Τα Μυστικά της Μοναξιάς.

 Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου, 8:15΄μμ,στο ΤΥΠΕΤ από το Cine-Δράση
Μια σεμνή, αριστοτεχνική ανεξάρτητη παραγωγή που σέβεται τον θεατή, διαθέτει ανθρωπιά, συγκίνηση, αγωνία, ένταση, αμφιβολίες, αληθινούς χαρακτήρες, θαυμάσιους ηθοποιούς και έχει ως αντικείμενο τα οικογενειακά μυστικά και ψέματα.

Ο πολεμικός ανταποκριτής Paul Prior επιστρέφει με αφορμή το θάνατο του πατέρα του, μετά από μία επιτυχημένη καριέρα στην Ευρώπη, στη γενέθλια πόλη του στην Νέα Ζηλανδία. Αποξενωμένος από την οικογένεια του θα συναντήσει μετά από χρόνια τον αδελφό του, την λεπτεπίλεπτη γυναίκα του που μοιάζει εκπληκτικά με την νεκρή μητέρα τους και τα σχεδόν αντικοινωνικά παιδιά τους. Μοιραία θα βρεθεί με την πρώτη του μεγάλη αγάπη που έχει παραμείνει εκεί και την κόρη της Celia, η ημερομηνία γέννησης της οποίας «συνδυάζεται» με τις τελευταίες μέρες του έρωτά τους πριν αυτός φύγει για να κυνηγήσει τα επαγγελματικά του όνειρα. Η νεαρή κοπέλα βρίσκει στο πρόσωπό του το κάτι διαφορετικό και αρχίζει να αναζητά την παρέα του, επιδιώκει να ακούσει τις συμβουλές του για το επάγγελμα που πρέπει να επιλέξει. Αυτός προσπαθεί να της εμφυσήσει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της και την ενθαρρύνει να διεκδικήσει το μέλλον που ονειρεύεται κόντρα στις δυσκολίες και τα εμπόδια που προκαλούν το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον της.
Η ζεστή σχέση τους δημιουργεί ερωτηματικά στην μικρή κοινότητα. Επιπλέον η μητέρα της και ο νεαρός εραστής της δεν βλέπουν με καλό μάτι την συμπάθεια της ευαίσθητης Celia προς τον Paul, στάση που επιβεβαιώνει σε αυτόν την υποψία ότι η μικρή είναι δικό του παιδί. Και όταν μια μέρα ξαφνικά και απροσδόκητα η κοπέλα εξαφανίζεται χωρίς να αφήσει ίχνη, οι υποψίες της αστυνομίας και του περίγυρου θα πέσουν στον Paul. Η μεγάλη κινητοποίηση που ξεκινά για την ανεύρεση της είναι γεμάτη ανατροπές και εκπλήξεις και γίνεται αφορμή να αποκαλυφθούν στον ήρωα μας τρομερά μυστικά και καλά κρυμμένα γεγονότα που συνδέονται με τον πατέρα του, τον αδελφό του και γενικότερα την οικογένεια του.
Η ταινία έχει όλα όσα χρειάζονται για προκαλέσει το ενδιαφέρον και να συγκινήσει τον θεατή. Ένα αυθεντικό και χωρίς κενά σενάριο με στοιχεία αρχαιοελληνικής τραγωδίας, που βασίζεται στο βιβλίο του Maurice Gee και δίνει μαθήματα σε πολλούς σεναριογράφους-αυθεντίες, ιδίως του Χόλυγουντ που συχνά προσβάλουν την νοημοσύνη του άμοιρου θεατή που τους εμπιστεύεται. Έναν σκηνοθέτη που αξιοποιώντας πλήρως τις σεναριακές ευκαιρίες κινηματογραφεί ένα εξαιρετικό κοινωνικό δράμα-θρίλερ. Ιδίως το δεύτερο μέρος της ταινίας διαθέτει δύναμη, καθαρόαιμη αστυνομική πλοκή, σωστά κλιμακούμενο σασπένς και απανωτές εκπλήξεις που υποχρεώνουν τον θεατή να μαντεύει μέχρι την τελευταία σκηνή της ταινίας. Νέους και άφθαρτους ηθοποιούς, που βγάζουν συνταρακτικές ερμηνείες χαμηλών τόνων και προσδίδουν στο φιλμ βραδυφλεγή υφή. Οι πρωταγωνιστικοί ρόλοι μοιράζονται σχεδόν εξίσου σε όλους τους συντελεστές έτσι που κανείς δεν υποσκελίζει τον άλλον. Παρόλα αυτά καταφέρνουν να ξεχωρίσουν ο Matthew Macfadyen ως Paul, η Miranda Otto στο ρόλο της μητέρας και η «ατσούμπαλη» γλυκιά Emily Barclay στο ρόλο της «σχεδόν» αθώας Celia. Στα συν του φιλμ τα εκπληκτικής ομορφιάς τοπία της Νέας Ζηλανδίας και η διακριτική, ταιριαστή απόλυτα με το θέμα μουσική.
Η ταινία απέσπασε 19 Βραβεία (είχε ακόμα 5 υποψηφιότητες) στα φεστιβάλ όλου του κόσμου, ανάμεσα τους το Βραβείο της πλέον υποσχόμενης Ηθοποιού για την Emily Barclay στα British Independent Film Awards (2005).
 Τα Μυστικά της Μοναξιάς/ In my fathers den
Νέα Ζηλανδία- Ηνωμένο Βασίλειο, 2004. Διάρκεια: 127΄. Σκηνοθεσία: Brad McGann. Σενάριο: Maurice Gee (μυθιστόρημα), Brad McGann. Πρωταγωνιστούν: Matthew Macfadyen, Miranda Otto, Emily Barclay, Colin Moy, Jimmy Keen, Jodie Rimmer, Tody Alexander.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο