Επιστημονικές εξελίξεις στην αγγειακή νοητική δυσλειτουργία.

Ο διακεκριμένος νευρολόγος της πόλης μας, Δρ. Λιακάκης Γιώργος συμμετείχε στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νόσου Alzheimer
και 3ο Μεσογειακό Συνέδριο Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζοντας τις νεότερες εξελίξεις στη διάγνωση της αγγειακής νοητικής δυσλειτουργίας.
Πρόκειται για το σύνολο των εκδηλώσεων επίκτητης νοητικής έκπτωσης που οφείλονται σε αγγειακά αίτια, όπως είναι τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια ή η μικροϊσχαιμική λευκοεγκεφαλοπάθεια, από το στάδιο της ήπιας γνωσιακής διαταραχής, έως τη βαριάς μορφής αγγειακή άνοια. Σημειώνεται ότι η τελευταία είναι η δεύτερη σε συχνότητα άνοια μετά από εκείνη της νόσου Alzheimer, με την οποία συχνά συνυπάρχει σε μικτή μορφή. Η αργή υποκλινική εξέλιξη κάποιων υπότυπων της αγγειακής νοητικής δυσλειτουργίας διαδράμει σε διάστημα δεκαετιών πριν αναδυθούν συμπτώματα,  παρέχοντας ένα χρονικό περιθώριο όπου η έγκαιρη παρέμβαση θα μπορούσε να επιβραδύνει σημαντικά την εξέλιξη. Για το λόγο αυτό, η διάγνωση στα αρχικά στάδια με τον εντοπισμό των κατάλληλων βιοχημικών δεικτών βρίσκεται στο στόχαστρο της σύγχρονης νευρογηριατρικής. Το συγκεκριμένο θέμα που ανέπτυξε ο Δρ. Λιακάκης αποτελεί το αντικείμενο της μεταδιδακτορικής του έρευνας στο Τμήμα Νευροεκφυλιστικών Παθήσεων του Αιγινητείου Νοσοκομείου, και η παρουσίασή του έτυχε μεγάλου ενδιαφέροντος και ενθουσιώδους αποδοχής.

Ο Δρ. Λιακάκης Γιώργος, Νευρολόγος ειδικευθείς στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής της Αθήνας, Διδάκτωρ Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Ντύσσελντορφ, ερευνητικός συνεργάτης του Τμήματος Νευροεκφυλιστικών παθήσεων και του Εργαστηρίου Νευροχημείας της ‘Α Πανεπιστημιακής Νευρολογικής Κλινικής στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο και επιστημονικός συνεργάτης του Νοσοκομείου Metropolitan. 

Ιατρείο: Κονίτσης 29, Πλ. Αναλήψεως Βριλήσσια, τηλ: 2106890208

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο