Κατάργηση Συμβάσεων Ορισμένου Χρόνου

Των εργαζομένων στην καθαριότητα


ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 4/10/2021 


Της: Αναστασίας – Αικατερίνης Αλεξοπούλου, Βουλευτού Β1΄ Βορείου Τομέα Αθηνών 


Προς:  Τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων 


ΘΕΜΑ: «Κατάργηση Συμβάσεων Ορισμένου Χρόνου των εργαζομένων στην καθαριότητα και διείσδυση εργολάβων με τριπλάσιο κόστος για το Δημόσιο» 



Κύριε Υπουργέ, 


Σύμφωνα με “ανοιχτή επιστολή” προς εσάς της Συντονιστικής Ομάδας των Συμβασιούχων Καθαριστών ΟΑΕΔ, η Κυβέρνηση προτίθεται να καταργήσει τις Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ) που αφορούν τους εργαζομένους στην καθαριότητα και στη φύλαξη στο Δημόσιο, διά του άρθρου 61, του Νόμου 4765/2021, “Εκσυγχρονισμός του συστήματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα και ενίσχυση του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) και λοιπές διατάξεις”, ανοίγοντας, έτσι, διάπλατα τον δρόμο στους εργολάβους, προκειμένου οι τελευταίοι να αναλάβουν με σημαντικά μεγαλύτερο κόστος για τα δημοσιονομικά του κράτους τις ως άνω εργασίες. 

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, στο εν λόγω κείμενο διαβάζουμε, πως: “Στις αρχές του έτους, στο παρασκήνιο, εν μέσω COVID-19 και χωρίς κανένα περιθώριο αντίδρασης από πλευράς εργαζομένων, έγινε νόμος του κράτους η κατάργηση των ΣΟΧ για τους εργαζομένους στην καθαριότητα και στην φύλαξη στο δημόσιο. Άνοιξε διάπλατα ο δρόμος για τους εργολάβους που επανέρχονται μετά από 4 χρόνια, για να κάνουν χρυσές δουλειές, απομυζώντας μεγάλα κέρδη εις βάρος των εργαζομένων και του δημοσίου. Το ίδιο το Υπουργείο Εργασίας και συγκεκριμένα ο ΟΑΕΔ, αμέσως μετά την λήξη των συμβάσεων 500 καθαριστών, θα πληρώνει στο εξής τα 3πλάσια για τον καθαρισμό των κτιρίων του. Οι 500 καθαρίστριες με σύμβαση έργου ορισμένου χρόνου στον ΟΑΕΔ κόστιζαν στον Οργανισμό Απασχόλησης 2,5 εκ. το χρόνο. Η προκήρυξη του ΟΑΕΔ για τους εργολάβους, για απασχόληση 530 καθαριστριών με μερική απασχόληση, προϋπολογίζει ετήσιο κόστος 5,83 εκ. (4,7 εκ. συν ΦΠΑ). Και καθώς μιλάμε για 3ετή σύμβαση με τους εργολάβους, έχουμε μια συνολική επιβάρυνση του ΟΑΕΔ της τάξης άνω των 10 εκ. ευρώ (3,33 εκ. το χρόνο). Επίσης με την επαναφορά των εργολάβων στον ΟΑΕΔ έχουμε πλημμερέστερες συνθήκες καθαριότητας (από αυτά που γνωρίζουμε από προηγούμενα χρόνια), καθώς και Κοινωνικό και εργασιακό πρόβλημα για 500 εργαζόμενους που τίθενται στο οικονομικό περιθώριο της κοινωνίας μας (καθώς πολλοί από αυτούς θα χάσουν ακόμη και αυτή την ταπεινή αμοιβή κατά μέσο όρο των 320 ευρώ). Οι πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, άνθρωποι κοντά στην σύνταξη, οικογενειάρχες μονογονείς, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, μακροχρόνια άνεργοι, Έλληνες στην πλειοψηφία, είναι οι άμεσα πληττόμενοι από τις επιλογές της κυβέρνησης. Ο συμβασιούχος 4ωρος καθαριστής που “έβαλε πλάτη” για τον COVID-19, που στοίχιζε στο Δημόσιο το 1/3 από ό,τι οι εργολάβοι για πολύ καλύτερης ποιότητας εργασία, θα χάσει την μη μόνιμη εργασία του γιατί πρέπει να πλουτίσουν οι εργολάβοι”. 

Εκ των προηγηθέντων αναφερομένων στην προς εσάς “ανοιχτή επιστολή”, γίνεται φανερό ότι, εκ της ανωτέρω αναδυόμενης κατάστασης προκύπτει ένα πολύ σοβαρό εργασιακό, κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα για εκατοντάδες εργαζομένους και τις οικογένειές τους, με ανυπολόγιστες συνέπειες, Άρα, επείγει η επανεξέταση της σχετικής απόφασης του Υπουργείου σας, με γνώμονα την Δίκαιη μεταχείριση των εργαζομένων, αλλά και το όφελος για το ελληνικό Δημόσιο από την εξοικονόμηση χρηματικών πόρων, όπως αναφέρεται λεπτομερώς στο παραπάνω παρατιθέμενο κείμενο. 

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, 



Ερωτάται ο κ. Υπουργός: 

1. Ποιος υπήρξε ο ακριβής λόγος κατάργησης των θέσεων Συμβασιούχων Ορισμένου Χρόνου («ΣΟΧ») στον τομέα καθαριότητας και φύλαξης των Υπηρεσιών του ελληνικού Δημοσίου; 

2. Προτίθεσθε να επανεξετάσετε ή και να καταργήσετε, το επίμαχο άρθρο 61, του Νόμου 4765/2021, “Εκσυγχρονισμός του συστήματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα και ενίσχυση του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού («ΑΣΕΠ») και λοιπές διατάξεις”, έτσι ώστε να μπορούν να παραταθούν νομικά οι συμβάσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα των Υπηρεσιών του «ΟΑΕΔ», χωρίς να διευκολύνεται η εμπλοκή εργολάβων; 



Η ερωτώσα βουλευτής

 



Αναστασία – Αικατερίνη Αλεξοπούλου 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο