Η πρόταση της ημέρας

 Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021 - 4 ταινίες μικρού μήκους στο Cine Δράση


Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών σήμερα και στο Cine Δράση βλέπουμε (ΤΥΠΕΤ, 8:15΄μμ), 4 ταινίες μικρού μήκους. Συζητάμε με την Σοφία Γεωργιάδου, γενική συντονίστρια του Φεστιβάλ Δράμας για αυτό το οξυμένο πρόβλημα που κοστίζει κάθε χρόνο τη ζωή σε μεγάλο αριθμό γυναικών σε όλο τον κόσμο, αφήνει πολλές γυναίκες σε κατάσταση αναπηρίας και κάποιες άλλες με βαριά ψυχολογικά τραύματα για όλη τη ζωή τους. Οι ταινίες του αφιερώματος είναι «Every Sunday» της Καίτης Παπαδήμα, «Fake news» του Δημήτρη Κατσιμίρη, «Testing Greta» της Abbie Lucas και «The noir project» του Γρηγόρη Βαρδαρινού. Στην ΕΡΤ2 στις 22:00 προβάλλεται η ταινία «Μετά το Χωρισμό» του Ξαβιέ Λεγκράν με τους Λεά Ντρικέ, Ντενίς Μενοσέ, Τομά Γκιοριά. Η Μιριάμ και ο Αντουάν, είναι ένα ζευγάρι που μετά το διαζύγιο, έχουνι την συνεπιμέλεια του γιου τους. Εκείνος, ανεξέλεγκτα βίαιος, καταφέρνει έτσι να μένει κοντά στην γυναίκα που δεν ήθελε να αφήσει. Εκείνη, φοβισμένη και υπερπροστατευτική. Το παιδί, όμηρος ανάμεσα τους, ζει με το φόβο ότι θα συμβούν τα χειρότερα. Με έντονη κοινωνική ματιά, διάθεση κατανόησης και απουσία κριτικής, η ταινία, ντεμπούτο του Ξαβιέ Λεγκράν στις μεγάλου μήκους ακολουθεί αυτή την διαλυμένη οικογένεια στις προσπάθειες της να βρει σημεία ουσιαστικής επικοινωνίας, προσπάθειες που δυναμιτίζει η μόνιμη απειλή βίας από τον πρώην σύζυγο. Χωρίς εύκολες απαντήσεις, ο σκηνοθέτης προσπαθεί να εξετάσει ψύχραιμα πολύπλοκες καταστάσεις, αποφεύγει να πάρει εύκολα θέση για το σωστό και το λάθος ή να κατακρίνει τους ήρωές του. Αργυρός Λέοντας Σκηνοθεσίας και Βραβείο Καλύτερης Πρώτης Ταινίας στο Φεστιβάλ Βενετίας. Στην πλατφόρμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος εδώ: https://online.tainiothiki.gr/ μπορείτε να παρακολουθήσετε 20 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους που θα προβληθούν στην διάρκεια του 5ου Φεστιβάλ «50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο» (50/50 Equalite in Cinema) που οργανώνουν η Ταινιοθήκη και η οργάνωση «Γυναίκες στον Κινηματογράφο και στην Τηλεόραση – Ελλάδα» (WIFT GR). Όπως κάθε χρόνο, όλες οι προβολές και εκδηλώσεις του Φεστιβάλ προσφέρονται δωρεάν και πραγματοποιούνται διαδικτυακά.

Cine Δράση-Φεστιβάλ Δράμας

8:15μμ, στο ΤΥΠΕΤ (Υμηττού και Πλαταιών, Βριλήσσια)

Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών.

Βλέπουμε τις ταινίες:

Every Sunday

Ντοκιμαντέρ, 24΄, 2020. Σκηνοθεσία: Καίτη Παπαδήμα

Μια ομάδα Φιλιππινέζων οικιακών εργατριών στην Κύπρο προετοιμάζουν έναν διαγωνισμό ομορφιάς, επαναπροσδιορίζοντας παράλληλα τη θέση τους στην κυπριακή κοινωνία. Στο μεταξύ, η αποκάλυψη της δράσης ενός κατά συρροή δολοφόνου με θύματα ξένες εργάτριες, προκαλεί τις αντιδράσεις της Φιλιππινέζικης κοινότητας.

Fake news

Μυθοπλασία, 15΄, 2018. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Κατσιμίρης. Πρωταγωνιστεί η Λένα Κιτσοπούλου.

Μια YouTuber και ο συνεργάτης της σχεδιάζουν να σκηνοθετήσουν το βιασμό μιας κοπέλας από δύο μαύρους. Στόχος τους είναι να αυξήσουν τους συνδρομητές στο κανάλι τους. Την ημέρα του γυρίσματος, όμως, τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως αρχικά είχαν υπολογίσει.

Testing Greta

Έλληνες του κόσμου/Greeks of the World, Μυθοπλασία, 11΄, 2017. Σκηνοθεσία: Abbie Lucas.

Η ταινία «Testing Greta» είναι μια ασυνήθιστη, γεμάτη ανατροπές ιστορία ενδοοικογενειακής βίας, ειπωμένη με έναν ιδιαίτερο και ανατρεπτικό τρόπο. Έχοντας στοιχεία τόσο κωμικά όσο και τραγικά, αφηγείται την περίπτωση μιας δυναμικής γυναίκας που στιγμιαία σπάει, αποκαλύπτοντας τη φρικτή αλήθεια της ιδιωτικής της ζωής, πριν ξαναφορέσει την λαμπερή μάσκα της. H ταινία είναι αφιερωμένη σε όλες τις γυναίκες που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν υπάρξει σιωπηλά θύματα κακοποίησης.

The noir project

Μυθοπλασία, 26΄, 2014. Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Βαρδαρινός

O 16χρονος Ιάκωβος αποφασίζει να σώσει τη μητέρα του, από τα νύχια του μέθυσου, χαρτοπαίχτη πατέρα του, που την κακοποιεί συστηματικά.

ΕΡΤ2 22:00

Μετά το Χωρισμό/Jusqu'à la Garde / Custody

Γαλλία, Δραματική, 2017. . Διάρκεια: 90'. Σκηνοθεσία: Ξαβιέ Λεγκράν. Πρωταγωνιστούν: Λεά Ντρικέ, Ντενίς Μενοσέ, Τομά Γκιοριά.

To 2014, στο μικρού μήκους «Just Before Losing Everything», το οποίο έφτασε μέχρι και την τελική πεντάδα των υποψηφίων για Oσκαρ ταινίας μικρού, ο Ξαβιέ Λεγκράν μας σύστησε τόσο με την οικογένεια Μπεσόν όσο και το προσωπικό αφηγηματικό του στιλ, ένα στιλ που προτιμά να ρίξει τον θεατή στη μέση των γεγονότων και τον αναγκάζει να συνδυάσει μόνος του τα επιμέρους κομμάτια της ιστορίας και όλα όσα έχουν προηγηθεί.

Τότε, η ματιά του είχε πετύχει την μητέρα Μπεσόν (στον ίδιο ρόλο και τότε και τώρα, η Λεά Ντρικέρ) να προσπαθεί να ξεφύγει, εκείνη και τα δύο παιδιά της, από μια απρόσμενη εμφάνιση του βίαιου, κατά δήλωσή της, συζύγου της στη δουλειά της. Τώρα, λίγα χρόνια μετά, οι δύο σύζυγοι έχουν φτάσει πλέον επίσημα στο διαζύγιο και την διαρρύθμιση της κηδεμονίας των παιδιών τους. Η μία τους κόρη, Ζοζεφίν, είναι σχεδόν ενήλικη και ουσιαστικά δεν πρόκειται να επηρεαστεί από οποιαδήποτε απόφαση. Ο μικρότερος γιος, όμως, Ζουλιάν βρίσκεται ακριβώς στο επίκεντρο της διαμάχης, με την μητέρα του να αποζητά την αποκλειστική κηδεμονία του.

Στην αρχική ψύχραιμη αλλά γεμάτη υποβόσκουσα ένταση σκηνή, οι δύο πλευρές αναπτύσσουν τους λόγους που θεωρούν τον αντίδικό τους παράλογο ή ακόμα και εχθρό. Η μητέρα Μπεσόν φαίνεται να είναι καταδικαστική, ενδεχομένως άδικη, απέναντι στον λιγομίλητο Αντουάν, ο οποίος δείχνει να επιδιώκει μια περισσότερο μέση λύση, μιλώντας φαινομενικά λογικά. Το παρελθόν ποτέ δεν περιγράφεται ρητά, όμως όπως και στο «Just Before Losing Everything», αφήνει μια βαριά, απροσδιόριστη σκιά στο παρόν. Ποιος όμως από τους δύο γονείς βρίσκεται πιο κοντά στην αλήθεια και ποιος βλέπει με παρωπίδες τα πράγματα;

Βραβείο σκηνοθεσίας και Λιοντάρι του Μέλλοντος στη Βενετία για ένα γεμάτο ένταση και ειλικρίνεια πορτρέτο της σύγχρονης οικογενειακής ζωής, η οποία μπορεί να μετατραπεί από εστία συνύπαρξης σε αληθινό πεδίο μάχης.

https://online.tainiothiki.gr/

5ο Φεστιβάλ 50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο (50/50 Equalite in Cinema/WIFT GR για την Eξάλειψη της Bίας κατά των Γυναικών)

Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει μεγάλο αφιέρωμα στη γενναία ντοκιμαντερίστρια Kim Longinotto, με σειρά προβολών και masterclass ανοιχτό στο κοινό, καθώς και το στρογγυλό τραπέζι «Όχι, δεν είναι η ιδέα σου».

Θα προβληθούν συνολικά 20 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους.

Όπως κάθε χρόνο, όλες οι προβολές και εκδηλώσεις του Φεστιβάλ προσφέρονται δωρεάν.

Το Φεστιβάλ συνδιοργανώνουν οι Γυναίκες στον Κινηματογράφο και στην Τηλεόραση – Ελλάδα (WIFT GR) και η Ταινιοθήκη της Ελλάδος σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών (25 Νοεμβρίου).

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο