"Προχειρότητα και ανευθυνότητα"

Καταλογίζει στην δημοτική αρχή ο Γιάννης Πισιμίσης

Με νόμο της προηγούμενης Κυβέρνησης (4521/2018), θεσμοθετήθηκε η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι η υποχρεωτική φοίτηση των νηπίων στο εθνικό εκπαιδευτικό σύστημα έχει ξεκινήσει φέτος από την ηλικία των 4 ετών.
Ο νόμος αυτός ανταποκρίνεται μεν σε πάγιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας στην χώρα μας, ωστόσο έχει κριθεί σε πολλές περιπτώσεις από λίαν προβληματικός έως και ανεφάρμοστος, καθώς οι Δήμοι οι οποίοι καλούνται, σε επίπεδο κτιριακών σχολικών εγκαταστάσεων να υποστηρίξουν το μέτρο, κρίνονται σε πολλές περιπτώσεις ανέτοιμοι.
Για τον λόγο αυτό άλλωστε, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας είχε ζητήσει παράταση της εφαρμογής του μέτρου για ένα χρόνο ώστε να προλάβουν οι Δήμοι να προετοιμάσουν τις αντίστοιχες σχολικές υποδομές. Πράγματι, δεν ήταν λίγοι οι Δήμοι οι οποίοι ζήτησαν εξαίρεση εφαρμογής για ένα χρόνο και την πήραν. Ενδεικτικά στον Βόρειο Τομέα Αττικής οι Δήμοι Αμαρουσίου, Κηφισιάς, Ηρακλείου, Λυκόβρυσης- Πεύκης κ.α.
Ο Δήμος Βριλησσίων, παρότι ανέτοιμος, εντάχθηκε με την εκπεφρασμένη βούληση της Διοίκησης στο μέτρο, χωρίς βεβαίως να πληροί τις αντίστοιχες προδιαγραφές. Αποτέλεσμα του γεγονότος αυτού είναι η δημιουργία σοβαρών προβλημάτων στα σχολεία των Βριλησσίων και ιδίως στα Δημοτικά Σχολεία τα οποία και έχουν κληθεί από την αρχή της φετινής χρονιάς να βγάλουν το φίδι από την τρύπα και να δεχτούν της συνέπειες μιας λανθασμένης απόφασης που έλαβε το καλοκαίρι η Δημοτική Αρχή.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το 1ο Δημοτικό Σχολείο Βριλησσίων, όπου η αίθουσα των προνηπίων φιλοξενείται στον παντελώς ακατάλληλο χώρο της αίθουσας εκδηλώσεων του σχολείου ενώ τώρα η Δημοτική Αρχή σχεδιάζει και το κλείσιμο ζωτικού χώρου στο προαύλιο του 1ου Δημοτικού προκειμένου να στεγάσει εκεί την αίθουσα των προνηπίων. Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και σε άλλα Δημοτικά Σχολεία της πόλης μας όπως το 3ο Δημοτικό που συστεγάζεται με το 5ο Νηπιαγωγείο και το 4ο Δημοτικό όπου η Διεύθυνση του σχολείου είναι πλήρως αντίθετη με την τοποθέτηση container στην αυλή του σχολείου για την εξυπηρέτηση των προνηπίων.
Τα ζητήματα αυτά αναδεικνύουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την προχειρότητα (σε σημείο ανευθυνότητας) που έχει επιδείξει η Διοίκηση σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα, ένα θέμα που αφορά όχι μόνο την λειτουργικότητα των σχολικών χώρων αλλά και την ασφάλεια των μαθητών.
Χωρίς τη συναίνεση του Δημοτικού Συμβουλίου, χωρίς συνεννόηση με τους Συλλόγους Διδασκόντων και τις Διευθύνσεις των Σχολείων, χωρίς καμία σύμφωνη γνώμη από την γονεϊκή κοινότητα, η Διοίκηση προχωρά μόνη της στον λανθασμένο δρόμο που έχει διαλέξει.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο