Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ Βριλησσίων

Για Επαγγελματοβιοτέχνες και Εργαζομένους 

Η παγκόσμια υγειονομική κρίση του κορονοϊού θέτει σε βασική προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Ταυτόχρονα, όμως, οι οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού είναι δυσθεώρητες, τόσο σε παγκόσμιο, όσο και σε εθνικό επίπεδο, αναγκάζοντας πολλές χώρες να εφαρμόζουν -εξαιρετικά- γενναιόδωρα «πακέτα στήριξης», στα οποία ο συνδυασμός άμεσων δαπανών και εγγυήσεων φτάνει έως και το 20% του ΑΕΠ κάθε χώρας.
Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η κρίση, ο ΣΥΡΙΖΑ–ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ παρουσίασε, δια του Αλέξη Τσίπρα, τις προτάσεις του με το πρόγραμμα «ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ» για ένα γενναίο εμπροσθοβαρές και όχι αποσπασματικό «πακέτο στήριξης», ώστε η κρίση να είναι, αφενός, όσο το δυνατόν μικρότερη και αφετέρου εξερχόμενοι από την κρίση να έχουμε γρήγορη ανάκαμψη -χωρίς μειώσεις εισοδημάτων- η οποία θα οδηγήσει σε μια διαχειρίσιμη αναπτυξιακή πορεία με τα οφέλη της να διαχέονται σε όλη την κοινωνία.
Αντιθέτως, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωράει σε τελείως ανεπαρκή και αποσπασματικά μετρά, χωρίς σχεδιασμό, αλλά «βλέποντας και κάνοντας», ενώ ταυτόχρονα απαξιώνει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ αλλά και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης,  κατηγορώντας τους για λαϊκισμό.
Επιθυμούμε, με την παρούσα ανακοίνωση, ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Βριλησσίων, να καταθέσουμε τις θέσεις μας για την αντιμετώπιση των σοβαρότατων προβλημάτων των επαγγελματοβιοτεχνών και των εργαζομένων στα εμπορικά καταστήματα του Δήμου μας, που παραμένουν κλειστά, με αφορμή -μάλιστα-  και τις πρόσφατες δημόσιες επιστολές του Εμπορικού Συλλόγου Βριλησσίων προς την  Κυβέρνηση και τον Δήμαρχο. Είναι ανάγκη για το ζήτημα αυτό, με πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου, η τοπική κοινωνία, πολίτες, φορείς και κόμματα να κινητοποιηθούμε, καταθέτοντας απόψεις και προτάσεις οι οποίες θα συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση της τεράστιας οικονομικής ζημίας που έχει ήδη συντελεστεί. Στον δημόσιο διάλογο αυτόν πρέπει και είναι υποχρέωση όλων –και όχι μόνο αυτών που ασκούν εξουσία- να συμμετέχουν. Σε συνθήκες περιορισμού  της κίνησης, προτείνουμε να αξιοποιηθούν οι ηλεκτρονικές μέθοδοι επικοινωνίας, όταν δε, αρθούν τα μέτρα  να διοργανωθούν δημόσιες συζητήσεις.
Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, από την πρώτη στιγμή, κατέθεσε συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις, λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, αλλά και τους βαθμούς ελευθερίας που προκύπτουν από:
• Το Ταμειακό Απόθεμα Ασφαλείας («μαξιλάρι») ύψους 37 δισ.  ευρώ που σχηματίστηκε την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα τα έτη 2016, 2017 και 2018.
• Την αποφασισμένη παρέκκλιση από τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και των κρατικών ενισχύσεων.
• Τη ρευστότητα η οποία θα είναι διαθέσιμη από τις παρεμβάσεις της Ε.Κ.Τ..
• Την κλίμακα των δημοσίων παρεμβάσεων που επιλέγονται σε χώρες της Ε.Ε. και των Η.Π.Α..
Το πρόγραμμα- πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ περιλαμβάνει κοστολογημένη, όσον αφορά την προέλευση, δέσμη  προτάσεων δημοσίας παρέμβασης, ύψους 26 δισ. με ορίζοντα εξάμηνου εκ των οποίων τα 14 δισ. αφορούν δημόσια μέτρα στήριξης (1 δισ. για τη στήριξη της υγείας και 13 δισ. ευρώ για άμεσα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτές). Τα υπόλοιπα 12 δισ. αφορούν «ενέσεις ρευστότητας», όπως εγγυήσεις δανείων.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο