά, ποια σαφέστερη και  ωραιότερη αποστολή, ως προσωπικό νήμα της ζωής μας, θα μπορούσε να δοθεί; Μας δίδεται η αποστολή μέσα στο πνεύμα της χρυσής τομής, δηλαδή μέσα στον κανόνα της αρμονίας. Ούτε ασυδοσία, αλλά ούτε και πάκτωση πνευματική. Αλλά ο άριστος βαθμός ελευθερίας,  σε συνδυασμό με την ορθολογική οριοθέτηση του άλογου!


Η ζωή είναι ουσιαστικά ένας διαρκής αγώνας και όχι μόνον απολαύσεις.  Κάποια ιδανικά αξίζουν περισσότερο από άλλα.  Είναι καλύτερο να ζούμε με αγάπη παρά με μίσος, γιατί η αγάπη πλαταίνει την προσωπικότητα, ενώ το μίσος τη στενεύει. Καλύτερα να ζούμε με εμπιστοσύνη παρά με φόβο, γιατί ο φόβος παραλύει τις προσπάθειές μας, ενώ η εμπιστοσύνη μάς καθιστά ικανούς να αναπτύξουμε τις δυνατότητές μας

Είναι σαφέστατα καλύτερα να ζούμε σε συνεργασία παρά με αντιπαλότητα που μας απομονώνει.  Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό(πολιτικό) όν και ποτέ δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιήσει ολοκληρωτικά τη ζωή του, χωρίς αρμονικές σχέσεις με τους συνανθρώπους του.

 Μερικές συγκινήσεις και ευγενείς φιλοδοξίες μάς ανταμείβουν άμεσα, ενώ άλλες, ίσως όχι. Ας αναλογιστούμε την αυτοθυσία , την οποία ενίοτε από κάποιους λειτουργούς ζητάμε! Τότε, φυσικά, έχουμε  τις υπέροχες προσωπικότητες.


  Να, λοιπόν, ο στίβος της ολιστικής παιδείας και αγωγής μπροστά μας. Απαιτείται μια κοπερνίκεια στροφή στις προτεραιότητες της Παιδείας. Καλλιέργεια με προτεραιότητα  τον Άνθρωπο με  Αξίες και οι Αρετές και όχι μόνον με επιδεξιότητες!

 « Η αποκοπή των βραχιόνων του καρκίνου, δεν θα σώσει τον άρρωστο από τον κλοιό.  Ο καρκίνος θα κάνει μετάσταση. Η θεραπεία θα κατορθωθεί, όταν κοπούν τα νεύρα που δυναμώνουν τους συνδέσμους των βραχιόνων. Όταν καρφωθεί η καρδιά του ερπετού»( Λιαντίνης).

 Θα επιδιώξουμε το άλγημα, ως δρόμο αρετής ή την εύκολη κατρακύλα, τις συνέπειες, της οποίας τις βιώνουμε στο μέγιστο βαθμό σήμερα; Εμείς πάντα  ευελπιστούμε!


                                                              Δημήτρης Κ. Μπάκας

                                                              Νοέμβριος 2020

*Ο Δημήτρης Κ. Μπάκας είναι Αντιστράτηγος εα Επίτ. Διοικητής ΣΔΑ, Διπλωματούχος Πολ. Μηχ.  Ε.Μ.Π., Πτυχιούχος Νομικής Παν. Αθηνών, MSc RCDS LONDON, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΙΒΩΤΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΠΙΤ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ 'ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ ΑΕ', www.xrysitomi.gr, dbakas@xrysitomi.gr 210-6131174

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο