Το Cine Δράση Πάει Ινδία με Ι. Μπερτράν και Κ. Ζυρίνη.

Την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022, 9:00 μμ, στο Β΄ Γυμνάσιο Βριλησσίων.

 

Το Cine Δράση Πάει Ινδία με την Ισαβέλλα Μπερτράν και τον Κώστα Ζυρίνη.


Πάμε Ινδία με τους «Πάμε για Άλλα» Ισαβέλλα Μπερτράν και Κώστα Ζυρίνη 


Είναι 47 χρόνια μαζί και έχουν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο! 


Μακριά από τα συνήθη ταξιδιωτικά μονοπάτια και τα πολυφωτογραφημένα μνημεία, πάμε να ανακαλύψουμε παρέα με τον Κώστα Ζυρίνη και την Ισαβέλλα Μπερτράν τους κρυμμένους θησαυρούς σχετικά άγνωστων περιοχών της έτσι κι αλλιώς παντού και πάντα συναρπαστικής Ινδίας. Εκκινώντας από το Madhya Pradesh, γεωγραφική καρδιά της χώρας και ακολουθώντας τα πολύχρωμα πλήθη σε ναούς, αρχαιολογικούς χώρους και προσκυνηματικές πόλεις, θα περάσουμε σιγά σιγά στο γειτονικό Chhattisgarh κι από κει στην Orissa γνωρίζοντας καθ’ οδόν το ουράνιο τόξο των φυλών που στολίζουν τα δυο αυτά κρατίδια και τα καθιστούν από τους πιο ενδιαφέροντες προορισμούς με το ιδιαίτερο χρώμα των παραδόσεων, την ενδυματολογική πανδαισία, μα πάνω απ’ όλα με την ασυναγώνιστη ανθρωπολογική τους ποικιλία. 


 Ο Κώστας Ζυρίνης γεννήθηκε το 1943 στα Άνω Πετράλωνα της Αθήνας. Άσκησε πολλά επαγγέλματα μεταξύ των οποίων κι εκείνα του μηχανουργού, του σεναριογράφου, του σκηνοθέτη, του φωτογράφου και του συγγραφέα. Κινηματογραφιστής της «Ταινίας του Πολυτεχνείου» (1973), σκηνοθέτησε τα ντοκιμαντέρ «Κι αυτά» (1990), «Η μέλισσα» (1991), καθώς και τις ταινίες μυθοπλασίας «Η Ταράτσα» (μικρού μήκους, 1972), «Το τελευταίο στοίχημα» (1989), «Η αυλή με τα σκουπίδια» (1992) και «Ευγένιος, αγνώστων λοιπών στοιχείων» (1997). Έχει εκδώσει τα βιβλία: «Οι τρομοκράτες» (γραμμένο με την Ισαβέλλα Μπερτράν), «Αγκύλες» (εκδόσεις Οδυσσέας 1995), «Μάγκνουμ και μπιρίμπα» (Οδυσσέας, 1996), «Τα χαμένα γράμματα» (Οδυσσέας, 1997), «Πέρα από το Μπαλί» (Οδυσσέας, 2000), «Το πέρασμα του κόνδορα» (Αντίκτυπος, 2005), και συμμετείχε με το αφήγημα «Punto di fuga» στο συλλογικό βιβλίο «Vivere pericolosamente» (Αντίκτυπος, 2005). Μετά το 2000, φωτογραφίζει και γράφει τις ταξιδιωτικές του εμπειρίες από χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Ευρώπης, της Αφρικής, και της Ασίας. Συνεργάστηκε συστηματικά για μια δεκαετία με το περιοδικό «Γεωτρόπιο». Μετά το κλείσιμο του «Γεωτροπίου» συνεχίζει να περιφέρεται σε όλη τη γη παρέα με την Ισαβέλλα,  το παίζει πλέον ελεύθερος σκοπευτής, γράφει τα «Παιδιά της Αρκάδων» και, όποτε δεν  έχει έμπνευση για γράψιμο, μαστορεύει το προγονικό του σπίτι.  


 Η Ισαβέλλα Μπερτράν γεννήθηκε στη Βαγδάτη το 1957. Ως νήπιο έζησε στο Ιράν, ταξίδεψε με την οικογένειά της στη Συρία και στο Λίβανο, μετοίκησε για ένα χρόνο στο Παρίσι, για να καταλήξει τελικά στην Ελλάδα σε σχολική ηλικία.  Θιασώτης και γνώστης των αρχαίων πολιτισμών, και δη του ελληνικού, ο Γάλλος πατέρας της ανέλαβε την  ιστορικο-πολιτισμική επιμόρφωση της κόρης του περιφέροντας την ανά την Ελλάδα για να γνωρίσει ιδίοις όμμασι και την τελευταία πεσμένη κολώνα. Αν υπάρχει χρονικό σημείο εκκόλαψης του ταξιδιωτικού «μικρόβιου» της Ισαβέλλας μάλλον σ’ εκείνη την περίοδο θα πρέπει να αναζητηθεί.  Η Ισαβέλλα αποφοίτησε από το γαλλικό σχολείο στην Αθήνα και σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων. Συγγράφει  τους «Τρομοκράτες» μαζί με τον Κώστα Ζυρίνη, συμμετέχει με σενάρια στην τηλεοπτική σειρά «Τα Χαμένα Γράμματα», επιδίδεται σε παντός είδους μεταφράσεις (από φοιτητικές εργασίες μέχρι βιβλία για τις εκδόσεις «Οδυσσέας») και, πάνω απ’ όλα, δεν χάνει ευκαιρία να «πάει γι’ άλλα», οργώνοντας πρώτα την Ελλάδα πάνω κάτω και πλαγίως και στη συνέχεια καμιά εβδομηνταριά χώρες σε όλες τις ηπείρους. Απότοκο της τελευταίας αυτής δραστηριότητας είναι η δεκαετής συνεργασία της με το «Γεωτρόπιο» της Ελευθεροτυπίας με περισσότερα από σαράντα ταξιδιωτικά άρθρα. 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο