Καθαρισμός φρεατίων, προμήθεια αλατιού, και συστάσεις του Αντιπεριφερειάρχη σε Δήμους.

Αιχμές προς Αποκεντρωμένη Διοίκηση για τα ερειπωμένα κτίσματα στα ρέματα.

Oι δράσεις για την πρόληψη και την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και κινδύνων από πλημμυρικά φαινόμενα και χιονοπτώσεις,απασχόλησαν το Συντονιστικό ΌργανοΠολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Βόρειου Τομέα Αθηνών (ΠΕΒΤΑ) που συνεδρίασε σήμερα,12/10/2017, υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη, Γιώργου Καραμέρου και την παρουσία του Διοικητή της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Αττικής, υποστράτηγου Κωνσταντίνου Γιόβα και των δημάρχων Πεντέλης, Δημήτρη Στεργίου – Καψάλη, και, Βριλησσίων, Ξένου Μανιατογιάννη. Κατά τη συνεδρίαση,εντοπίστηκαν ζητήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, δόθηκαν οδηγίες για συνεχή καθαρισμό ρεμάτων και φρεατίων συλλογής ομβρίων και απομάκρυνση διάσπαρτων υλικών από χώρους όπου εκτελούνται δημόσια ή ιδιωτικά έργα, ενώ επισημάνθηκε η ανάγκη διαρκούς ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, καθώς καιεπικαιροποίησης των σχεδίων δράσης. Επιπλέον, έγινε απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου, κατά τη διάρκεια της οποίας, τα περιστατικά που εκδηλώθηκαν στη βόρεια Αθήνα αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικάαπό την Πυροσβεστική, τους δήμους και τα εθελοντικά κλιμάκια.
Σε δηλώσεις του ο Γ. Καραμέρος επισήμανε, μεταξύ άλλων: «Προετοιμαζόμαστε, όπως κάθε χρόνο, για τη χειρότερη εκδοχήκαι σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείςλαμβάνουμε τα αναγκαία προληπτικά μέτραγια να αντιμετωπίσουμε ή να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις από πλημμυρικά φαινόμενα και χιονοπτώσεις». Ο αντιπεριφερειάρχης ζήτησε από τους Δήμους να μεριμνήσουν έγκαιρα για τον καθαρισμό των φρεατίων και την προμήθεια αλατιού, ενώ σημείωσε, ότι «προτεραιότητα της Περιφέρειας Αττικής είναι η θωράκιση των πόλεων με χρηματοδότηση ώριμων και αναγκαίων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, κατασκευή ή επέκταση δικτύων ομβρίων υδάτων, καθώς και διευθετήσεις ρεμάτων με σεβασμό στο τοπικό οικοσύστημα.«Έγκαιρα προχωρήσαμε στον καθαρισμό τμημάτων του Κηφισού, και των ρεμάτων Βριλησσού, Σαπφούς, Κυρίλου, Χελιδονούς, άλλα και άλλων μικρών ρεμάτων στους δήμους, Κηφισιάς, Πεντέλης, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Χαλανδρίου, Φιλοθέης Ψυχικού και Μεταμόρφωσης. Εμπόδιο αποτελεί η απομάκρυνση ερειπωμένων κατοικιών στα πρανή ή στις κοίτες ρεμάτων, όπως για παράδειγμα στο ρέμα Σαπφούς, καθώς καθυστερεί αδικαιολόγητα η σύγκλιση της Επιτροπής Επικινδύνων Ετοιμόρροπων Κατασκευών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής. Αν τα ερείπια αυτά με μια βροχή, τύπου Σαμοθράκης, καταρρεύσουν και φράξουν τα ρέματα και πνιγούν άνθρωποι, όπως συνέβη πρόσφατα στην Τοσκάνητης Ιταλίας, θα αναζητούμε ευθύνες στον εκάστοτε Αντιπεριφερειάρχη ή Δήμαρχο» κατέληξε ο κ. Γ. Καραμέρος.
Στη συνεδρίαση του ΣΟΠΠ συμμετείχαν ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Φώτης Χρυσικός, ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ, Βλάσσης Σιώμος,ο Διευθυντής της ΕΜΥ, Αντώνης Λάλος,οι Διοικητές των Πυροσβεστικών Σταθμών του Βόρειου Τομέα, ο Δασάρχης Πεντέλης, καθώς και εκπρόσωποι των Δήμων, Εθελοντικών Οργανώσεων, Ομάδων Διάσωσης, της Αστυνομίας, της Τροχαίας, της Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας, της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Αττικής.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο