ΓΙΑ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΘΕΟΚΛΗΤΟΥ ΣΤΑ ΑΝΩ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ.


Εν μέσω των πυρκαγιών που πλήττουν όλη τη χώρα για άλλη μια χρονιά, εκφράζουμε για μια ακόμη φορά τις ανησυχίες των κατοίκων των Άνω Βριλησσίων, και συγκεκριμένα όσων βρίσκονται κοντά στο δάσος του Αγίου Θεοκλήτου. Το συγκεκριμένο δάσος, ο πνεύμονας της περιοχής είχε πληγεί το 2007 από πυρκαγιά και λίγο έλλειψε την προηγούμενη εβδομάδα (εμπρησμός θέατρο Αλίκη Βουγιουκλάκη)  να γίνουμε μάρτυρες μιας ίδιας τραγωδίας. 


Η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή μας, στην Πεντέλη και έκανε στάχτη 20.000 στρέμματα σε Πεντέλη, Ανθούσα, Γέρακα και Παλλήνη αναδεικνύει για άλλη μια χρονιά πως τα λαϊκά συμφέροντα, οι ζωές και τα σπίτια όσων υποφέρουν από την αντιλαϊκή πολιτική είναι στο έλεος των φυσικών φαινομένων, των εμπρησμών και των σχεδιασμών που λογαριάζουν μόνο κόστος και κέρδος. 


Για μία ακόμη φορά ζούμε τη διάψευση των κυβερνητικών διαβεβαιώσεων για την πλήρη ετοιμότητα και επάρκεια του κρατικού μηχανισμού. Ζούμε τις τραγικές συνέπειες σε αυτό το διαρκές έγκλημα που συντελείται με ευθύνη των κυβερνήσεων. Με τεράστιες ακόμη  ποσότητες καύσιμης ύλης, χωρίς σύγχρονο αντιπυρικό σχεδιασμό με κύριο βάρος την πρόληψη, ποτέ δε θα υπάρξουν «επαρκή μέσα» για την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών που θα ξεσπάσουν. Αυτές οι ευθύνες δεν μπορούν πια να κρύβονται πίσω από τις δικαιολογίες για τα ακραία καιρικά φαινόμενα και την κλιματική κρίση, που εξελίσσονται σε ένα βολικό άλλοθι για την ανυπαρξία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας στο πλαίσιο της διαχείρισης δασών με επίκεντρο την ΠΡΟΛΗΨΗ. 


Πρόληψη σημαίνει σύγχρονος ενιαίος αντιπυρικός σχεδιασμός στο πλαίσιο της διαχείρισης και προστασίας των δασών και των υδάτων, με βελτίωση και αύξηση των υποδομών, οργάνωση των επίγειων δυνάμεων και εξασφάλιση ειδικά για το σκοπό αυτό το 1% από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σημαίνει ενίσχυση των αρμόδιων υπηρεσιών με σωστή οργάνωση, μόνιμο προσωπικό, μέσα, υποδομές και κρατικούς οικονομικούς πόρους.


Οι κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν την έλλειψη ετοιμότητας του Δήμου εν μέσω καλοκαιριού, ενώ οι εργασίες αυτές έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Μεγάλη ποσότητα εύφλεκτης ύλης παραμένει στο δάσος, χωρίς να έχουν πραγματοποιηθεί, και με ευθύνη του Δασαρχείου, προληπτικές αντιπυρικές εργασίες κλαδεύσεων, αραιώσεων και απομάκρυνσης φυσικής βλάστησης και κλαδιών. Ακαθάριστα περιφραγμένα οικόπεδα, πευκοβελόνες σε στοίβες στους δρόμους, σπασμένα γυαλιά και το κυριότερο: το δάσος να μην έχει καθαριστεί ακόμα από τα τεράστια σπασμένα (πλέον ξεραμένα δέντρα) του περασμένου χιονιά με αποτέλεσμα να αποτελούν μεγάλο κίνδυνο σε περίπτωση πυρκαγιάς (επισυνάπτονται σχετικές φωτογραφίες).



Ως ΛΑΣΥ απαιτούμε τώρα να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα αντιπυρικής προστασίας με ευθύνη του Δήμου και των αρμόδιων υπηρεσιών του:


Να απομακρυνθούν άμεσα από το δάσος όλα τα ξερά δέντρα και κλαδιά.

Να καθαριστεί το δάσος από τα σκουπίδια και τα επικίνδυνα γυαλιά.

Να καθαριστούν οι δρόμοι γύρω του από τις στοίβες πευκοβελόνων.

Με ευθύνη του Δήμου ΤΩΡΑ να καθαριστούν όλα τα εγκαταλελειμμένα περιφραγμένα οικόπεδα, που αποτελούν «βόμβες» πυρκαγιάς.

Να δοθεί η απαραίτητη κρατική χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση των εργασιών.

Να ενισχυθεί με μόνιμο προσωπικό και μέσα η δασοπροστασία.



Για τη ΛΑ.ΣΥ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ


Βασίλης Βήττος

Δημοτικός Σύμβουλος 


26/7/2022