Διάλεξη Ψυχολογίας "Ερμηνεύοντας τον κόσμο με συναισθηματική νοημοσύνη (EQ)".


Αγαπητοί φίλοι μας,
Έχουμε τη χαρά, την Κυριακή 7 Μαϊου 2017, στις 18.30, στην Κοινωνία των Πολιτών (Ολύμπου 42 , Βριλήσσια)  να φιλοξενήσουμε τον διακεκριμένο ψυχολόγο- θεραπευτή Γεράσιμο Σαλτό*, ο οποίος θα μας μιλήσει για έναν τελείως διαφορετικό τρόπο προσέγγισης του κόσμου.
Θα μας παρακινήσει να ερμηνεύσουμε τον κόσμο με συναισθηματική νοημοσύνη (EQ)!

Στην ομιλία του θα μας βοηθήσει και θα μας δώσει προτάσεις σχετικά με τη διαχείριση άγχους - θυμού - πένθους , την αναγνώριση των συναισθημάτων και εσωτερικών συγκρούσεων που όλοι έχουμε και θα μας προτείνει τρόπους για την επίλυση των  κρίσεων που αντιμετωπίζουμε καθημερινά.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος:
"Γι' αυτό που αισθανόμαστε δεν είμαστε υπεύθυνοι, η ευθύνη μας  έγκειται, στη διαχείριση των  συναισθημάτων.
Για να κατανοήσουμε πραγματικά τα συναισθήματά μας, πρέπει πρώτα να ανακαλύψουμε από που προέρχονται και κυρίως το λόγο που αισθανόμαστε έτσι.
Τα συναισθήματα εξυπηρετούν πάντα κάποιο σκοπό. Πρόκειται για αντιδράσεις στις εμπειρίες της ζωής (οι οποίες είναι αποθηκευμένες στην Αμυγδαλή του εγκεφάλου μας).
Πολλές φορές μοιάζουν να εμφανίζονται από το πουθενά, αυτό όμως δεν ισχύει, και έχει μεγάλη σημασία να καταλάβουμε γιατί οι εκάστοτε συνθήκες έχουν τη δύναμη να πυροδοτήσουν σε εμάς μια συγκεκριμένη αντίδραση.
Οι καταστάσεις που δημιουργούν έντονα συναισθήματα (θυμός, φόβος, άγχος, κ.λ.π),  απαιτούν πάντα περισσότερη σκέψη.
Η ικανότητα να συνειδητοποιούμε τα συναισθήματά μας και να ελέγχουμε τη συμπεριφορά και τις τάσεις μας, καθορίζουν τον τρόπο που  χειριζόμαστε τα θέματα του εαυτού μας, ενώ ο τρόπος που ερμηνεύουμε τη συμπεριφορά και τα κίνητρα των άλλων και χειριζόμαστε τις σχέσεις μας, καθορίζουν πόσο καλά χειριζόμαστε τις σχέσεις μας με τους άλλους.
          Τη σωστή διαχείριση όλων αυτών των συναισθηματικών δεξιοτήτων, οι Salovey & Mayer (1973), τις περιέλαβαν στην έννοια,'' Συναισθηματική Νοημοσύνη'' ή ''Ευφυΐα καρδιάς''(EQ).
          Κι είναι ικανότητες επίκτητες, που μπορούμε όλοι μας να τις καλλιεργήσουμε. Αρκεί να το επιλέξουμε!"
Σας καλούμε λοιπόν να λάβετε μέρος σε αυτή την διαδραστική διάλεξη, η οποία μπορεί να αλλάξει εντελώς τη  ζωής σας!!!
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ονοματεπώνυμο                : Γεράσιμος Σαλτός
Επάγγελμα/Εξειδίκευση   : Στρατιωτικός – Ψυχολόγος, Εκπαιδευτής
                                                Ενηλίκων.
Διεύθυνση Κατοικίας        : Κων/λεως  2, ΣΟΑ Ρούφ, Τ.Κ 17778- Αθήνα.
Τηλέφωνο                         :  210-6572266, 6936628130-6984627108.
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο :  makissalt@hotmail.com.

ΣΠΟΥΔΕΣ -ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
   α. Βασικές Σπουδές

       (1)  Πτυχίο Στρατιωτικής  Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ),  (1984).
       (2)  Πτυχίο Δημόσιας Διοίκησης, του  Παντείου Παν/μίου, (1998).
       (3)  Πτυχίο Σχολής Διοικήσεως και Επιτελών (ΣΔΙΕΠ), (2004).
 (4) Πτυχίο της Στρατιωτικής Σχολής Ξένων Γλωσσών (ΣΣΞΓ), στην
 Αγγλική Γλώσσα, (2005).
 (5) Πτυχίο της Ανωτάτης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ),
 (2006).
  (6)  Πτυχίο Ψυχολογίας, του Παντείου Παν/μίου, ( 2009).

  β. Μεταπτυχιακές Σπουδές

(1) «Pg. Certificate in Person-Centred Counselling» στο Παν/μιο             Strathclyde του Ηνωμένου Βασιλείου, στη Συμβουλευτική Ψυχολογία (2009).
            (2) «Αμυντικές και Στρατηγικές Σπουδές» στη Σχολή Εθνικής  Άμυνας (ΣΕΘΑ),(2010).

  γ. Σπουδές Εξειδίκευσης

 (1) Πιστοποιητικό εξειδίκευσης στην «Επικοινωνία, Δημόσιες σχέσεις, Ανθρώπινες σχέσεις σε Επιχειρήσεις και Οργανισμούς» στο Παν/μιο Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών (2006).
(2) Πιστοποιητικό εξειδίκευσης στις «Δεξιότητες Επαγγελματικής Συμβουλευτικής στην Εκπαίδευση και την Απασχόληση» στο Εθνικό και Καποδιστριακό Παν/μιο Αθηνών (2012).
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Έχει οργανώσει και παρακολουθήσει πολλά συνέδρια, συμπόσια και ημερίδες, όπως: «Συναισθηματική Νοημοσύνη και Ηγεσία», «Επικοινωνία και Σημειολογία », « Person-Centred Counselling   and psychotherapy today:  Evolution and challenges », «The Crisis Management», «Ο άνθρωπος μπροστά σε μαζικές καταστροφές (Κρίση- Τραύμα- Επούλωση)», «Επικοινωνία και διαχείριση Ανθρωπίνου δυναμικού», «Διαχείριση κρίσεων και διαπραγμάτευση», «Η Ψυχολογία και η Κοινωνιολογία ως “εργαλεία” του Ηγέτη», Συμπόσια Γενικής Ιατρικής, κ.λ.π.
Έχει πλούσια εμπειρία, ως εκπαιδευτής ενηλίκων (ΑΜ/ΕΟΠΠΕΠ:ΕΒ24232 και ΑΜ/ΟΑΕΔ-ΛΑΕΚ: 56966) όπου έχει συμμετάσχει ως εισηγητής, σε σεμινάρια που οργανώθηκαν από το ΥΕΘΑ, τα Υπουργεία Παιδείας και Εργασίας, από Δημόσια (Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, Κοινωνικό Πολύκεντρο, Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, ΟΑΕΔ-ΛΑΕΚ, Δ. ΙΕΚ), και Ιδιωτικά Ιδρύματα (Γαλλικό Ινστιτούτο, ΙΕΚ, ΚΕΚ), από Σχολές Γονέων και διάφορους Συλλόγους, σε θεματικές που αναφέρονται στην: Επικοινωνία και ανθρώπινες σχέσεις, Ηγεσία και Συναισθηματική Νοημοσύνη, Ανάγκη για Στρατηγική διαπροσωπική επικοινωνία στην εργασία, Γλώσσα του σώματος και Διαπραγματεύσεις, Επικοινωνία και Σημειολογία, Συγκρούσεις στο χώρο της εργασίας (Αίτια – τρόποι επίλυσης), Επικοινωνία δημοσίων υπαλλήλων με τον πολίτη, Διαχείριση  των  αγχωδών διαταραχών (φοβίες –κρίσεις πανικού), Πένθος (Στάδια, Αντιμετώπιση, Ανάρρωση), Ιδιαιτερότητες και προβλήματα της σύγχρονης  οικογένειας, Συμπεριφορά εφήβων, Τα Μ.Μ.Ε και τα προϊόντα τους-Η τέχνη της μαζικής κουλτούρας, Συναλλακτική ανάλυση και Συμπεριφορά, κ.λ.π
Έχει διδάξει στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, σε θέματα Στρατιωτικής Εκπαίδευσης, Στρατηγικής, Ηγεσίας και Ψυχολογίας.
Την παρούσα περίοδο διδάσκει στα Δ. ΙΕΚ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ και ΖΩΓΡΑΦΟΥ,  ''Τουριστική Ψυχολογία''.
Επίσης  έχει στο ενεργητικό του, ως Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής μεγάλο αριθμό συνεδριών, τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο.
Αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά και διαχειρίζεται το Blog: «Ψυχολογία  και Επικοινωνία», όπου αναρτώνται άρθρα που επιμελείται ο ίδιος.