ΘΕΜΑΤΑ

Γνώμη

ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Η αξιωματική αντιπολίτευση στο Δήμο Βριλησσίων εκπροσωπείται επάξια από τον συνδυασμό «ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ». Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η παρουσία της παράταξης στο Δημοτικό μας Συμβούλιο είναι εξαιρετική. Ο λόγος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πάντοτε θεσμικός, εποικοδομητικός, χρήσιμος για τον τόπο, τεκμηριωμένος αλλά και κριτικός και μαχητικός όπου χρειάζεται. Η εντός του Δημοτικού Συμβουλίου συνεισφορά του συνδυασμού είναι αρκούντως ικανοποιητική. Ωστόσο, ελάχιστοι συνδημότες μας παρακολουθούν τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτό έχει ως συνέπεια η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας να είναι ανενημέρωτη για τους αγώνες και την παρουσία της ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ. Πιστεύω ακράδαντα λοιπόν ότι το κυρίαρχο ζητούμενο είναι να μεταφερθεί η σοβαρότατη παρουσία της παράταξης και ο λόγος της στην ίδια την κοινωνία. Έχουν χρέος όλοι από τον πρώτο έως τον τελευταίο να ασκήσουν αντιπολίτευση πιο μαχητική και πιο δυναμική μέσα στην κοινωνία πλέον. Να μεταφέρουν τον τεκμηριωμένο λόγο στους δημότες μας απευθείας. Με την επικοινωνία κυρίως πρόσωπο με πρόσωπο με τον δημότη, αλλά και με εφημερίδες, έντυπα, ίντερνετ, με συγκεντρώσεις, με διαφήμιση, με πρωτοβουλίες. ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΖΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ όπως ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ. Η παράταξη και ο συνδυασμός έχουν όλο τον πλούτο εντός τους. Όλα τα στελέχη είναι απολύτως χρήσιμα και κανένας δεν περισσεύει. Όποιος σκέφτεται το αντίθετο ζημιώνει τον χώρο. Η προοδευτική δημοτική παράταξη είναι έτοιμη με τις επεξεργασμένες προτάσεις της και με το σύνολο του σοβαρού πολιτικού της δυναμικού ανεξαιρέτως, να διοικήσει και πάλι. Στα Βριλήσσια οι πολιτικοί συσχετισμοί είναι από μόνοι τους δύσκολοι, δεν έχουμε περιττές πολυτέλειες… Κυρίως όμως πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι πρέπει να δημιουργούν και να υλοποιούν πολιτική. Διότι μόνο με αυτή την προϋπόθεση μπορούν ξανά να διεκδικήσουν με αξιώσεις το Δήμο για να ολοκληρωθεί η προοδευτική πρόταση και ο σχεδιασμός για την πόλη μας.




Από το επίσημο site του Δήμου Βριλησσίων

Έργα Ομβρίων στα Βριλήσσια.
Αντιπλημμυρικά Έργα στα Βριλήσσια.

Τα τελευταία χρόνια υλοποιείται ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο υποδομών στα Βριλήσσια, που αφορά στην αντιπλημμυρική προστασία της πόλης. Πρόκειται για τον προγραμματισμό, την σχεδίαση και την κατασκευή των κεντρικών συλλεκτήριων αγωγών ομβρίων της πόλης μας. Το πρόβλημα των ομβρίων όμως είναι ιδιαίτερα σύνθετο και η οριστική του επίλυσή απαιτεί όχι μόνο συντονισμό διαφόρων υπηρεσιών, αλλά και εξεύρεση ιδιαίτερα σημαντικών πόρων καθώς και μέριμνα γιά τις δυσμενείς επιπτώσεις σε άλλες ιδιαίτερα προβληματικές περιοχές, που επηρεάζονται άμεσα από την επίλυση των δικών μας προβλημάτων. Η συνεργασία με διάφορους φορείς της Πολιτείας (ΥΠΕΧΩΔΕ, Περιφέρεια Αττικής και Νομαρχία Αθηνών), είναι επιτακτική αφού:
- η αρμοδιότητα κατασκευής έργων ομβρίων υπάγεται στην Νομαρχία,- οι εγκρίσεις της αναγκαιότητας κατασκευής αγωγών ομβρίων στο λεκανοπέδιο της Αττικής υπάγεται αποκλειστικά στον Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. (κατόπιν σχετικής γνωμοδοτήσεως της Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής Ομβρίων – Κ.Σ.Ε. στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι διαφόρων αρμοδίων φορέων)- η χρηματοδότηση τέτοιων έργων υπερβαίνει τους διαθέσιμους ίδιους πόρους του Δήμου, οπότε είναι αναγκαία η ένταξη των έργων αυτών σε χρηματοδοτικά προγράμματα είτε της Περιφέρειας Αττικής (από πόρους των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης), είτε στην Νομαρχία Αθηνών (από πόρους του Νομαρχιακού Προγράμματος Αντιπλημμυρικών Έργων).
Εξ αιτίας των ανωτέρω λόγων, είναι προφανές ότι οι προσπάθειες του Δήμου Βριλησσίων για την αντιπλημμυρική προστασία της πόλης πρέπει είναι διαρκείς και έντονες. Οι εκάστοτε εγκρίσεις από το ΥΠΕΧΩΔΕ απαίτησαν και απαιτούν τεράστιες προσπάθειες από τις Διοικήσεις του Δήμου και την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, με την συνεχή υποβολή υπομνημάτων, προτάσεων, μελετών. Η υπεύθυνη για την διαχείριση των δικτύων ομβρίων στο Λεκανοπέδιο των Αθηνών Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή Ομβρίων, εγκρίνει με ιδιαίτερη φειδώ κατασκευές δικτύων ομβρίων στο λεκανοπέδιο της Αττικής, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί ο κεντρικός αποδέκτης των ομβρίων της βορειοανατολικής Αττικής, που είναι το ρέμμα Ραφήνας, το οποίο δεν είναι διανοιγμένο σε όλο του το μήκος. Η επιφυλακτικότητα της Κ.Σ.Ε. Ομβρίων έγκειται στην αγωνία της Πολιτείας για την προστασία κατοίκων και περιουσιών κατά μήκος του ρέμματος Ραφήνας από τυχόν μεγάλες πλημμύρες, εξ αιτίας της αδυναμίας του ρέμματος να παραλάβει ανεξέλεγκτες ποσότητες ομβρίων υδάτων άλλων περιοχών (όπως τα Βριλήσσια). Με συντονισμένες και συνεχείς προσπάθειες ο Δήμος, στην αγωνία του να αντιμετωπίσει τα πλημμυρικά φαινόμενα που ταλανίζουν τους πολίτες της περιοχής μας και καθιστούν την πόλη «αδιάβατη» σε κάθε έντονη βροχόπτωση (οδοί Δημητρίου Βερνάρδου, Εθνικής Αντιστάσεως, Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Αγίου Αντωνίου, Αναγεννήσεως, Σαλαμίνος, Πίνδου, Υμηττού, Πλαταιών, Ροδόπης κ.λ.π.) αποσυντονίζοντας την ζωή της πόλης, κατάφερε να «πείσει» την Κ.Σ.Ε. Ομβρίων για την αναγκαιότητα των αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων στα Βριλήσσια.
Στα πλαίσια αυτά:
Η Περιφέρεια Αττικής έκρινε ως ώριμες τις αντίστοιχες προτάσεις του Δήμου και ενέταξε προς χρηματοδότηση (το 2002, το 2006 και το 2007), από πόρους του Π.Ε.Π. Αττικής 2000 – 2006 (στα πλαίσια του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης), τρία σημαντικά έργα: 1. «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΓΩΓΩΝ ΟΜΒΡΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ» - (Α΄ ΦΑΣΗ). Το έργο, (ουσιαστικά το πρώτο αντιπλημμυρικό έργο στο πυκνοδομημένο τμήμα της πόλης, νοτίως της οδού 28ης Οκτωβρίου), κατασκευάσθηκε από την Νομαρχία Αθηνών με πιστώσεις του ΠΕΠ Αττικής 2000-2006 και εκτελέσθηκε την περίοδο από τον Δεκέμβριο του 2002 έως τον Νοέμβριο του 2004. Κατασκευάστηκαν αγωγοί ομβρίων κυκλικής διατομής από Æ600 έως Æ1800, ορθογωνικής διατομής 3,00Χ2,50 και υδραυλική σήραγγα Σ3,41/2,70 με εφαρμογή της Νέας Αυστριακής Μεθόδου Τούνελ (τμήμα του συλλεκτήριου αγωγού Ε13 στην οδό Μακεδονίας), συνολικού μήκους 2.918,45 μ. Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 4.230.000,00 € (με ΦΠΑ)Κατασκευάσθηκαν αγωγοί ομβρίων στους κάτωθι δρόμους:
ΟΔΟΙ (ΑΠΟ - ΕΩΣ):
25ης Μαρτίου
Προ Λεωφ. Πεντέλης
Δωδεκανήσου
25ης Μαρτίου
Βερνάρδου
Θράκης
Μακεδονίας
25ης Μαρτίου
28ης Οκτωβρίου
Βερνάρδου
Παράπλευρος Αττικής Οδού
28ης Οκτωβρίου
Δωδεκανήσου
25ης Μαρτίου
28ης Οκτωβρίου
Εθνικής Αντιστάσεως
25ης Μαρτίου
28ης Οκτωβρίου
Μαραθώνος
Παράπλευρος Αττικής Οδού
28ης Οκτωβρίου
Θράκης
25ης Μαρτίου
28ης Οκτωβρίου
Λεωνιδίου
Προ Παράπλευρου Αττικής Οδού
Προ 25ης Μαρτίου
Φλωρίνης
25ης Μαρτίου
28ης Οκτωβρίου
Σαλαμίνος
25ης Μαρτίου
28ης Οκτωβρίου
2. «ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΛΕΚΑΝΗΣ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΑΝΑΝΤΙ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ» που περιλαμβάνει την κατασκευή του κεντρικού συλλεκτήρα του ρέμματος της οδού Αγίου Αντωνίου, από την οδό Ανατολής, παρά τον κόμβο Δουκίσσης Πλακεντίας, έως την οδό Μπακογιάννη. Πρόκειται για αγωγό ορθογωνικής διατομής 3.00Χ2.50 μ. μήκους 1,128 μ. και προϋπολογισμού 5,087,250 € (συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.). Το έργο έχει ήδη ξεκινήσει με την διενέργεια των προπαρασκευαστικών εργασιών αποτύπωσης και μεταφοράς των δικτύων ακαθάρτων (σύμφωνα με μελέτη που ανατέθηκε από τον Δήμο, από ίδιους πόρους) για την κατασκευή του τεράστιου αυτού αγωγού ομβρίων. Εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στα τέλη του τρέχοντος έτους.
3. «ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΔΗΜΟΥ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ», που αφορά στην κατασκευή αγωγών ομβρίων κυκλικής διατομής από Æ500 έως Æ1400 συνολικού μήκους 1.902,00 μ.. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 2.023.000,00 € (με ΦΠΑ 19%). Το έργο ήδη εκτελείται και ολοκληρώνεται στο τέλος της άνοιξης του τρέχοντος έτους, περιλαμβάνει δε την κατασκευή των αγωγών των οδών:
ΟΔΟΙ
ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ
Εθνικής Αντιστάσεως
μετά πλατεία Αναλήψεως
Πίνδου
Προς ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ
Κύπρου
Κονίτσης
Δωδεκανήσου
Προς ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ
Δωδεκανήσου
28ης Οκτωβρίου
Κύπρου
ΥΛΟΠΟΙΕΙΤΑΙ
Αναλήψεως
Βερνάρδου
Πλαταιών
ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ
28ης Οκτωβρίου
Βερνάρδου
Πλαταιών
ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ
Μακεδονίας
Αναλήψεως
Θεσσαλίας
ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ
Θεσσαλίας
Μακεδονίας
προ Σαλαμίνος
ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ
Θεσσαλίας
Μακεδονίας
Αγίου Αντωνίου
ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ
Θράκης
Αναλήψεως
Προ Πελοποννήσου
ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ
Πελοποννήσου
Θράκης
Αδιέξοδο Πελοποννήσου
ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ
Με το έργο αυτό αντιμετωπίζονται πλέον πλημμυρικά φαινόμενα που ταλάνιζαν τους κατοίκους των οδών αυτών μετά από κάθε δυνατή βροχόπτωση, ταυτόχρονα όμως βελτιώνονται σημαντικά οι συνθήκες πρόσβασης των μαθητών τόσο στην περιοχή του 1ου Δημοτικού Σχολείου (Κύπρου και Φλωρίνης) όσο και στην περιοχή του 1ου Γυμνασίου και 1ου Λυκείου (Μακεδονίας και Θεσσαλίας). Επίσης προστατεύεται η περιοχή της πλατείας Αναλήψεως. Η Νομαρχία Αθηνών στα πλαίσια των εκ του νόμου αρμοδιοτήτων της, είναι ο αρμόδιος φορέας που υλοποιεί τα έργα ομβρίων, και κατά συνέπεια διενεργεί τις σχετικές δημοπρασίες και διά της Δ/νσης των Τεχνικών Υπηρεσιών της, επιβλέπει την εκτέλεσή τους, σε συνεργασία με την Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου μας.
Πέραν αυτών, όμως χρηματοδοτεί την εκτέλεση αντιστοίχων έργων, από ίδιους πόρους, στα πλαίσια ενός σπουδαίου προγράμματος εκτέλεσης αντιπλημμυρικών έργων εντός των ορίων της. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο χρηματοδοτήθηκαν και εκτελέσθηκαν τα εξής έργα:
1. «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΓΩΓΩΝ ΟΜΒΡΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ» - (Β΄ ΦΑΣΗ). Το έργο εκτελέσθηκε την περίοδο από 15/02/2006 έως 13/08/2006. Κατασκευάσθηκαν αγωγοί ομβρίων κυκλικής διατομής από Æ1000 έως Æ2500 και ορθογωνικής διατομής 3,00Χ2,50 συνολικού μήκους 722,00 μ.. Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 1.799.500,00 € (με ΦΠΑ ). Κατασκευάσθηκαν αγωγοί ομβρίων στους κάτωθι δρόμους:
ΟΔΟΙ
ΑΠΟ
ΕΩΣ
Μακεδονίας
28ης Οκτωβρίου
Αναλήψεως
Αναλήψεως
Σαλαμίνος
Μακεδονίας
Βερνάρδου
28ης Οκτωβρίου
Κύπρου
Με το έργο αυτό ολοκληρώθηκε ο κεντρικός συλλεκτήρας ομβρίων Ε13 της οδού Μακεδονίας (μέχρι την οδό Αναλήψεως), ορθογωνικής διατομής 3.00Χ2.50 μ.. Επίσης ο αγωγός της οδού Αναλήψεως, κυκλικής διατομής, διαμέτρου Φ 2,50 μ.. Πρόκειται για τον συλλεκτήρα Ε13-2 που με τα αυτά γεωμετρικά στοιχεία, διά των οδών Σαλαμίνος, Πίνδου, Πλαταιών, προσεγγίζει την περιοχή του πάρκου Μίκη Θεοδωράκη (πρώην πάρκου ΤΥΠΕΤ) και καταλήγει στην οδό Ολύμπου. Τέλος με την κατασκευή του αγωγού ομβρίων της οδού Δημητρίου Βερνάρδου (από 28ης Οκτωβρίου έως Κύπρου), αντιμετωπίσθηκαν οριστικά πλέον τα πλημμυρικά φαινόμενα που ταλάνιζαν, σε περιόδους βροχοπτώσεων, τους δημότες που προσέγγιζαν το Δημαρχείο.
2. «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΓΩΓΩΝ ΟΜΒΡΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ» - (Γ΄ ΦΑΣΗ). Το έργο ξεκίνησε την άνοιξη του 2007 και προβλέπεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη του τρέχοντος έτους. Προβλέπεται να κατασκευασθούν αγωγοί ομβρίων κυκλικής διατομής Æ2500 συνολικού μήκους 829,00 μ. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 2.439.500,00 € (με ΦΠΑ ).Προβλέπεται να κατασκευασθούν αγωγοί ομβρίων στους κάτωθι δρόμους:
ΟΔΟΙ
ΑΠΟ
ΕΩΣ
Σαλαμίνος
Αναλήψεως
Πίνδου
Πίνδου
Σαλαμίνος
Πλαταιών
Πλαταιών
Πίνδου
Μπακογιάννη
Με την εγκατάσταση του αναδόχου και την εκτέλεση των προβλεπομένων δοκιμαστικών τομών, διαπιστώθηκε η αναγκαιότητα ανακατασκευής των αγωγών ακαθάρτων των εν λόγω οδών, αφ’ ενός μεν λόγω της τεραστίας διατομής του προβλεπόμενου αγωγού ομβρίων (αγωγός κυκλικής διατομής, διαμέτρου 2,50 μ.) αφ’ ετέρου δε του μικρού εύρους του διαθέσιμου οδοστρώματος.
Ο Δήμος, συνεργώντας στο μεγάλο αυτό αντιπλημμυρικό έργο, ανέθεσε την εκπόνηση από ίδιους πόρους της σχετικής μελέτης τροποποίησης του δικτύου ακαθάρτων στην περιοχή του έργου (μελέτη που έχει ήδη εγκριθεί αρμοδίως από την ΕΥΔΑΠ) και συνήψε σχετική Προγραμματική Σύμβαση με την Νομαρχία Αθηνών ποσού 450,000 € (από ίδιους πόρους του Δήμου) για την αντιμετώπιση της πρόσθετης δαπάνης ανακατασκευής των τοπικών δικτύων ακαθάρτων, μετά των αντιστοίχων εξωτερικών διακλαδώσεων των παροδίων ακινήτων. Ήδη ολοκληρώνεται από την Νομαρχία Αθηνών η έγκριση της σχετικής, κατά τον νόμο απαιτούμενης, Συμπληρωματικής Σύμβασης με τον ανάδοχο του έργου, και επίκειται εντός της άνοιξης του 2008 η έναρξη των εργασιών. Παράλληλα η ΕΥΔΑΠ ενέταξε στον προγραμματισμό της την αντικατάσταση του παλαιού κεντρικού συλλεκτήρα ακαθάρτων (κεντρικός αγωγός της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, σκουφοειδούς διατομής 60Χ90 εκατ. από σκυρόδεμα) της οδού Πλαταιών, στο τμήμα της από την οδό Μπακογιάννη μέχρι την οδό Πίνδου), με την κατασκευή αντίστοιχου νέου αγωγού στο άκρο της οδού, ούτως ώστε να δοθεί η δυνατότητα κατασκευής του κεντρικού συλλεκτήρα ομβρίων της οδού Πλαταιών (στο αντίστοιχο τμήμα) κυκλικής διατομής διαμέτρου Φ 2,50 μ. Με το έργο αυτό προβλέπεται η επέκταση του κεντρικού συλλεκτήρα ομβρίων Ε13-2, ουσιαστικά της ραχοκοκαλιάς του δικτύου ομβρίων της πόλης, μέχρι την περιοχή του πάρκου Μίκη Θεοδωράκη (πρώην πάρκου ΤΥΠΕΤ). Στην περιοχή αυτή από δεκαετίες παρατηρούνται έντονα πλημμυρικά φαινόμενα και δεκάδες φορές έχουν πλημμυρίσει ιδιοκτησίες στην ευρύτερη περιοχή των οδών Πλαταιών, Υμηττού, Πίνδου, Σαλαμίνος κ.λ.π. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του φθινοπώρου του τρέχοντος έτους. Με το έργο αυτό προβλέπεται η επέκταση του κεντρικού συλλεκτήρα ομβρίων Ε13-2, ουσιαστικά της ραχοκοκαλιάς του δικτύου ομβρίων της πόλης, μέχρι την περιοχή του πάρκου Μίκη Θεοδωράκη (πρώην πάρκου ΤΥΠΕΤ). Στην περιοχή αυτή από δεκαετίες παρατηρούνται έντονα πλημμυρικά φαινόμενα και δεκάδες φορές έχουν πλημμυρίσει ιδιοκτησίες στην ευρύτερη περιοχή των οδών Πλαταιών, Υμηττού, Πίνδου, Σαλαμίνος κ.λ.π. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του φθινοπώρου του τρέχοντος έτους.
3. «ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΛΕΚΑΝΗΣ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΑΝΑΝΤΙ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ»Το έργο προτάθηκε τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους στην Νομαρχία Αθηνών για χρηματοδότηση από ίδιους πόρους της, αφού εξασφαλίσθηκε τον Δεκέμβριο του 2007 η σχετική έγκριση κατασκευής από την Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή Ομβρίων (έγκριση ΥΠΕΧΩΔΕ).Το έργο αυτό είναι διαδημοτικό αφού αναφέρεται τόσο στον Δήμο Χαλανδρίου (περιοχή «Πάτημα» Χαλανδρίου), όσο και στον Δήμο Βριλησσίων και αφορά στην ολοκλήρωση των κεντρικών συλλεκτήριων αγωγών ομβρίων της εν λόγω περιοχής των δύο Δήμων, που αντιμετωπίζει ιδιαίτερα οξυμμένα πλημμυρικά προβλήματα, εξ αιτίας τόσο του χειμάρρου «Βριλησσός» (εκβάλει στην περιοχή του Ιερού Ναού Αγίου Αντωνίου), όσο και των χαμηλών περιοχών των κεντρικών Βριλησσίων (περιοχή κτήματος ΤΥΠΕΤ). Το έργο είναι υψίστης σημασίας για τις εν λόγω περιοχές των δύο Δήμων που κατακλύζονται από τεράστιες ποσότητες ομβρίων κάθε χρόνο. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 10.353.000,00 Ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.), προβλέπεται δε: - Η ολοκλήρωση του ανατολικού συλλεκτήρα ομβρίων των Βριλησσίων και του Χαλανδρίου, δηλαδή η κατασκευή του συλλεκτήρα ΑΓΩΓΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, διατομής 3.00Χ2.50 μ. και 2.00Χ2.50 μ. στο τμήμα του της οδού ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ (από την συμβολή Αγίου Αντωνίου και Μπακογιάννη, μέχρι την οδό Έβρου ή Πόντου) και της οδού ΠΟΝΤΟΥ (από την συμβολή Μπακογιάννη και Έβρου ή Πόντου μέχρι 35 μ. ανάντη της οδού Ολύμπου, εντός της κοίτης του ρέματος «Βριλησσός»). Συνολικό μήκος αγωγού 415.70 μ. - Η κατασκευή του, συμβάλλοντος στον ΑΓΩΓΟ ΡΕΜΑΤΟΣ ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, αγωγού ομβρίων της οδού ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΛΑΜΠΡΑΚΗ (περιοχής Πατήματος Χαλανδρίου) που συμβάλλει σημαντικά στην αντιπλημμυρική προστασία της ευρύτερης περιοχής, μήκους 335 μ.- Η κατασκευή του, συμβάλλοντος στον ΑΓΩΓΟ ΡΕΜΑΤΟΣ ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, αγωγού ομβρίων της οδού ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ (περιοχής Βριλησσίων και Πατήματος Χαλανδρίου) που συμβάλλει σημαντικά στην αντιπλημμυρική προστασία της ευρύτερης περιοχής, μήκους 350 μ.- Η κατασκευή του, συμβάλλοντος στον ΑΓΩΓΟ ΡΕΜΑΤΟΣ ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, αγωγού ομβρίων της οδού ΣΗΤΕΙΑΣ (περιοχής Πατήματος Χαλανδρίου) που συμβάλλει σημαντικά στην αντιπλημμυρική προστασία της ευρύτερης περιοχής, αλλά και δίδει οριστική λύση στην αντιμετώπιση των ομβρίων για την ανέγερση του Ιερού Ναού Αγίου Αντωνίου, μήκους 228 μ.
- Η κατασκευή του, συμβάλλοντος στον ΑΓΩΓΟ ΡΕΜΑΤΟΣ ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, αγωγού ομβρίων της οδού ΜΕΛΙΝΑΣ ΜΕΡΚΟΥΡΗ (περιοχής Πατήματος Χαλανδρίου) που συμβάλλει σημαντικά στην αντιπλημμυρική προστασία της ευρύτερης περιοχής, μήκους 300 μ.- Η κατασκευή του τμήματος του κεντρικού συλλεκτήρα (Ε 13-2) ομβρίων της οδού Πλαταιών (περιοχής Βριλησσίων, από την οδό Μπακογιάννη έως την οδό Ολύμπου) που ολοκληρώνει τον αγωγό της οδού Πλαταιών, μήκους 207 μ.- Η κατασκευή του τμήματος του κεντρικού συλλεκτήρα (Ε 13-2) ομβρίων της οδού Ολύμπου (περιοχής Βριλησσίων, από την οδό Πλαταιών έως πριν την οδό Δωδεκανήσου) που ολοκληρώνει ουσιαστικά τον συλλεκτήρα Ε 13-2, την ραχοκοκαλιά των ομβρίων των Βριλησσίων, μήκους 254 μ.- Η κατασκευή του τμήματος του αγωγού ομβρίων της οδού Εθνικής Αντιστάσεως (περιοχής Βριλησσίων, από την οδό Πίνδου έως την οδό Μπακογιάννη) που ολοκληρώνει ουσιαστικά την προστασία της πλατείας Αναλήψεως, μήκους 337.50 μ. - Η κατασκευή του, συμβάλλοντος στον ΑΓΩΓΟ ΡΕΜΑΤΟΣ ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, αγωγού ομβρίων της οδού ΜΕΛΙΝΑΣ ΜΕΡΚΟΥΡΗ (περιοχής Πατήματος Χαλανδρίου) που συμβάλλει σημαντικά στην αντιπλημμυρική προστασία της ευρύτερης περιοχής, μήκους 300 μ.- Η κατασκευή του τμήματος του κεντρικού συλλεκτήρα (Ε 13-2) ομβρίων της οδού Πλαταιών (περιοχής Βριλησσίων, από την οδό Μπακογιάννη έως την οδό Ολύμπου) που ολοκληρώνει τον αγωγό της οδού Πλαταιών, μήκους 207 μ.- Η κατασκευή του τμήματος του κεντρικού συλλεκτήρα (Ε 13-2) ομβρίων της οδού Ολύμπου (περιοχής Βριλησσίων, από την οδό Πλαταιών έως πριν την οδό Δωδεκανήσου) που ολοκληρώνει ουσιαστικά τον συλλεκτήρα Ε 13-2, την ραχοκοκαλιά των ομβρίων των Βριλησσίων, μήκους 254 μ.- Η κατασκευή του τμήματος του αγωγού ομβρίων της οδού Εθνικής Αντιστάσεως (περιοχής Βριλησσίων, από την οδό Πίνδου έως την οδό Μπακογιάννη) που ολοκληρώνει ουσιαστικά την προστασία της πλατείας Αναλήψεως, μήκους 337.50 μ.
ΟΔΟΙ
ΑΠΟ
ΕΩΣ
ΔΙΑΤΟΜΗ
ΜΗΚΟΣ (ΜΜ)
Μπακογιάννη
Αγ. Αντωνίου
Πόντου
3,00Χ2,50 (κλειστός)
133,20
Πόντου
Μπακογιάννη
Ολύμπου
2,00Χ2,50 (κλειστός)
247,50
Πόντου
Ολύμπου
Αισώπου
2,00Χ2,50 (ανοιχτός)
35,00
Γρ. Λαμπράκη
προ Πόντου
Τήνου
Æ1000
168,00
Γρ. Λαμπράκη
Τήνου
Ησιόδου
Æ800
167,00
Μπακογιάννη
Προ Νέστου
Μενάνδρου
Æ1200
179,00
Μπακογιάννη
Μενάνδρου
Τήνου
Æ800
85,00
Μπακογιάννη
Τήνου
Περσέως
Æ600
86,00
Μελίνας Μερκούρη
Αγ. Αντωνίου
Αντ. Τρίτση
Æ1600
213,00
Μελίνας Μερκούρη
Αντ. Τρίτση
προ Κλεισούρας
Æ1200
87,00
Σητείας
Αγ. Αντωνίου
Βορείου Ηπείρου
Æ1000
120,00
Σητείας
Βορείου Ηπείρου
Αντ. Τρίτση
Æ800
108,00
Πλαταιών
Μπακογιάννη
Ολύμπου
Æ2500
207,00
Ολύμπου
Πλαταιών
προ Δωδεκανήσου
Æ2500
254,00
Εθν. Αντιστάσεως
Πίνδου
Μπακογιάννη
Æ1000
337,50
Με το ιδιαίτερα σημαντικό και διαδημοτικό αυτό έργο, προβλέπεται να ολοκληρωθεί ο κεντρικός συλλεκτήρας ομβρίων Ε13 σε όλο του το μήκος, από την Αττική Οδό έως την οδό Ολύμπου, δηλαδή η ραχοκοκαλιά του δικτύου ομβρίων των πλέον πυκνοκατοικημένων περιοχών του Δήμου. Οι οδοί Ολύμπου, Ροδόπης, Πλαταιών, Υμηττού, Πίνδου Σαλαμίνος και Μακεδονίας, που δεκάδες φορές στο παρελθόν κατακλύσθηκαν από τεράστιες ποσότητες ομβρίων, θα ανακουφισθούν οριστικά και θα πάψουν να είναι αδιάβατες και επικίνδυνες σε κάθε έντονη βροχόπτωση. Εξαλείφεται δε οριστικά ο κίνδυνος πλημμυρών των πολυκατοικιών, που διά των οικοπέδων τους διέρχεται αγωγός ανοικτής ή κλειστής διατομής για την παροχέτευση των ομβρίων υδάτων της περιοχής. Τέλος η ολοκλήρωση του κεντρικού συλλεκτήρα Δ1 – ρέμα οδού Αγίου Αντωνίου, από την Αττική Οδό έως την οδό Ολύμπου (στα ίχνη της παλαιάς κοίτης του χειμμάρου Βριλησσός, διά των οδών Αγίου Αντωνίου, Μπακογιάννη, Έβρου ή Πόντου) θα εξαλείφει τα έντονα πλημμυρικά προβλήματα στην περιοχή του Ιερού Ναού Αγίου Αντωνίου οριστικά και αμετάκλητα. Ταυτόχρονα όμως θα εξαλειφθεί κάθε πιθανότητα απειλής της Αττικής Οδού, ιδιαίτερα στον κρίσιμο κόμβο Δουκίσσης Πλακεντίας από σφοδρές βροχοπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο