ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΟ 2ο ΛΥΚΕΙΟ

Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ Δ.Σ ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΚΙΛΑΚΗ


Στις 13/1/2022, οι μαθητές του 2ου Λυκείου Βριλησσίων μέσα από απόλυτα δημοκρατικές διαδικασίες, με μαζική συμμετοχή αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν για όσα τραγικά συμβαίνουν στην εκπαίδευση και να διεκδικήσουν μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων εν μέσω πανδημίας.


Είναι τα ίδια παιδιά που όλο το προηγούμενο διάστημα τα συκοφάντησαν τα αγνόησαν , προσπάθησαν να τα ταυτίσουν με αρνητές της μάσκας , με συνομωσιολόγους αντιεμβολιαστές , με άβουλα και ανώριμα αλητάκια.


Είναι τελικά τα ίδια παιδιά που αποδείχτηκε ότι είχαν δίκιο , είχαν τσαγανό να πουν θαρρετά την ώριμη γνώμη τους , που περιφρούρησαν τον αγώνα τους και δεν τρομοκρατήθηκαν από κανέναν.


Είναι τα παιδιά μας!


Για άλλη μια φορά μας βάλλανε τα γυαλιά και αποφάσισαν με απόλυτα διαυγείς, δημοκρατικές διαδικασίες και συμμετοχή που αγγίζει το 100% ( δεν συμμετείχαν μόνο οι απόντες) να προχωρήσουν σε κατάληψη του σχολείου .


Ακόμη κι αν διαφωνεί κάποιος με την μορφή του αγώνα δεν μπορεί να μην τους βγάλει το καπέλο για τον τρόπο που οργάνωσαν την κινητοποίησή τους και να μην σεβαστεί την απόφαση τους.


Κυρίως όμως δεν μπορεί να προσπεράσει να αιτήματα τους , που αφορούν στην ασφάλεια και την υγεία την δικιά τους, των γονιών τους, των καθηγητών τους .


Αιτήματα που εκφράζουν την αγωνία τους για τις πανελλήνιες, μετά τα νέα μέτρα που αποφασίζει εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση για την καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, της τράπεζας θεμάτων , και φέτος με αλλαγές στο σύστημα συμπλήρωσης μηχανογραφικού που θα αφήσει ακόμα περισσότερα παιδιά εκτός ανωτάτης εκπαίδευσης από τα 40.000 που άφησε πέρυσι η ΕΒΕ.


Αιτήματα που εν πολλοίς συμφωνούν με τα αιτήματα της ΕΛΜΕ και ΟΛΜΕ των καθηγητών , με τα αιτήματα ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΣΥΝΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ.


Κι ενώ θα περίμενε κανείς από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Λυκείου να σταθεί δίπλα στα παιδιά μας που εκφράζουν με τον πιο υγιή τρόπο τα πρώτα τους αγωνιστικά σκιρτήματα , που μαθαίνουν να συμμετέχουν στα κοινά , που τολμούν να λένε ελεύθερα την γνώμη τους , που μαθαίνουν να μην φοβούνται και να μη σκύβουν το κεφάλι…


Δυστυχώς η πλειοψηφία του ΔΣ του συλλόγου αξημέρωτα, με διαδικασίες φάστ τρακ , και δια περιφοράς μέσω email , αποφασίζει να στείλει ενημερωτικό σημείωμα στους γονείς στο οποίο συκοφαντεί την απόφαση των μαθητών , αμφισβητεί την εγκυρότητα της απόφασης , και τους προειδοποιεί ότι προβαίνουν σε παράνομη ενέργεια.


Μακάρι την ίδια ευαισθησία και ετοιμότητα να την δείχνανε και σε ότι αφορά τις δικές μας, του Συλλόγου δηλαδή ¨δημοκρατικές" διαδικασίες που έπρεπε να έχουν γίνει.


Ένα ΔΣ του συλλόγου που εκλέχτηκε με ισχνή συμμετοχή, τόση που δεν νομιμοποιείται καν να συμμετέχει στην Ένωση Γονέων Βριλησσίων και σε άλλα θεσμικά όργανα και κατά την γνώμη μου , σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία που διέπει την λειτουργία των Συλλόγων Γονέων είναι γενικά παράτυπο. (Μόλις 70 γονείς εκλέξανε το ΔΣ και δεν εκπροσωπούν ούτε το 1/3 των μαθητών)


Ένα ΔΣ που δεν είναι ικανό δύο χρόνια τώρα, να συγκαλέσει Γενική Συνέλευση των γονέων , που με το ζόρι συνεδρίασε δυο με τρεις φορές και που η πλειοψηφία αρνείται να συζητήσει όλα τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν την σχολική κοινότητα και συνολικά την εκπαίδευση.


Που δεν συζητάει θεσμικά ούτε με τον σύλλογο Διδασκόντων στο σχολείο ούτε με το μαθητικό συμβούλιο.


Χωρίς να ντρέπεται αμφισβητεί μία απόφαση του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου που συνεδρίασε με άπαντες παρόντες και πάρθηκε με 9 υπέρ 3 κατά και 3 λευκά.


Κουνάει το δάχτυλο σε παιδιά που δεν αρκέστηκαν σε αυτό αλλά προχώρησαν σε ψηφοφορία σε όλες τις τάξεις με καθολική συμμετοχή στην οποία συμφώνησαν πανω από το 80 % των μαθητών με την απόφαση του 15μελούς.



Κύριοι στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί, οι δημοκρατικές διαδικασίες που με τόση αγανάκτηση επικαλείστε δεν εφαρμόζονται αλά καρτ , κοιτάξτε πρώτα τα του οίκου σας διότι δεν νομιμοποιείστε δια να ομιλείτε.



Δεύτερον πότε ο Σύλλογος διαμόρφωσε άποψη για τα αιτήματα που θέτουν οι μαθητές την στιγμή που απαξιώνει καν να τα συζητήσει , που δεν έκανε ποτέ γενική συνέλευση των γονέων να συζητήσει και να εκθέσει καθένας από σας τις απόψεις του;



Ποιος σας έχει εξουσιοδοτήσει να καταδικάζετε και να χαρακτηρίζετε ψεύτικες , παράνομες, αντιδημοκρατικές αποφάσεις άλλων συλλογικών οργάνων και ειδικά του 15μελους που συμμετέχουν και δικά μας παιδιά στην κυριολεξία


Εσείς ένα δήθεν εκλεγμένο συμβούλιο , που δήθεν συνεδριάζει που δεν έχει καν απολογηθεί για τις αποφάσεις και τη δράση του, βάζετε εισαγωγικά στις αγωνιστικές ευαισθησίες των μαθητών!



Κατηγορείτε τα παιδιά ότι υποκινούνται από κόμματα και μεταφέρουν κομματικές αντιλήψεις όταν εσείς δεν κάνετε τίποτα άλλο από το να στοιχίζεστε πίσω από τις αντιεπιστημονικές απόψεις της κυβέρνησης και του υπουργείου παιδείας. (Πιο κομματικός δεν γίνεται!)




Δεν συμφωνώ εννοείται με την απόφαση της αποστολής του κειμένου που στείλατε , εγώ σαν μέλος του ΔΣ και σαν γονιός στηρίζω τις αποφάσεις των παιδιών και στέκομαι αλληλέγγυος στον αγώνα τους γιατί είναι και δικός μου αγώνας όπως πιστεύω θα έπρεπε να είναι όλων μας!



Μετά τιμής


Βαγγέλης Γκιλάκης


Μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Λυκείου Βριλησσίων

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο