ΠΑΡΑΔΗΜΟΤΙΚΑ (31).

Ζυμώσεις, διεργασίες και εκτιμήσεις. Το "παιχνίδι" αρχίζει.
Καλημέρα τσ' αφεντιάς σας.

Διαβάζουμε, βλέπουμε, ακούμε και μαθαίνουμε, διάφορα σχετικά με τις διεργασίες που έχουν ήδη ξεκινήσει για τις ερχόμενες δημοτικές εκλογές.

Κατ' αρχάς να ξεκινήσουμε από τα αυτονόητα. Είναι προφανές ότι τώρα ελάχιστοι ασχολούμαστε με τα δημοτικά, περισσότεροι όμως από την τετραετία που κύλησε και σίγουρα οι μηχανές "θα ανάψουν" όσο θα προχωρούμε, για "να φουλάρουν" εκεί κοντά στη διεξαγωγή τους. Λογικό.

Ωστόσο υπάρχει πάντα η ίδια αμείλικτη διαπίστωση: δυστυχώς, για διάφορους λόγους δικαιολογημένους ή όχι, ο κόσμος μόνο τότε ασχολείται λίγο με την τοπική αυτοδιοίκηση. Μετά πέφτει σε "χειμερία νάρκη".

Το ίδιο θα γίνει και τώρα. Είτε γιατί πρέπει να ικανοποιηθούν οι προσωπικές φιλοδοξίες πολλών, είτε ακόμα και ιδιοτέλειες ή σκοπιμότητες, πολιτικές, τοπικές ή άλλες, είτε διότι και γιατί κάποιοι θα διαπιστώσουν το ενδιαφέρον τους για την πόλη μόνο στην τρέχουσα περίοδο, έτσι θα "φουντώσει" το κλίμα και μετά τα λάστιχα θα ξεφουσκώσουν για άλλα 4 χρόνια.

Γεγονός που βολεύει την εκάστοτε διοίκηση να λειτουργεί ως αντιπρόσωπος των δημοτών χωρίς όμως εχέγγυα και πιστοποιητικά γνησιότητας.

Είναι ό,τι ακριβώς θα συμβεί και στις επικείμενες εθνικές εκλογές. Μια φορά στα 4 χρόνια ψηφίζουμε και μετά ... τέλος.

Πάμε τώρα στα πιο πιασαδόρικα δικά μας.

Στο συνδυασμό του Δημάρχου αλλάζουν όλα μετά την απόφασή του να είναι υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ στο βόρειο τομέα. Ποιός θα είναι ο/η διάδοχός του; Οι πληροφορίες μας φέρουν ως επικρατέστερους ποψήφιους ... διαδόχους τη Βούλα Λάμπρου Αρσένη, τον Κώστα Βαφειάδη και τον Αποστόλη Λύτρα. Χωρίς να μας έχει πει κανείς τίποτα, εκτιμούμε ότι το επιθυμούν. Η πρώτη έχει σημαντική θητεία στις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου που αποτελούν πηγή μεγάλης εκλογικής δύναμης. Είναι ικανή, επικοινωνιακή, με σαφείς προοδευτικές πολιτικές κατευθύνσεις, αφιερωμένη στο έργο της. Ο δεύτερος υπήρξε αντιδήμαρχος επί σειρά ετών, απέκτησε ενδιαφέρον για το αντικείμενο που υπηρέτησε, έχει σημαντικές ικανότητες για να επιτελέσει το έργο που θέλει να αναλάβει και από καιρό έχει ξεκινήσει τις επαφές του. Οι πληροφορίες θέλουν να είναι ο εκλεκτός του κουμπάρου του Ξένου Μανιατογιάννη, αλλά ακόμα κι έτσι να είναι ο τελευταίος δεν μπορεί και δεν πρέπει να πάρει θέση. Τέλος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Αποστόλης Λύτρας είναι επί σειρά ετών δημοτικός σύμβουλος αλλά κυρίως κάθε μέρα στην τηλεόραση και με μεγάλη ανανωρισιμότητα. Είναι ο μόνος που ξέρουν οι πάντες κι αυτό σήμερα μπορεί να μετράει πάρα πολύ.   

Όπως διαπιστώνουμε ο συνδυασμός του Α. Ντινόπουλου αποψιλώνεται από σημαντικούς δημοτικούς του συμβούλους. Πρώτος έφυγε ο Τάσος Χρηστάκης και μετά ο Κώστας Φαράκλας. Ο Τ. Χρηστάκης ήταν δεύτερος σε σταυρούς, αλλά και ο Κ. Φαράκλας από τους πλέον ισχυρούς σε  σταυρούς. Δεν ξέρουμε ακόμα τι θα κάνει η Κατερίνα Χρυσοπούλου, ούτε ο Τάσος Δημητρίου. Γιατί και οι δύο συνιστούν πηγές τεράστιας εκλογικής δύναμης αλλά και ηγετικής προοπτικής, ειδικά η πρώτη ως γυναίκα και νεότερη και δεν θα αποκλείαμε καθόλου να εκδηλώσει μια τέτοια στρατηγική, ειδικά αν αποσυρθεί ο Αργύρης Ντινόπουλος. Ο οποίος όμως ποτέ δεν το βάζει κάτω, είναι αγωνιστής με την πολιτική του στάση, μαχητικός, και δύσκολα μπορεί κανείς να τον "ξεγράψει", ειδικά χωρίς τη θέλησή του. Είναι "πολύ σκληρός" για να "φαγωθεί".

Ο Γιάννης Πισιμίσης στην παρούσα φάση εμφανίζεται πολύ δυνατός και ανερχόμενος. Οι πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τον παρουσιάζουν ως τον υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος στην πόλη. Σκεφτείτε πήρε πάνω από 26% πριν 4 χρόνια χωρίς στήριξη της Ν.Δ., τι θα γίνει τώρα και με στήριξη. Ωστόσο, εδώ κανείς οφείλει να προσμετρήσει αν μπορεί να του κάνει "ζημιά" και πόση ο Α. Ντινόπουλος και μόνο με την κάθοδό του στις εκλογές. Επιπλέον κάθε εβδομάδα ο Γιάννης Πισιμίσης ανακοινώνει συνεχώς 1-2 υποψηφιότητες δημοτικών συμβούλων. Πολλοί βλέπουν να ανεβαίνει και τρέχουν να προσδεθούν στο άρμα του. Ενδέχεται να έχουμε και πολύ σημαντικές ακόμα προσχωρήσεις. Έχει πάντα μαζί του όλη σχεδόν την τοπική ΝΔ αλλά όπως φαίνεται και την επίσημη κομματική στήριξη. Στηρίζεται και από πολλούς δημότες που συμμετέχουν ενεργά σε φορείς της πόλης αλλά και από τοπικά μέσα ενημέρωσης. Αναμφισβήτητα φαντάζει σαν μεγάλο φαβορί για την τελική επικράτηση.

Το ΚΚΕ θα έχει καινούριο επικεφαλής τον δικηγόρο Βασίλη Αρχιμανδρίτη. Και μόνη αυτή αλλαγή φέρνει "νέο αίμα" και καινούριες προσδοκίες. Αν και η πολιτική του κόμματος δεν καθορίζεται από τις προσωπικές επιλογές αλλά από τις πολιτικές που επεξεργάζεται.

Η Δράση θα είναι και πάλι παρούσα, όπως επί 16 ολόκληρα χρόνια, με τον Γιάννη Τσούτσια επικεφαλής και με μεγάλο οπλοστάσιο το χειροπιαστό έργο της σε όλα τα επίπεδα. Σκοπός του επικεφαλής της είναι η ευρεία ανανέωση της παράταξης, το οποίο συνιστά εγχείρημα τολμηρό και δύσκολο, ιδιαίτερα σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς. Η Δράση θα εκπέμψει ένα σπουδαίο μήνυμα στους δημότες με το οποίο θα δώσει το στίγμα της στις εκλογές.

Τέλος, υπάρχει το ερώτημα τι θα κάνει ο Τάσος Χρηστάκης και η Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών. Τίποτα δεν αποκλείεται ακόμα και να είναι ο ίδιος υποψήφιος Δήμαρχος, αν και αρκετές πιθανότητες υπάρχουν για μια σημαντική συνεργασία του σε τοπικό επίπεδο. 

Όπως αντιλαμβάνεστε "όλα είναι ανοικτά". "Το παιχνίδι" τώρα αρχίζει. Οι μηχανές ζεσταίνονται και εμείς θέλουμε να συμβάλλουμε σε όλο αυτό. Τούτος είναι άλλωστε και ο σκοπός του παρόντος δημοσιεύματος.

Έρρωσθε!

Ο ΠΑΡΑΔΗΜΟΤΙΚΟΣ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο