Τοπικές πολιτικές εξελίξεις.

Είμαστε ενάμισυ χρόνο μακριά από τις ερχόμενες δημοτικές εκλογές που όλα δείχνουν ότι θα γίνουν τον Νοέμβριο του 2019. Το χρονικό διάστημα μέχρι τότε είναι πολύ μεγάλο και πολλά έχουν να γίνουν μέχρι τότε. Καταστάσεις θα αλλάξουν τελείως και όσα θα διαδραματίζονται τότε ίσως τώρα δεν μπορούμε ούτε να τα φανταστούμε. Επειδή ωστόσο είναι γοητευτικό, τουλάχιστον για εμάς, να κάνουμε πρόωρες εκτιμήσεις με βάση τις πληροφορίες που τώρα υπάρχουν, αλλά και με την εμπειρία της πολυετούς ενασχόλησης, ας το τολμήσουμε άλλη μία φορά. Λοιπόν έχουμε και λέμε: τι συμβαίνει στην παράταξη του Δημάρχου; Τι συμβαίνει στην παράταξη της αξιωματικής αλλά και της ελάσσονος αντιπολίτευσης;
Κι αν αναρωτιέστε γιατί γράφουμε σενάρια σήμερα, μέρα που είναι, μην αναρωτιέστε απλώς διότι έχουμε λίγο περισσότερο ελεύθερο χρόνο...

Λοιπόν η παράταξη Μανιατογιάννη φυλλοροεί. Πρώτη "άνοιξε την πόρτα" η σύμβουλος της πλειοψηφίας  Θάλεια Πορφύρη. Πριν λίγες ημέρες όπως ήδη σας έχουμε ενημερώσει "τα βρόντηξε" και ο δημοτικός σύμβουλος και Αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών Κώστας Μουζάκης. Και οι δύο τους έφυγαν όχι μόνο από μέλη της δημοτικής ομάδας αλλά και από τον ίδιο τον συνδυασμό κόβοντας κάθε σχέση με τον Δήμαρχο. Εκτός όμως από τους δύο υπάρχουν και άλλοι δυσαρεστημένοι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας. Εκεί οδήγησε η προσωποπαγής άσκηση της πολιτικής από τον Δήμαρχο και δυο - τρεις στενούς συνεργάτες του.
Στην αξιωματική αντιπολίτευση η Κατερίνα Χρυσοπούλου θα αναμετρηθεί πολύ σκληρά με τον τέως Δήμαρχο Κώστα Ιωαννίδη για την επόμενη δημαρχιακή υποψηφιότητα του συνδυασμού που πρόσκειται στην Νέα Δημοκρατία. Η υποψηφιότητά της είναι πάντοτε "πάνω στο τραπέζι". Όλα αυτά βέβαια θα ισχύσουν πριν τις δημοτικές εκλογές καθώς μέχρι τότε ο Κώστας Ιωαννίδης θα συνεχίσει να ηγείται όπως αποφάσισε η πρόσφατη σύσκεψη των μελών της Νέας Πνοής. Η Κατερίνα Χρυσοπούλου φέρνει "άρωμα γυναίκας" δηλαδή της πρώτης γυναίκας που θα γίνει Δήμαρχος Βριλησσίων και είναι η πραγματική και πολύ μεγάλη απειλή για τον Ξένο Μανιατογιάννη. Φέρνει άρωμα ανανέωσης και βέβαια έχει ικανότητες όπως έδειξε η αντιδημαρχιακή της θητεία στα οικονομικά και στη διοίκηση. Ξέρουμε ότι βιαζόμαστε να κάνουμε εκτιμήσεις. Πράγματι, ωστόσο μην λησμονείτε ότι οι κοινωνίες πάνε μπροστά. Δεν είναι εύκολο για τον Κώστα Ιωαννίδη να προσπεραστεί η δεινή εκλογική ήττα του από τον Ξ. Μανιατογιάννη σε ένα καθαρόαιμο δεξιό προάστειο, ούτε πολύ περισσότερο ότι διετέλεσε οκτώ χρόνια δήμαρχος και ό,τι είχε να δώσει το έδωσε. Πέρα απ' αυτά ήταν πολλά περισσότερα χρόνια πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και δημοτικός σύμβουλος. Φτάνει πια, λένε πολλοί...
Ο Κώστας Παπασπηλίου άλλαξε τον μισό του συνδυασμό. Τώρα απομάκρυνε πολλούς, απομακρύνθηκαν μόνοι τους, δεν το γνωρίζουμε καλά. Πάντως το θέμα είναι ότι είναι ένας κατά 50% και πάνω ανανεωμένος συνδυασμός. Ο Κ. Παπασπηλίου άλλαξε και την ομάδα που λαμβάνει τις αποφάσεις. Όπως ο ίδιος λέει κατεβαίνει δυνατά, με σκοπό να είναι ο επόμενος ανεξάρτητος Δήμαρχος Βριλησσίων, επικαλούμενος την μεγάλη γνώση των δημοτικών θεμάτων που διαθέτει.
Η Δράση ξανακατεβαίνει και πάει για άνοδο δηλαδή από 15 % και πάνω. Δεν ξέρουμε αν γίνεται αντιληπτό ότι ένα τέτοιο ποσοστό μπορεί να οδηγήσει στο δεύτερο γύρο, εξοβελίζοντας κάποιους δήθεν "μεγάλους". Θα δείτε τις εκπλήξεις κρύβει το κουβάρι των επικείμενων δημοτικών εκλογών. Ωστόσο, ένας παράγοντας που δεν λαμβάνουμε υπόψη μας στις παρούσες εκτιμήσεις είναι το γεγονός ότι δεν έχει πλουτίσει ο συνδυασμός αυτός με νέα στελέχη στην θητεία που τρέχει. Επίσης το λάθος του όχι σε όλα μπορεί να της βγει σε κακό. Τέλος το γεγονός ότι μερικές φορές εμφανίζεται ως αντικείμενο εκμετάλλευσης και εργαλείο άσκησης στείρας αντιπολίτευσης ενδέχεται να την τραυματίσει. Ωστόσο, είναι πάντα αναμφισβήτητη η πολύ μεγάλη ενασχόληση και το ενδιαφέρον των μελών της για τον Δήμο, οι προτάσεις τους, οι άπειρες εκδηλώσεις τους που κανείς άλλος, ούτε ο Δήμος, μπόρεσε να κάνει, η διατήρηση καθημερινού σάιτ που λένε τις θέσεις τους. Η συμβολή της Δράσης στον πολιτισμό της πόλης είναι καταλυτική, τόσο με το σινε Δράση όσο και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις τους. 
Η Ανοιχτή Πόλη η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ έχει συνεπή παρουσία στο δημοτικό συμβούλιο, θέσεις και προτάσεις, πραγματοποιεί πολλές εκδηλώσεις αλλά έχει και μεγάλο επικοινωνιακό έλλειμμα. Τίποτα δεν είναι γνωστό τώρα για το τι θα κάνει στο μέλλον. Δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση και καμία εκτίμηση. Πλήρες σκότος.
Για το ιδιαίτερο επικοινωνιακό έλλειμμα της Λαϊκής Συσπείρωσης έχουμε ξαναμιλήσει. Όχι όμως και την μεγάλη αγωνιστικότητα της παράταξης του ΚΚΕ στο δημοτικό συμβούλιο, στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες και την σπουδαία μαχητικότητά της. Λίγες ωστόσο είναι οι εκδηλώσεις της αλλά σημαντικές. Ο Βασίλης Βήττος είναι επικεφαλής για 8 χρόνια τώρα αλλά δεν γνωρίζουμε τίποτα για το αν θα συνεχίσει ή θα παραδώσει σε κάποιο άλλο μέλος.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο