Τασούλα Βερβενιώτη: οι γυναίκες 1941-44, από τους αγώνες ενάντια στο λιμό στην ένοπλη αντίσταση.

ΒΟΥΛΑ ΛΑΜΠΡΟΥ - ΑΡΣΕΝΗ: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ για τις 21/10/2017 και ώρα 19.00. Ομιλία με την Ιστορικό κα Τασούλα Βερβενιώτη με θέμα : Οι γυναίκες 1941-44: Από τους αγώνες ενάντια στο λιμό στην ένοπλη αντίσταση.
Η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας του Δήμου Βριλησσίων (ΟΠΙΒΡΙΛ), συμμετέχει ενεργά κατά τη διάρκεια της Έκθεσης του σπάνιου αρχειακού υλικού "Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΛΙΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ" .
Η ΟΠΙΒΡΙΛ θέλοντας να τιμήσει την ιστορική εκείνη περίοδο στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, διοργανώνει στις 21/10/2017 και ώρα 19.00, στο χώρο της σπάνιας έκθεσης αρχειακού φωτογραφικού υλικού για τον Λιμό στην Αθήνα την κατοχή, (Πνευματικό Κέντρο Δήμου Βριλησσίων, Αίθουσα Μουσών) Ομιλία με την Ιστορικό κα Τασούλα Βερβενιώτη με θέμα :
Οι γυναίκες 1941-44: Από τους αγώνες ενάντια στο λιμό στην ένοπλη αντίσταση
Σας περιμένουμε όλους όσοι ζήσατε εκείνη τη θλιβερή περίοδο και όλους όσοι θέλετε να μάθετε την ιστορία όπως την έζησε η γενιά εκείνη...
Βιογραφικό
Η Τασούλα Βερβενιώτη είναι ιστορικός, ζει στην Αθήνα και η ερευνητική της δραστηριότητα επικεντρώνεται στην κοινωνική ιστορία της δεκαετίας 1940. Σπούδασε στο Ιστορικό και Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Aθηνών και έκανε το Διδακτορικό της στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με θέμα τη συμμετοχή των γυναικών στην Εαμική Αντίσταση. Η δουλειά αυτή πρώτο-εκδόθηκε το 1994 και επανεκδόθηκε το 2013 (Η γυναίκα της αντίστασης. Η είσοδος των γυναικών στην πολιτική, Κουκκίδα). Το βιβλίο της Διπλό βιβλίο. Η αφήγηση της Σταματίας Μπαρμπάτση. Η ιστορική ανάγνωση τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο Μαρτυρίας – Χρονικού 2004. Το Αναπαραστάσεις της Ιστορίας (Εκδόσεις Μέλισσα 2009) αναφέρεται συνολικά στα γεγονότα της δεκαετίας 1940 αναδεικνύοντας τα προβλήματα του ‘άμαχου πληθυσμού’ και μέσα από 500 περίπου φωτογραφίες από τα αρχεία του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού. Το Κούλα Ξηραδάκη «εγώ δεν τα παράτησα…» (Κουκκίδα 2012) αποτελεί μια βιογραφία και έναν φόρο τιμής της στην αυτοδίδακτη ιστορικό.
Η πρόσφατη ιστορική της έρευνα εστιάζεται στον ελληνικό εμφύλιο, από τη σκοπιά των ‘παιδιών’. Έχει πάρει μέρος σε πολλά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει γράψει πλήθος άρθρων σε συλλογικούς τόμους και ιστορικά περιοδικά στα ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά.
Από το 2011 πρωτοστατεί στην οργάνωση σεμιναρίων και την ίδρυση Ομάδων Προφορικής Ιστορίας (ΟΠΙ) ο αριθμός των οποίων αυξάνεται –κυρίως στην Αθήνα- με εντυπωσιακούς ρυθμούς.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο