ΔΡΑΣΗ: Πώς να αντέξουμε τόση δημοκρατία; Και τόση αποτελεσματικότητα!

Προχθές αποφασίστηκε το έργο, αλλά οι εργασίες για την υλοποίησή του ξεκίνησαν πριν 10 ημέρες! 

Ανάρτηση της Δράσης


Στην τελευταία (Τετάρτη 20 Οκτωβρίου) συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Βριλησσίων συζητήθηκε θέμα σχετικό με την «αποδοχή δωρεάς Συστήματος PHAETONS, επιδεικτικού των ωφελειών της ηλιακής και αιολικής ενέργειας, από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών Δημόκριτος».


Η δωρεά αφορά την εγκατάσταση δύο υβριδικών πυλώνων 10 μέτρων ύψους έκαστος, εντός του πάρκου Μίκης Θεοδωράκης (πρώην ΤΥΠΕΤ), οι οποίοι αξιοποιώντας την αιολική και ηλιακή ενέργεια, αρχικά θα φωτίζουν την περιοχή, ενώ στην πορεία θα μπορούν να παρέχουν δυνατότητες φόρτισης κινητών και χρήσης κάμερας. (Στο τέλος του κειμένου τα βασικά σημεία της εισήγησης).


Ζητήματα όπως η ανυπαρξία συνοδευτικής έκθεσης της Τεχνικής Υπηρεσίας, για να τεκμηριωθούν, μεταξύ των άλλων, α) οι λόγοι που προκρίθηκε ο συγκεκριμένος χώρος έναντι άλλων για την τοποθέτηση των πυλώνων, β) η χρησιμότητα του έργου (το ότι είναι «πρωτοποριακό» δεν το καθιστά αυτόματα και χρήσιμο), ακόμη και ζητήματα αισθητικής, αγνοήθηκαν. Τι κι αν δημοτικοί σύμβουλοι των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων, της ΔΡΑΣΗΣ συμπεριλαμβανομένης*, τόνισαν ότι θα πρέπει να ενημερωθεί και το Δημοτικό Συμβούλιο και οι περίοικοι πέραν των μελών της Οικονομικής Επιτροπής. Παρόλες τις επιφυλάξεις, αποφασίστηκε να γίνει αποδεκτή η δωρεά. Θετικά ψήφισαν μόνον οι σύμβουλοι της διοικούσας παράταξης.


Το απόγευμα της ίδιας ημέρας συνεδρίαζε και το δημοτικό συμβούλιο. Πάλι κάποιοι εκ των δημοτικών συμβούλων αναφέρθηκαν στο θέμα και ζήτησαν να συζητηθεί, (αρχικά, Μάριος Δεσποτίδης, «Βριλήσσια Δυνατά»). Αλλά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος αρκέστηκε σε μια περιληπτική ενημέρωση, αντί να γίνει συζήτηση για να ενημερωθούν και να πάρουν θέση και οι παρατάξεις που δεν συμμετέχουν στην Οικονομική Επιτροπή!


Για μια ακόμη φορά δηλαδή, η δημοτική αρχή αξιοποιεί τις αντιδημοκρατικές διατάξεις περί κυβερνησιμότητας και κρυπτόμενη πίσω από την Οικονομική Επιτροπή, αποφασίζει χωρίς «πολλά-πολλά» και με το «έτσι θέλω», εν προκειμένω, την ανέγερση δύο δεκάμετρων πυλώνων μέσα στο πάρκο του ΤΥΠΕΤ, χωρίς σημαντικό τμήμα των δημοτικών συμβούλων να μπορεί τουλάχιστον, να εκφράσει τη γνώμη του! Διότι, ως γνωστόν, το δημοτικό συμβούλιο είναι αναρμόδιο για τέτοια θέματα!


Στην περίπτωσή μας μάλιστα έχουμε και κάτι χειρότερο: Διαπιστώσαμε ότι, παράτυπα, 10 ημέρες πριν την απόφαση για την αποδοχή ή όχι της δωρεάς, τα έργα στο πάρκο ΤΥΠΕΤ είχαν ήδη ξεκινήσει! Αυτό αποδεικνύουν και οι φωτογραφίες που παραθέτουμε: Φρεάτια 2Χ2 μέτρων έχουν ανοιχτεί, ξύλινες υποδοχές για το μπετόν της βάσης έχουν τοποθετηθεί, ενώ μικρότερα φρεάτια ανοίγονται σε κοντινή απόσταση για να συνδεθούν οι πυλώνες με το ρεύμα. Σύμφωνα μάλιστα με τους εργάτες της εταιρίας που έχει αναλάβει τα έργα, αυτά ξεκίνησαν πριν από την κακοκαιρία «Μπάλος», σταμάτησαν εξ αιτίας της και συνεχίζονται τώρα με γρήγορους ρυθμούς.


Πρόκειται δηλαδή για εμπαιγμό, όχι μόνον απέναντι στις παρατάξεις που δεν μετέχουν στην Oικονομική Eπιτροπή αλλά κυρίως σε όσες μετέχουν!

Διότι, τι νόημα έχει η συζήτηση για την αποδοχή ή όχι ενός έργου, όταν αυτό έχει ήδη ξεκινήσει; Κι αν η απόφαση ήταν αρνητική, αν ένας δυο σύμβουλοι της πλειοψηφίας άλλαζαν γνώμη, τι θα γινόταν; Θα άρχιζαν οι εργασίες αποκατάστασης του χώρου; Και ποιος θα πλήρωνε τα σπασμένα;


Η διοίκηση Μανιατογιάννη έχει καταστήσει τις συζητήσεις των θεσμικών οργάνων προσχηματικές. Προφασίζεται ότι ο Δήμος λειτουργεί δημοκρατικά, με πρακτικές που δεν έχουν καμία σχέση με τη δημοκρατία.


Σε ότι μας αφορά, δεν αποδεχόμαστε το ρόλο του δημοκρατικού άλλοθι οποιουδήποτε.


Το ζήτημα της δημοκρατικής λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου και όλων των οργάνων του Δήμου, σε συνδυασμό με την πλήρη και ειλικρινή ενημέρωση των δημοτών, είναι αδιαπραγμάτευτο!


ΔΡΑΣΗ για μια Άλλη Πόλη

Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων



*Η ΔΡΑΣΗ, εκ του νόμου, δεν διαθέτει εκπρόσωπο στην Οικονομική Επιτροπή. Ωστόσο, ως εκπρόσωπός της, η δημοτική σύμβουλος Μαρίνα Παπαχριστοδούλου παρακολουθεί χωρίς δικαίωμα ψήφου τις συνεδριάσεις.



ΘΕΜΑ: Αποδοχή δωρεάς Συστήματος PHAETONS, επιδεικτικό των ωφελειών της ηλιακής και αιολικής ενέργειας, από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος».


Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», με το από 12 Απριλίου 2021 (2:39 μμ) ηλεκτρονικό μήνυμα του εκπροσώπου του καθηγητού Δρ. Κωνσταντίνου Μακρόπουλου, διευθυντή του Τμήματος Εφαρμοσμένης Τεχνολογίας του Εθνικού Κέντρου Ερευνών «Δημόκριτος», γνωστοποίησε στο Δήμο μας ότι προτίθεται να διαθέσει δωρεάν δύο μονάδες του συστήματος PHAETONS, επιδεικτικού για τους πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους, των ωφελειών της ηλιακής και αιολικής ενέργειας και να εγκαταστήσει αυτά με δαπάνες του προτείνοντας ως κατάλληλο χώρο το πάρκο της πόλης «Μίκης Θεοδωράκης», καθώς ο εν λόγω δημόσιος χώρος που καθημερινά κατακλύζεται από δεκάδες πολίτες και παιδιά, είναι ο πλέον ενδεδειγμένος για την εγκατάσταση των συστημάτων.


Το σύστημα οδικού φωτισμού PHAETONS λειτουργεί με την εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ηλιακής και της αιολικής και περιλαμβάνει:

1. Υβριδικό σύστημα και ειδικό ελεγκτή, που αποτελείται από τον ιστό, ο οποίος φέρει τα υποσυστήματα οδικού φωτισμού και παραγωγής/αποθήκευσης ενέργειας. Ο ελεγκτής, εγκατεστημένος εντός του ιστού, καταγράφει και ρυθμίζει όλα τα στοιχεία που αφορούν τις συνθήκες λειτουργίας της ανεμογεννήτριας, των φωτοβολταϊκών, των μπαταριών, του λαμπτήρα οδοφωτισμού και των υπόλοιπων φορτίων.

2. Απομακρυσμένη πλατφόρμα διαχείρισης, που περιλαμβάνει Κεντρικό Ενσωματωμένο Σύστημα 24/7 απομακρυσμένης διαχείρισης (Remote Management System). Διαθέτει την δυνατότητα παρακολούθησης και διαχείρισης του κάθε ιστού έξυπνου οδοφωτισμού με 100% αξιοπιστία. Επίσης διαθέτει μετεωρολογικό σταθμό που χρησιμοποιείται για την μέτρηση στοιχείων των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στο περιβάλλον εγκατάστασης των ιστών.

3. Μοντέλα Μηχανικής Μάθησης για την παροχή συστάσεων (recommendations) γιά την λειτουργία του Συστήματος με σκοπό την βελτιστοποίηση της απόδοσης του με χρήση μοντέλων μηχανικής μάθησης.


Το ενεργειακά αυτόνομο υβριδικό σύστημα οδικού φωτισμού PHAETONS αποτελείται από τα επιμέρους διακριτά στοιχεία (components), ήτοι:

• Ιστό, ειδικής κατασκευής με βάση ειδικά Standards για οδοφωτισμό- ύψους 10 μέτρων.

• Μονάδες παραγωγής ενέργειας, ήτοι Μικρές Ανεμογεννήτριες (κάθετου ή οριζόντιου άξονα) και Φωτοβολταϊκά στοιχεία

• Μονάδες αποθήκευσης ενέργειας, ήτοι Συσσωρευτές GEL: 2 ανά σύστημα

• Μονάδα ελέγχου συστήματος, ήτοι Υβριδικό Έξυπνο Ελεγκτή Συστήματος (Intelligent controller)

• Φορτία, ήτοι Λαμπτήρες τεχνολογίας LED, Πρόσθετα φορτία, φόρτισης κινητών συσκευών, πιθανώς Κάμερα


Βασικός στόχος είναι ο έλεγχος και η διαχείριση φωτισμού (οδών, πλατειών, βιομηχανικών εγκαταστάσεων, Δρόμων εκτός Ιστού Πόλεων ,απομακρυσμένων Περιοχών κ.τ.λ.) στα πλαίσια χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και έξυπνων πόλεων (smart cities).

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο