Ένας Υπέροχος Γείτονας

Σήμερα στο Νταμάρι στις 21.00 στις κινηματογραφικές βραδιές

Του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Βριλησσίων


Ένας Υπέροχος Γείτονας

A Beautiful Day in the Neighborhood

Δραματική 2019 | Έγχρ. | Διάρκεια: 109'

Aμερικανική ταινία, σκηνοθεσία Μάριελ Χέλερ με τους: Τομ Χανκς, Μάθιου Ρις, Κρις Κούπερ

Μια σειρά εκπλήξεων περιμένουν τον κυνικό δημοσιογράφο Λόιντ Βόγκελ όταν, παρά τις έντονες αντιρρήσεις του, αναγκάζεται να κάνει ένα άρθρο για τον τηλεοπτικό παρουσιαστή παιδικών προγραμμάτων Φρεντ Ρότζερ

Κριτική

Ένας Υπέροχος Γείτονας 

Από Χρήστο Μήτση Χρήστο Μήτση - 02/07/2020 - ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ

Ο τηλεοπτικός παρουσιαστής παιδικών προγραμμάτων Φρεντ Ρότζερς (1928-2003) είναι μια ιδιαίτερη, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα TV persona, που επανήλθε στην επικαιρότητα μετά το επιτυχημένο (εμπορικά και καλλιτεχνικά) περσινό ντοκιμαντέρ του Μόργκαν Νέβιλ «Won’t You Be my Neighbor?». Δημιουργός του σόου «Mister Rogers’ neighborhood», το οποίο παιζόταν από το 1968 έως το 2001, ο Ρότζερς περνούσε, μέσα από απλοϊκά σκετς, κουκλοθέατρο, διδακτικά τραγουδάκια, ειλικρινείς εξομολογήσεις και συναντήσεις με καθημερινούς ανθρώπους, μια στάση ζωής χριστιανικής φιλοσοφίας (ήταν χειροτονημένος πρεσβυτεριανός ιερέας), ευγενική, πράα και διαλλακτική. Αν και απευθυνόταν κυρίως σε κοινό προσχολικής ηλικίας, έθιγε συχνά επίκαιρα, τολμηρά θέματα με αφοπλιστική ψυχραιμία και αμεσότητα, κάτι που κάνει το λόγο του να αποκτά ξεχωριστή αξία σε μια εποχή ψευδών ειδήσεων, μισαλλοδοξίας, διχασμού και διάχυτης προκατάληψης.

Είναι το «αγαπάτε αλλήλους» η απάντηση σε όλα αυτά; Αν και ο Λουίς Μπουνιουέλ θα διαφωνούσε κατηγορηματικά, η Μάριελ Χέλερ («Θα Μπορούσες Ποτέ να με Συγχωρέσεις;») είναι πεπεισμένη πως η φιλεύσπλαχνη κατανόηση μπορεί να νικήσει το σκεπτικισμό, με τον τρόπο που ο Φρεντ Ρότζερς άλλαξε ριζικά τις απόψεις του κυνικού δημοσιογράφου Τομ Τζούνοντ (στην ταινία μετονομάζεται σε Λόιντ Βόγκελ). Έτσι, η αληθινή ιστορία του, όπως την κατέγραψε ο τελευταίος στο άρθρο «Can you say... hero?», δημοσιευμένο το 1998 στο Esquire, διασκευάζεται ως ένα γλυκόπικρο δράμα χαρακτήρων - ταξίδι συνειδητοποίησης - βιογραφική αγιογραφία.

Ο Ρότζερς ήταν πολύ περισσότερα και σαφώς πιο περίπλοκα πράγματα από ένα ζωντανό εγχειρίδιο αυτοβελτίωσης, τίποτα όμως το διφορούμενο, σκοτεινό ή ριψοκίνδυνο δεν υπάρχει εδώ, με τον Τομ Χανκς να κερδίζει άλλη μία οσκαρική υποψηφιότητα (την έκτη του, αλλά πρώτη για β΄ ρόλο), ενσαρκώνοντας «αθόρυβα» την αδιαπραγμάτευτη, αγνή αμερικανική καλοσύνη.

ΗΠΑ, Κίνα. 2019. Διάρκεια: 109΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο