To μπάνιο του Πάπα

Πέμπτη 9/12/2021, 8:15΄μμ, στο ΤΥΠΕΤ, από το Cine-Δράση.


To μπάνιο του Πάπα/El baño del Papa

Ουρουγουάη, Βραζιλία, Γαλλία, Δραματική κωμωδία, 2007. Διάρκεια: 90’.  Σενάριο-Σκηνοθεσία: César Charlone, Enrique Fernández Πρωταγωνιστούν: César Troncoso ,Virginia Méndez, Mario Silva,Virginia Ruiz.

Το Cine Δράση συνεχίζει τις ζωντανές προβολές του με ταινίες που δεν έχουν προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες στη χώρα μας, προβάλλοντας την  Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου στις 8:15΄μμ στο ΤΥΠΕΤ την ταινία «Το Μπάνιο του Πάπα»  από την μακρινή Ουρουγουάη.  To σενάριο έγραψαν οι César Charlone και Enrique Fernández και οι ίδιοι συν-σκηνοθέτησαν επιδέξια, δημιουργώντας ένα συναρπαστικά κωμικοτραγικό, φρέσκο, προσγειωμένο φιλμ που αλλάζει ταχύτητες και τόνους όσο εύκολα και γρήγορα απαιτείται για να διατηρείται στο θεατή μια ισορροπημένη αίσθηση χαράς, λύπης και νοσταλγίας. Στηριγμένοι σε αληθινά γεγονότα αναφέρονται σε μικρές ιστορίες, περιγράφουν  τα πιστεύω, τα όνειρα και τις φιλοδοξίες φτωχών ανώνυμων ανθρώπων, που ζουν σε συνοριακές,  τριτοκοσμικές συνθήκες.

   Η υπόθεση διαδραματίζεται στο Μέλο, μια μικρή πόλη της Ουρουγουάης στα σύνορα με τη Βραζιλία. Παρατημένη περιοχή από την πολιτεία, σπίτια σε κατάσταση φθοράς, χωματόδρομοι, καταστραμμένα αυτοκίνητα και φορτηγά, παροπλισμένα από μια οικονομική κρίση διαρκείας. Βρισκόμαστε στο 1988, λίγες μέρες πριν ο πολυταξιδεμένος  Πάπας Ιωάννης Παύλος Β', που περιοδεύει στη Λατινική Αμερική, επισκεφτεί τη χώρα και κάνει μια στάση στο Μέλο.  Οι κάτοικοι της πόλης εκστασιασμένοι από τις εκτιμήσεις ότι  περισσότεροι από 50.000 προσκυνητές θα την επισκεφθούν για να πάρουν την ευλογία του Ποντίφικα, μηχανεύονται διάφορους τρόπους για να πιάσουν την καλή ή να βγάλουν λίγα χρήματα. Οι επιχειρηματικές τους αναζητήσεις περιορίζονται στο φαγητό, το νερό, τον ύπνο. Ονειρεύονται να πουλήσουν τεράστιες ποσότητες λουκάνικα,  τηγανητά και ψητά κρέατα στα αναμενόμενα πλήθη. Πολλοί θα χρηματοδοτήσουν τα σχέδια τους με τις ελάχιστες οικονομίες τους, κάποιοι ατρόμητοι επιχειρηματίες θα πάρουν  τραπεζικά δάνεια.   Ανάμεσα τους και ο Μπέτο, πατέρας της Σύλβια, η οποία ονειρεύεται τηλεοπτική καριέρα, αλλά χρήματα για σπουδές στην πρωτεύουσα Μοντεβιδέο δεν υπάρχουν  και σύζυγος της Κάρμεν η οποία είναι μοδίστρα.  Ο Μπέτο  επιβιώνει όπως και οι περισσότεροι  γείτονες του, ως μικρολαθρέμπορας. Ταξιδεύει 60 χιλιόμετρα καθημερινά με ποδήλατο, διασχίζοντας παράνομα  τα σύνορα με τη  Βραζιλία για να  φέρει - αρκεί να μην συλληφθεί από  τους τελωνειακούς  ή τη χωροφυλακή - κάποια αγαθά, μικρές πατάτες, τσάι και ποτά, μετά από αίτημα των καταστηματαρχών της πόλης του. Οι καιροί είναι δύσκολοι για αυτόν, στο επάγγελμα του δεν έχει και πολύ τύχη, καθώς συχνά συλλαμβάνεται από τους συνοριοφύλακες που δεν φημίζονται για τους δημοκρατικούς ή τίμιους τρόπους αντιμετώπισης  των παραβατών. Λίγο τεμπελάκος, λίγο παραπάνω από όσο χρειάζεται πότης και ενίοτε βίαιος προς τις γυναίκες της ζωής του ο  Μπέτο σκαρφίζεται μία ιδέα,  που του φαίνεται ιδιαιτέρως προσοδοφόρα. Αυτός δεν θα ασχοληθεί με το φαγητό, αλλά θα χτίσει μια φανταχτερή «Τουαλέτα του Πάπα», την οποία οι χιλιάδες των προσκυνητών θα μπορούν, έναντι αντιτίμου, να χρησιμοποιήσουν σε ώρα ανάγκης. 

Καθώς εντείνεται η διαφημιστική εκστρατεία γύρω από την επίσκεψη, ο Μπέτο εντείνει τις προσπάθειες του να ολοκληρώσει το όνειρο του, αλλά παράλληλα αυξάνονται και τα προβλήματα. Εκείνος δεν θα το βάλει κάτω. Χρειάζεται αυτή την επιτυχία  και να αποδείξει τον εαυτό του, την οικογένειά του και τους γύρω του ότι μπορεί και αυτός να μετατραπεί σε καπιταλιστή που φέρνει χρήμα στο σπίτι. Η προσπάθειά του θα γίνει ένα έπος σχεδόν βιβλικών διαστάσεων, με πολλά ηθικά διλήμματα, αναποδιές και εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν.

Οι συν-σκηνοθέτες Enrique Fernández και César Charlone, είναι και οι δύο Ουρουγουανοί, ο Fernández γεννήθηκε στο Μέλο, επομένως  όλες οι λεπτομέρειες που παρουσιάζουν είναι  συγκινητικά αξιόπιστες. Συνδυάζουν με επιτυχία   επαγγελματίες και ερασιτέχνες ηθοποιούς από τους οποίους ξεχωρίζουν ο César Troncoso που υποδύεται τον Μπέτο, η Virginia Méndez στο ρόλο της συζύγου και η Virginia Ruiz ως Σίλβια. Ο υπεύθυνος  φωτογραφίας Cesar Charlone, που δουλεύει συνήθως με τους Fernando Meirelles, Spike Lee και Tony Scott, δημιουργεί απολαυστικές εικόνες και η tango-electronic μουσική των Gabriel Casacuberta και Luciano Supervielle,  είναι απόλυτα ταιριαστή με το αντικείμενο του φιλμ.  

Εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=6vC8UxZ_q48  το  tariler


Η ταινία είναι προσφορά στο Cine  Δράση από το Ινστιτούτο Θερβάντες και την Πρεσβεία ης Ουρουγουάης στην Αθήνα

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο