Ανακοίνωσε υποψηφίους ο Αργύρης Ντινόπουλος.

Τον Κώστα Μπέγκο, τον Γιώργο Τζουγά και την Αλέκα Θωμά.


Kώστας Μπέγκος: ” Τα Βριλήσσια να γίνουν Δήμος-πρότυπο στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας” Βίντεο.


Ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αμαλία Φλέμινγκ Κώστας Μπέγκος πρωτοστατεί στην δημιουργία της ομάδας τεχνοκρατών που εντάσσεται στο συνδυασμό «Βριλήσσια Δυνατά» του Αργύρη Ντινόπουλου.



«Ένα βήμα μπροστά για τον άνθρωπο» είναι η φράση που χρησιμοποιεί για να δώσει το πολιτικό, αυτοδιοικητικό αλλά και το συνδικαλιστικό στίγμα του.


Τομεάρχης Νοσηλευτικών Υπηρεσιών στο Αμαλία Φλέμινγκ ο Κώστας Μπέγκος στρέφεται τώρα στην τοπική αυτοδιοίκηση για να συνεχίσει ένα σημαντικό κοινωνικό έργο.


Με μεταπτυχιακό τίτλο στην διαχείριση των ανθρωπογενών και φυσικών καταστροφών  από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος είναι μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του Αμαλία Φλέμινγκ και μέλος της ΠΟΕΔΗΝ.


Αυτή είναι η συνέντευξή του στο VP

Πώς μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματική η συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης με το ΕΣΥ;


Πρέπει να στήσουμε γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα στους Δήμους και στα Νοσοκομεία, αλλά και στα Κέντρα Υγείας. Για παράδειγμα ο Δήμος Βριλησσίων μπορεί να ξεκινήσει αυτήν την διαδικασία με τα όμορα Νοσοκομεία Σισμανόγλειο και Αμαλία Φλέμινγκ. Για εμένα είναι μεγάλη πρόκληση να συμμετέχω σε μια τέτοια προσπάθεια.


Πόσο εύκολη, όμως, είναι μια τέτοια διαδικασία με δεδομένες τις διαχρονικές παθογένειες τόσο του ΕΣΥ όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης;


Με την ιεράρχηση των αναγκών των Δημοτών στις υπηρεσίες υγείας και με σωστά βήματα από ικανούς και έμπειρους επαγγελματίες υγείας αντιμετωπίζονται οι παθογένειες. Πρώτα από όλα θα ξεκινήσουμε από την ενημέρωση των δημοτών και κατοίκων των Βριλησσίων  για τις υπηρεσίες υγείας που θα παρέχουμε στα Δημοτικά Ιατρεία. Εν συνεχεία, θα δημιουργήσουμε τους πυλώνες επικοινωνίας των Δημοτικών μας Ιατρείων με τα όμορα Νοσοκομεία για την γρήγορη και άμεση εξυπηρέτηση των Δημοτών σε υπηρεσίες υγείας που χρήζουν Νοσοκομειακής δομής. Αλλά το σημαντικότερο όλων είναι η διασφάλιση των συμπολιτών μας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και τους χρόνιους ασθενείς. Είναι άξιο αναφοράς ότι στο Αμαλία Φλέμινγκ λειτουργεί Μονάδα αιμοκάθαρσης και Διαβητικού ποδιού που μπορούν να υποδεχτούν και να εξυπηρετούν ευάλωτους Δημότες μας που συχνά αντιμετωπίζουν και προβλήματα μετακίνησης.


Αναφορικά με την πρωτοβάθμια περίθαλψη ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης;


Εξαιρετικά σημαντικός, εστιάζοντας στη λειτουργία των Δημοτικών Ιατρείων. Ειδικότερα τα Δημοτικά Ιατρεία θέλουμε να λειτουργήσουν ως πραγματικός φορέας ΠΦΥ (Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας), παρέχοντας ουσιαστικές υπηρεσίες Υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης που περιλαμβάνουν υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής της υγείας, παρακολούθηση χρόνιων πασχόντων, διαβητικών κλπ. που δεν απαιτούν εισαγωγή στο Νοσοκομείο.


Πόσο ένα τέτοιο ιατρείο θα εξυπηρετούσε πραγματικά τους δημότες ή και τους κατοίκους των Βριλησσίων;


Βάζουμε ένα τέλος στη ταλαιπωρία του Δημότη αφού δε θα χρειάζεται να επισκέπτεται δομές όπως ο ΕΟΠΥΥ και τα εξωτερικά ιατρεία Νοσοκομείων. Τα Δημοτικά Ιατρεία δεν θα περιοριστούν μόνο σε συνταγογράφηση αλλά θα προσφέρουν ουσιαστικές Ιατρικές Υπηρεσίες. Όλα αυτά απαιτούν σωστή οργάνωση, στελέχωση, ψηφιοποίηση υπηρεσιών και φιλικό περιβάλλον προς τον Δημότη. Διαθέτω τη γνώση και την εμπειρία για να δημιουργήσουμε υπερσύγχρονα Ιατρεία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και να γίνουν τα Βριλήσσια ένας Δήμος πρότυπο στη παροχή ιατρικών υπηρεσιών.  Αυτός είναι και ο λόγος της υποψηφιότητας μου.


Γιώργος Τζουγάς: «Η επιστήμη των δεδομένων στην υπηρεσία της προστασίας του περιβάλλοντος» (ΒΙΝΤΕΟ).



Kαθηγητής (Associate Professor) στο Πανεπιστήμιο HERIOT WATT του Εδιμβούργου της Σκωτίας σε ηλικία 39 ετών ο Γιώργος Τζουγάς είναι μέλος της ομάδας τεχνοκρατών που εντάσσονται ως υποψήφιοι στο συνδυασμό «Βριλήσσια Δυνατά» του Αργύρη Ντινόπουλου.


H επιστήμη δεδομένων (Data Science) και η υπολογιστική στατιστική είναι οι τομείς του Γιώργου Τζουγά με δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά διεθνούς φήμης.


Με χρήση  ασφαλιστικών μαθηματικών και στατιστικής έχει εκπονήσει σειρά ερευνητικών προγραμμάτων με στόχο να διερυνηθεί ποιός είναι ο αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στα χρήματο-οικονομικά ζητήματα.


Οι παλαιότεροι βριλησσιώτες θυμούνται, βέβαια, ότι η μητέρα του Τίνα Μουσουρούλη-Τζουγά υπήρξε , το 2002, δυναμικό στέλεχος και υποψήφια με τον δημοτικό συνδυασμό της τότε «Νέας Πνοής» που ίδρυσε ο Αργύρης Ντινόπουλος.


Τι ακριβώς είναι η Data Science;


Είναι ένα διεπιστημονικό πεδίο που έχει ως σκοπό την εξαγωγή της γνώσης από αδόμητα ή δομημένα δεδομένα και αποτελεί επέκταση επιστημών όπως η υπολογιστική στατιστική και η μηχανική μάθηση. Σήμερα αυτή η συλλογή, με την μεγάλη κυριαρχία του internet αλλά και με την ψηφιακή επανάσταση, προέρχεται, πλέον, από μια αφθονία πηγών. Αλλά η κατανομή των δεδομένων και κυρίως η αξιοποίησή τους, με όρους, προϋποθέσεις και με ανάλογες νομικές προδιαγραφές συνιστούν μια νέα επιστήμη.


Πώς αυτό συνδυάζεται με την κλιματική αλλαγή;


Η χρήματο-οικονομική αξιοποίηση των δεδομένων παράγει οικονομικά αποτελέσματα, δηλαδή πλούτο. Ένας τέτοιος τομέας είναι και τα πράσινα ομόλογα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και με την προστασία του περιβάλλοντος. Σκοπός της ερευνητικής μου ομάδας είναι να  αναδείξουμε την σημασία των πράσινων ομολόγων στη χρηματοδότηση της μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Ξεκινάμε διερευνώντας το λόγο για τον οποίο τα πράσινα ομόλογα αποτελούν αναδυόμενη και κρίσιμη συνιστώσα σε μια σημαντική συμβολή που μπορούν να έχουν οι χρηματοπιστωτικές αγορές.


Και ποιά είναι αυτή η συμβολή;


Μα η χρηματοδότηση της περιβαλλοντικής μετάβασης σε μια βιομηχανία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Είναι πρωτοβουλίες που ευθυγραμμίζονται με τους στόχους περιβαλλοντικής, κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG) των Ηνωμένων Εθνών.


Σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης τι εφαρμογές μπορούν να υπάρξουν;


Σε επίπεδο δήμων η αξιοποίηση των δεδομένων μπορεί να δημιουργήσει την χρήματο-οικονομική υποδομή για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε εκτεταμένη κλίμακα με την ανάλογη εξοικονόμηση πόρων. Η αξιοποίηση αυτών των δεδομένων μπορεία να συμβάλει επίσης και στην ενεργειακή αυτονομία του συγκεκριμένου Δήμου.


Σε αμιγώς επίπεδο προστασίας του περιβάλλοντος ποια είναι η συμβολή της «επιστήμης των δεδομένων»;


Στην εποχή μας τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς συγκέντρωση και επεξεργασία δεδομένων. Πρόσφατα μια ευρωπαϊκή οδηγία γνωστή ως «Fit for 55» , το ξέρω ακούγεται λίγο σαν πρόγραμμα γυμναστηρίου, θέτει ως στόχο την μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου τουλάχιστον κατά 55% μέχρι το 2030. Εδώ, λοιπόν, όλα τα στοιχεία που θα αξιολογηθούν για την επίτευξη του στόχου θα περάσουν μέσα από την «επιστήμη των δεδομένων». Αλλά υπάρχει και κάτι ακόμα πιο ενδιαφέρον…


 Ποιο είναι αυτό;


Ότι η ίδια ευρωπαϊκή οδηγία θέτει ως βάση για την επίτευξη αυτού του στόχου την αξιοποίηση των δασών, ανά διοικητικές περιοχές που μπορεί να είναι και σε επίπεδο Δήμων, ανάλογα με την διοικητική δομή κάθε ευρωπαϊκής χώρας. Αυτά τα δάση, λοιπόν, λειτουργούν ως απορροφητήρες (χρησιμοποιούν και τον όρο «ρουφήχτρες») των αερίων του θερμοκηπίου.


 Πώς αυτό μπορεί να εφαρμοστεί στα Βριλήσσια;


Στο δάσος Θεοκλήτου! Η αξιοποίησή του για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι κομβικής σημασίας για τον Δήμο μας. Βεβαίως δίπλα είναι και η Πεντέλη. Αλλά ένα τέτοιο δάσος, μέσα, στην ουσία, σε πολεοδομικό ιστό είναι ένα θείο δώρο. Εκτός από τα αυτονόητα που είναι ο καθαρισμός, η προστασία από την φωτιά και η ενδεχόμενη επέκταση της δενδροφύτευσης , το δάσος αυτό μπορεί να λειτουργήσει και «εκπαιδευτικά» για μαθητές, κυρίως του δημοτικού, ώστε από μικρή ηλικία τα παιδιά μας να διδαχθούνε την τεράστια σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο θα ζήσουν.


Aλέκα Θωμά: “Θα αγωνιστώ για τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ και για την περιοχή μου, τα Άνω Βριλήσσια” (ΒΙΝΤΕΟ).

 



Ο παππούς της, Βαγγέλης Θωμάς , εγκαταστάθηκε στα Άνω Βριλήσσια στην διάρκεια της κατοχής και μετά τη απελευθέρωση το σπίτι του έλαβε την πρώτη οικοδομική άδεια στην περιοχή. Σε αυτό το ίδιο … ιστορικό σπίτι, στην οδό Μεταμορφώσεως 19, απέναντι ακριβώς από τον ιερό ναό κατοικεί η Αλέκα Θωμά, ίσως η πιο γνωστή άνω-βριλησσιώτισα


«Αποφάσισα να ασχοληθώ με τα κοινά για δύο λόγους. Για τα ΑΜΕΑ και για την περιοχή μου, τα  Άνω Βριλήσσια» λέει η Αλέκα Θωμά.


Γιατί ειδικά για τα ΑΜΕΑ;


Γιατί είμαι αιμοκαθαρόμενη με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια. Και πιστεύω ότι εμάς που ζούμε με την αιμοκάθαρση τίποτα δεν μπορεί να μας σταματήσει από το να κάνουμε τα πάντα. Αλλά χρειάζεται αγώνας για τα δικαιώματά μας. Για παράδειγμα τα «οδοιπορικά» που μας δίνει η πολιτεία παραμένουν τα ίδια εδώ και χρόνια! Με την τιμή της βενζίνης να έχει εκτιναχθεί στα ύψη.


Ποιες είναι οι προτεραιότητες για τα Άνω Βριλήσσια που πρέπει να θέσει μια νέα δημοτική αρχή;


Οδικό δίκτυο, πεζοδρόμια! Κοινόχρηστοι χώροι ,δηλαδή να εξωραΐσουμε τις δύο πλατείες μας. Είμαστε μια από τις ωραιότερες περιοχές των βορείων προαστείων με την αξία των ακινήτων να είναι πολύ υψηλή. Χρειάζεται επιτέλους και ο Δήμος να δώσει αντίστοιχη αξία στους κοινόχρηστους χώρους.


Από την επαφή σας με τους δημότες και κατοίκους της περιοχής τι είναι αυτό που τους απασχολεί περισσότερο;


Η βελτίωση της καθημερινότητας, η άμεση επέμβαση της δημοτικής αρχής όταν οι δρόμοι κλείνουν από το χιόνι και βεβαίως ο τρόπος αξιοποίησης του ακινήτου στην είσοδο των Άνω Βριλησσίων.


Εκεί τι πρέπει να γίνει;


Πρώτα να σας πω τι ΔΕΝ πρέπει να γίνει. Δηλαδή υπόγειο γκαράζ απορριμματοφόρων, αυτό και μόνον που το σκέπτονται κάποιοι είναι λάθος. Η έκταση πρέπει να αξιοποιηθεί ως κοινόχρηστος χώρος, με πράσινο και ήπιες εγκαταστάσεις αθλητισμού και αναψυχής. Βεβαίως είναι στην συμβολή δύο λεωφόρων, αλλά γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο πρέπει να αποτελεί μια όαση πρασίνου.


Στους επόμενους μήνες μέχρι τις δημοτικές εκλογές ποια είναι η στρατηγική σας;


Μα έχω αρχίσει ήδη τις επαφές με τον κόσμο των Άνω Βριλησσίων. Έχω καταγράψει, για παράδειγμα, την απαίτηση για αξιόπιστη, το τονίζω αυτό, δημοτική συγκοινωνία προς τον σταθμό του μετρό. Οι δημότες έχουν την αίσθηση ότι η περιοχή έχει παραμεληθεί. Ακόμη και στο δάσος Θεοκλήτου υπάρχουν μπάζα και σκουπίδια. Δυστυχώς! Αυτήν την απομόνωση των Άνω Βριλησσίων θέλω να σπάσω. Και να σας πω και κάτι; Η ανταπόκριση του κόσμου είναι τόσο θετική στις επαφές που έχω μαζί τους που με κάνει πολύ αισιόδοξη για το αποτέλεσμα των εκλογών.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο