Δύο μικρού μήκους ταινίες από Βριλησσιώτες!


Το Cine Δράση και το Εργαστήρι «Κάνουμε ταινία στα Βριλήσσια» παρουσιάζουν τα μικρού μήκους φιλμ: «Κάνε μου Like» και «Ο Θάνατος σου πήγαινε πολύ». Τετάρτη 26 Απριλίου 8:15΄μμ, στο ΤΥΠΕΤ.

Είναι όλοι τους Βριλησσιώτες, άνδρες, γυναίκες, νέοι, ηλικιωμένοι και παιδιά. Όλοι τους έχουν πάθος με τον κινηματογράφο. Αλλά δεν αρκούνται στο να βλέπουν και να συζητούν με πάθος ταινίες. Παρακολουθούν παράλληλα μαθήματα κινηματογράφου και διδάσκονται την τέχνη και την τεχνική δημιουργίας μιας ταινίας. Βρήκαν στέγη στο Εργαστήρι «Κάνουμε Ταινία στα Βριλήσσια» και με την εμπνευσμένη καθοδήγηση των Αλέξανδρου Σιπσίδη, σκηνοθέτη και Απολλωνίας Τσαντά, σεναριογράφου, εδώ και τρία χρόνια διδάσκονται και δημιουργούν.


Οι περισσότεροι ξεκίνησαν από το μηδέν. Δεν ήξεραν τίποτα από τα μυστικά της 7ης Τέχνης, αλλά δουλεύοντας συλλογικά και με μεράκι παρέδωσαν ήδη στο κοινό δύο φιλμ μικρού μήκους. Έγραψαν μόνοι τους το σενάριο, το σκηνοθέτησαν και το μετέφεραν από το χαρτί στο πανί, αρκετοί από αυτούς έπαιξαν κιόλας, άλλοι επέλεξαν τη μουσική, κάποιοι μοντάρισαν ή επιμελήθηκαν τον ήχο.

Το Cine Δράση, εκτιμώντας αυτή τη συλλογική προσπάθεια προβάλει την Τετάρτη 26 Απριλίου στις 8:15΄μμ, στο ΤΥΠΕΤ αυτές τις δύο ταινίες. Τα φιλμ θα προλογίσουν οι Αλέξανδρος Σιπσίδης και Απολλωνία Τσαντά. Μετά το τέλος της προβολής θα ακολουθήσει συζήτηση με τους παρόντες μαθητές του Εργαστηρίου.


Λίγα λόγια για τις ταινίες


"Κανε μου Like»"

Ελλάδα, 2015. Μυθοπλασία. Διάρκεια: 20’:47΄΄. Σκηνοθεσία: Καρπουζάς Μιχάλης, Μπάτη Νίνα, Μυριδάκη Ελπίδα. Σενάριο: Μιχάλης Καρπουζάς, Νίνα Μπάτη, Ελπίδα Μυριδάκη. Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ελένη Τζουμερκιώτη, Ευαγγελία Αντωνίου, Ηρώ Μαρία Αντωνίου. Μουσική: Βαγγέλης Γκούσκος. Ηχοληψία: Διονύσης Ανεμογιάννης. Μοντάζ-Σκηνικά-Κοστούμια: Μιχάλης Καρπουζάς, Νίνα Μπάτη, Ελπίδα Μυριδάκη. Πρωταγωνιστούν: Κωνσταντίνος Παπακώστας, Ουρανία Φουρλάνου, Αρετή Κυριώτου, Νίνα Μπάτη, Φίλιππος Μπούκης η μικρή Αφροδίτη και ο σκύλος Μπούμερ. Sound design: Καλλιόπη Φάρου.

Μια ρομαντική αισθηματική κομεντί επιστημονικής φαντασίας που κριτικάρει την δεύτερη ζωή μας ή καλύτερα την απορρόφηση της πραγματικής και την επιρροή πάνω σε αυτήν από την εικονική πραγματικότητα του διαδικτύου και συγκεκριμένα του Facebook. Ο δύσκολος και μονόχνοτος 37χρονος Χάρης, λογιστής στο επάγγελμα πλήρως απορροφημένος από τα κοινωνικά δίκτυα έχει αρχίσει να απομακρύνεται συναισθηματικά από τη γυναίκα του, Εύα, καθώς πιστεύει ότι δεν του δίνει την απαιτούμενη προσοχή. Αλλά στον κυβερνοχώρο τα πάντα είναι δυνατά και τα όποια προβλήματα λύνονται μέσω κάποιας εφαρμογής με τις κατάλληλες επιλογές στον υπολογιστή. Έτσι ξαφνικά, ένα βράδυ, μετά από έναν ακόμη καυγά με την Εύα, ο Χάρης μέσω μιας τέτοιας μαγικής εφαρμογής, αποκτά τη δυνατότητα να φέρει το Facebook στην πραγματικότητα, αλλάζει τα πάντα και διαμορφώνει τη ζωή του όπως αυτός επιθυμεί.

Η ταινία συμμετείχε στο Διεθνές φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες πρεμιέρας» και στο ετήσιο Φεστιβάλ Φανταστικού Κινηματογράφου "Βαγγέλης Κοτρώνης" που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Όμιλος Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΠΟΦΠΑ ΕΚΠΑ) στον κινηματογράφο "ΙΡΙΣ". Σε αυτό το φεστιβάλ κατατάχτηκε μετά από ψηφοφορία, στην 3η θέση των προτιμήσεων του κοινού.



«Ο Θάνατος σου πήγαινε πολύ»

Ελλάδα, 2016. Διάρκεια: 15’. Σενάριο: Βασίλης Καπράλος. Σκηνοθεσία: Μαρία Τάντουλα, Παυλίνα Δράκου, Νίνα Μπατή, Κώστας Χειλάς, Βασίλης Καπράλος, Γρηγόρης Μαλτέζος, Χριστόφορος Σεβαστίδης, Δημοσθένης Χατζηανδρέου. Πρωταγωνιστούν: Νίνα Μπατή, Κ. Χειλάς, Β. Καπράλος, Γρηγόρης Μαλτέζος. Δ. Χατζηανδρέου, Άννα Αλεξανδράκη, Πηνελόπη Πουλή, Ιωάννα Καλλιπολίτη, Θεόδωρος Σκληρός, Νίκος Σιδεράκης, Αλέξανδρος Γεωργίου, Ευρυπίδης Τσαούσογλου, Κώστας Πουλής, Ιωάννα Καλλιπολίτη, Εύη Μητσοπούλου, Σταμάτης Παπαευαγγέλου, Νικολέτα Βασιλάκου, Αναξαγόρας - Ιάκωβος Δέτσης.

Ένα φιλμ νουάρ που προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στα πρέπει και τα θέλω των ανθρώπων. Όταν άγνωστοι σκοτώνουν τον αδέκαστο εισαγγελέα Μαρά και η συνάδελφός του Αιμιλία Φλωρά αναλαμβάνει να εξιχνιάσει την υπόθεση, ο μεγαλογιατρός σύζυγός της αναγκάζεται να πάρει αποφάσεις με απρόβλεπτη τροπή για την ζωή του


Οι υπεύθυνοι του Εργαστηρίου

Νέος ταλαντούχος και πολυβραβευμένος ο Αλέξανδρος Σιπσίδης γεννήθηκε στη Ρωσία το 1984 και μεγάλωσε στα Βριλήσσια. Η πρώτη του επαφή με τον κινηματογράφο έγινε μέσα από σεμινάρια του δήμου Βριλησσίων όταν ήταν μαθητής. Το 2009 αποφοίτησε από το τμήμα Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου των ΙΕΚ ΑΚΜΗ με άριστα και πήρε υποτροφία για το Preston University του Los Angeles, από το οποίο αποφοίτησε ένα χρόνο αργότερα επίσης με άριστα στη σκηνοθεσία. Έχει σκηνοθετήσει ήδη τρεις ταινίες μικρού μήκους, οι οποίες έχουν βραβευτεί σε αναγνωρισμένα φεστιβάλ κινηματογράφου στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διακρίθηκε από την πρώτη κιόλας σπουδαστική ταινία του, «Το Γάλα» (2008), η οποία απέσπασε πλήθος βραβείων, στο Φεστιβάλ Δράμας, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» (2008), στο Φεστιβάλ Φανταστικού Κινηματογράφου (Ίδρυμα Βαγγέλη Κοτρώνη 2008), στην Αθηναϊκή Λέσχη Επιστημονικής Φαντασίας καθώς και στο Φεστιβάλ Πρώτη Ματιά (ΙΕΚ Ακμή). Η δεύτερη ταινία του, «Iris» (2011) τιμήθηκε επίσης με βραβείο καλύτερης ταινίας επιστημονικής φαντασίας (2012) από την Αθηναϊκή Λέσχη Επιστημονικής Φαντασίας και με εύφημη μνεία στο Φεστιβάλ Δράμας (2011). Διακρίσεις στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απέσπασε και η τρίτη του ταινία «Αν ήταν νόμιμος ο βιασμός» (2013), εμπνευσμένη από την ομότιτλη ιστορία του βιβλίου «Ο δήμιος του έρωτα» του Ίρβιν Γιάλομ. Ο Αλέξανδρος Σιπσίδης έχει εργαστεί ως βοηθός σκηνοθέτη για την τηλεόραση, συμμετείχε σε περισσότερα από 60 διαφημιστικά ως steadicam assistant, καθώς επίσης και σε 20 ταινίες μικρού μήκους. Τέλος συμμετείχε στη δημιουργία ταινιών μεγάλου μήκους όπως το «Attractive Illusion» του Πέτρου Σεβαστίκογλου, το «J.A.C.E.» του Μενέλαου Καραμαγγιώλη και άλλες. Πρόσφατα, μέσα στο 2017, ολοκληρώθηκε η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, η αστυνομική περιπέτεια «Μπλε Βασίλισσα» (Blue Queen).


Η Απολλωνία (Πωλίνα) Τσαντά έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στα Βριλήσσια, είναι σεναριογράφος, σκηνοθέτης, θεατρολόγος, ηθοποιός. Ακτιβίστρια στην Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία έχει πάρει μέρος στους αγώνες για την κατάργηση του όρου της «αρτιμέλειας» που μέχρι πρόσφατα απέκλειε τους καλλιτέχνες με αναπηρία από τη φοίτησή τους στις Ανώτερες Σχολές Δραματικής Τέχνης στη χώρα μας. Έκανε θεατρικές σπουδές στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Έχει γράψει σενάρια γα το θέατρο ανάμεσα τους την ανατρεπτική κωμωδία «Μπλέ μπανάνα» και τον κινηματογράφο, όπως η «Μπλε Βασίλισσα», η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Αλέξανδρου Σιπσίδη. Έχει κερδίσει το 2ο Βραβείο στο Διεθνές φεστιβάλ Κινηματογράφου της Πάτμου (IFFP, 2015) για το σενάριο της «Ξαναγνώρισε με» που έγραψε σε συνεργασία με τον Δημήτρη Ευλαμπίδη.


* Οι χειμερινές κινηματογραφικές προβολές του Cine-Δράση πραγματοποιούνται Τετάρτη, 8.15 το βράδυ στην αίθουσα "Ν. Εγγονόπουλος" του πάρκου "Μ. Θεοδωράκης" (ΤΥΠΕΤ), Π. Μπακογιάννη 38-42, Βριλήσσια.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο