Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε σταυροδρόμι

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΟΥΤΕΒΕΛΗ

Η εκλογική ήττα του ΠΑΣΟΚ δεν είναι ευκαιριακή και τακτική, αλλά τακτική και στρατηγική. Είναι η τελευταία πράξη ενός δράματος που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του '80.

Μοιραίοι και άβουλοι, διαποτισμένοι από την ηδονή της εξουσίας παρακολουθούσαμε μια σειρά από αρνητικά φαινόμενα, όπως ήταν :

*Η μετατόπιση του ιδεολογικού και πολιτικού άξονα δεξιότερα.

*Η αποκοπή του ΠΑΣΟΚ από τα κοινωνικά στρώματα που το έφεραν στην εξουσία.

*Η απουσία συγκροτημένης στρατηγικής.

*Η ενσωμάτωσή του στο σύστημα.

*Η αδυναμία παραγωγής ιδεολογίας και πολιτικής.

*Η μετατόπιση του κέντρου βάρους της πολιτικής από τις ιδέες στα πρόσωπα.

*Η ιδιοτελής διαχείριση της εξουσίας και τα φαινόμενα πολιτικής διαφθοράς.

*Η κρατικιστική πολιτική αντίληψη.

*Η οργανωτική αποδιάρθρωση.

Σήμερα το ΠΑΣΟΚ δεν έχει πολιτικό υπόβαθρο, αξιακό σύστημα, οργανωτική άρθρωση, εσωτερική λειτουργία, ορίζοντα και προοπτική αν δεν απαντήσει πειστικά σε όλα τα παραπάνω.

Η πορεία αυτή δεν ήταν τυχαία. Σχεδιάστηκε στα πολιτικά παρασκήνια με τη συνέργεια εκδοτικών συγκροτημάτων και ανώτερων στελεχών, με στόχο τη χειραγώγηση του ΠΑΣΟΚ.

Όσοι διαφωνούσαν και εναντιώθηκαν σ' αυτά τα σχέδια σπιλώθηκαν, λοιδορήθηκαν, υπονομεύτηκαν, εξοντώθηκαν πολιτικά ή περιθωριοποιήθηκαν αυτόβουλα για να περισώσουν την αξιοπρέπειά τους. Έτσι φτάσαμε στην επονείδιστη ήττα, οι συνέπειες της οποίας μπορεί να είναι δραματικές. Όσο όμως η ήττα εγκυμονεί θανάσιμους κινδύνους, άλλο τόσο μπορεί να αποτελέσει αφετηρία ιδεολογικής και πολιτικής ανασυγκρότησης, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις.

Οφείλουμε με νηφαλιότητα και αυτοκριτική διάθεση να προχωρήσουμε σε συνολική αποτίμηση της 33χρονης πορείας του Κινήματος, να κατανοήσουμε τις αλλαγές που σημειώθηκαν, τις ιδεολογικές και πολιτικές μας μεταλλάξεις, τα βαθύτερα αίτια μιας πορείας με αντιφάσεις, λαθεμένες επιλογές και συνθηκολογήσεις. Μόνον αν εντοπίσουμε τις πληγές στο σώμα και την ψυχή του ΠΑΣΟΚ και των Πασοκτζήδων θα είμαστε σε θέση να συγκροτήσουμε μια σύγχρονη και αξιόπιστη πρόταση για το μέλλον.

Μια τέτοια ανατομία απαιτεί χρόνο, ενεργοποίηση όλων μας και υψηλό επίπεδο συνείδησης που θα οδηγεί στην ειλικρίνεια από όλους μας. Αυτή τη δύσκολη στιγμή πρέπει να είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας, να πούμε πολλές αλήθειες. Δεν μπορούμε όπως στο παρελθόν να αγνοήσουμε τις πραγματικές αιτίες για την σημερινή κατάσταση εάν θέλουμε να υπερβούμε την κρίση που διέρχεται το Κίνημα μας και να κάνουμε μια νέα αρχή.
Γι' αυτό πρέπει το επερχόμενο συνέδριο να είναι ένα συνέδριο κάθαρσης, αναγέννησης και επανίδρυσης του Κινήματος. Ένα συνέδριο που θα αποφασίσει για την ιδεολογική ταυτότητα, την οργανωτική δομή.

Ταυτόχρονα, πρέπει να επισημανθεί ότι επιτέλους πρέπει να ωριμάσουμε πολιτικά. Οι αντιπαραθέσεις σ' ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα είναι και θεμιτές και αναγκαίες, όταν συντελούνται σε επίπεδο ιδεών και πολιτικών προτάσεων. Όταν στηρίζονται σε προσωπικές συσπειρώσεις και αντισυσπειρώσεις απειλούν τη συνοχή και την ενότητα του κόμματος.Η ενότητα αποτελεί όρο επιβίωσης. Δεν μπορεί όμως να στηρίζεται σε συμφωνίες κορυφής, αλλά να απορρέει από τη δημιουργική σύνθεση των ιδεολογικών και πολιτικών αντιλήψεων και προτάσεων από την βάση του κινήματος.

Είναι αλήθεια ότι αυτή η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για το χειρότερο. Το θέμα του ΠΑΣΟΚ όμως δεν είναι πόσο άσχημα πορεύεται η κυβέρνηση, η πορεία του ΠΑΣΟΚ είναι δικό του θέμα.
Δεν πιστεύουμε στη λογική ότι θα κερδίσουμε γιατί ο κόσμος θα απορρίψει τη Ν.Δ.
Το πρόβλημα είναι δικό μας, είμαστε εμείς που πρέπει να πείσουμε για το καλύτερο.
Δεν πιστεύουμε ότι οι κυβερνήσεις ανάγκης, αυτές δηλαδή που έρχονται γιατί δεν αρέσει ο άλλος, είναι βιώσιμες.

Σ’ αυτές τις εκλογές το διακριτό χαρακτηριστικό ήταν η υπερψήφιση του καινούριου. Αυτό το αίτημα δεν παλιώνει και δεν τελειώνει και σ’ αυτό πρέπει να απαντήσουμε θετικά.
Πιστεύουμε ότι ο κόσμος θα εμπιστευτεί το νέο ΠΑΣΟΚ. Με την παλιά του εικόνα δεν έχει μέλλον.
Το παλιό ΠΑΣΟΚ τέλειωσε, το παλιό ΠΑΣΟΚ το απέρριψε ο κόσμος και η κοινωνία.
Όμως, με υλικά κατεδάφισης δεν χτίζεται το καινούργιο, δεν ανανεώνεται η πολιτική.

Πρέπει όλοι σήμερα να καταλάβουμε ότι η αναθεώρηση των λαθεμένων επιλογών, αποτελεί αντρίκια πολιτική στάση και αναγνωρίζεται από την κοινωνία θετικά. Να πούμε τέλος σε πολλά φθαρμένα πολιτικά πρόσωπα που θολώνουν τη νέα προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ, να πούμε όχι στην επιλογή απολίτικων συμβούλων της ηγεσίας, να σταματήσουμε τις λαθεμένες επιλογές προσώπων στα ψηφοδέλτια, να δώσουμε την ώθηση συμμετοχής σε σημαντικά τμήματα της κοινωνίας όπως οι πνευματικοί άνθρωποι και η νεολαία.

Με την ευκαιρία του Συνεδρίου, ας αναλογιστούμε όλοι και τις δικές μας ευθύνες. Όλοι εμείς οι απογοητευμένοι, οι βαθιά πικραμένοι, οι αποστασιοποιημένοι, οι οργισμένοι, ας ενεργοποιηθούμε ξανά. Πρέπει όλοι να στρατευτούμε ξανά στην υπόθεση της αναγέννησης του ΠΑΣΟΚ ως σοσιαλιστικού δημοκρατικού κόμματος που εμφορείται από σοσιαλδημοκρατικές ιδέες και ονειρεύεται μια μεγάλη κεντροαριστερά. Με γενναία αυτοκριτική και με πλαισίωση των οργανώσεων από ανιδιοτελή στελέχη, με ιδεολογική και κομματική ανασυγκρότηση, μπορεί να φέρουμε ξανά το χαμόγελο στα χείλη μας και την ελπιδοφόρα προοπτική στην παράταξη και στον τόπο. Για να μπορέσει να διεκδικήσει ξανά τον ηγεμονικό, ιδεολογικό και πολιτικό του ρόλο, για να καταστεί ξανά η παράταξη των ανοιχτών και ελπιδοφόρων οριζόντων.

Στο πλαίσιο αυτό πιστεύουμε ότι με την διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων μπορεί να αναγεννηθεί και να δείξει το ΠΑΣΟΚ την διάθεση του για αλλαγές που μπορούν να πάνε την κοινωνία μπροστά.
Τέτοιες προτάσεις είναι :

Άμεση δημοκρατία παντού στα όργανα του ΠΑΣΟΚ. Να σταματήσουν οι αριστίδην τοποθετήσεις στελεχών. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εκλέχθηκαν για να εκπροσωπούν τον ελληνικό λαό από τα έδρανα της Βουλής και όχι στα Όργανα του κόμματος.

Για την λειτουργία και ρύθμιση των διαδικασιών του ΠΑΣΟΚ δεν απαιτούνται ούτε Νομαρχιακές Επιτροπές ούτε Περιφερειακές Επιτροπές. Επιτέλους ας αφήσουμε το κύτταρο των Δημοτικών Οργανώσεων να δράσουν στο πλαίσιο της αυτονομίας τους, χωρίς πάτρωνες και δήθεν καθοδηγήσεις που το μόνο που κάνουν είναι να αναπαράγουν το κακό φαινόμενο του παράγοντα «κομματάρχη».

Ασυμβίβαστο σε όλα τα μέλη του ΠΑΣΟΚ. Κανένα στέλεχος δεν θα πρέπει να κατέχει δύο διακριτές θέσεις είτε στην οργανωτική δομή του Κόμματος είτε σε συνδικαλιστικά όργανα είτε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είτε στην Κυβέρνηση και στην ευρύτερη διοίκηση αύριο.

Νέα πρόταση για την αναδιοργάνωση του συνδικαλιστικού κινήματος. Πρέπει να ξανασκεφτούμε γιατί ο συνδικαλισμός είναι απεχθής και δεν εμπνέει εμπιστοσύνη στους νέους αλλά και στην κοινωνία γενικότερα. Πρέπει να ξανασκεφτούμε για την ύπαρξη, την λειτουργία και τον ρόλο των δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων (Εργατοϋπαλληλικά Κέντρα, ΓΣΕΕ), έτσι ώστε να μην αναπαράγουν «στελέχη καρέκλας» με καθεστωτική λογική που δεν προστατεύουν κανέναν εργαζόμενο παρά το μόνο που κάνουν είναι να παραγοντίζουν.

Πρόταση Νόμου από το ΠΑΣΟΚ, για υποχρεωτική σύσταση εργασιακών σωματείων (που θα διαπραγματεύονται νέες εργασιακές συμβάσεις, κανονισμούς κλπ) σε όλες τις επιχειρήσεις που απασχολούν πχ πάνω από εκατό εργαζόμενους, με ταυτόχρονη ενεργοποίηση κυρώσεων γι’ αυτές που δεν το τηρούν (πχ μη έκδοση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας), έτσι ώστε να σταματήσει το φαινόμενο των εργαζόμενων των 700 ευρώ.


Με ελπίδα στις θέσεις μας και στα οράματα μας προχωράμε.
Το ΠΑΣΟΚ έχει μέλλον όταν κοιτάζει στο μέλλον.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο