Ο έκπτωτος

 Την Πέμπτη 19 Αυγούστου στις 9:00μμ στο B’ Γυμνάσιο Βριλησσίων από το Cine Δράση


Πέμπτη 19 Αυγούστου, 9:00μμ B’ Γυμνάσιο Βριλησσίων (Ταϋγέτου και Ξάνθης) από το Cine Δράση

Ο έκπτωτος/ El reino 

Ισπανία, πολιτικό θρίλερ, 2018. Διάρκεια: 132'. Σκηνοθεσία: Rodrigo Sorogoyen. Σενάριο: Isabel Peña, Rodrigo Sorogoyen. Πρωταγωνιστούν: Antonio de la Torre, Mónica López, Josep Maria Pou, Bárbara Lennie, Nacho Fresneda, Ana Wagener, Luis Zahera, Francisco Reyes

Η πολιτική κρίση στην Ισπανία  και το διεφθαρμένο, γεμάτο οικονομικά σκάνδαλα,  πολιτικό περιβάλλον δεν είναι θεματική κατηγορία μόνο για τα δελτία ειδήσεων αλλά σε αυτήν εδώ, την ισπανική παραγωγή, μετατρέπεται σε ένα έξυπνο, συναρπαστικό και επίκαιρο φιλμ, που κατακρίνει τη σκοτεινή πλευρά του πολιτικού συστήματος όπου το κυνήγι της δόξας και του πλούτου  δεν σταματά ποτέ. Ο έκπτωτος του τίτλου είναι το δόλωμα για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και το λαό, ο χρήσιμος ηλίθιος στον οποίο φορτώνονται όλες οι αμαρτίες του συστήματος.   Ο τόπος δράσης είναι η Ισπανία,  αλλά  το θέμα του φιλμ είναι τόσο ανατριχιαστικά αναγνωρίσιμο, που θα μπορούσε να διαδραματίζεται σε οποιαδήποτε περιοχή, οποιαδήποτε επαρχία, οποιασδήποτε χώρα. Το φιλμ υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του 2018 στην Ισπανία που κέρδισε πολλές διεθνείς διακρίσεις και 7 βραβεία της Ακαδημίας Ισπανικού Κινηματογράφου (Γκόγια), μεταξύ των οποίων Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Α’ και Β’ Ανδρικού Ρόλου. Ήταν επίσης υποψήφιο για το Βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Μανουέλ ένας βετεράνος πολιτικός με μεγάλη επιρροή, δεξί χέρι του προέδρου μιας τοπικής αυτόνομης κοινότητας στην Ισπανία και φαβορί για αντικαταστάτης του, βλέπει την τέλεια ζωή του να απειλείται μετά από την αποκάλυψη ενός μεγάλου σκανδάλου. Ακούραστος «εργάτης» για το κόμμα, ζει με πολλές ανέσεις που του παρέχουν τα πολιτικά του καθήκοντα και απολαμβάνει τον σεβασμό των συντρόφων του. Στην ουσία, όμως, είναι διεφθαρμένος και μαζί με άλλα κομματικά στελέχη διασπαθίζουν τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς ίδιον όφελος και πάντα με την ανοχή της ηγεσίας του κόμματος. Όταν ένας από τους  συντρόφους του θα συλληφθεί για απάτη, ο Μανουέλ θα τρέξει να προασπίσει το κόμμα, ώστε να μην αποκαλυφθεί καμία από τις ατασθαλίες. Όμως τα πράγματα δεν κυλούν όπως θα ήθελε και μια τηλεφωνική του συνομιλία που έχει καταγραφεί θα τον φέρει εκτεθειμένο μπροστά στην κοινωνία, ενώ ένας-ένας οι σύντροφοι του θα άρουν τη στήριξή τους στο πρόσωπο του. Στην προσπάθειά του να καλύψει τις απάτες όλων, θα στοχοποιηθεί και θα μετατραπεί στο εξιλαστήριο θύμα που πάνω του θα φορτωθούν όλα τα κακώς κείμενα. Τελικά θα πρέπει μόνος του να «καθαρίσει» το όνομα του  και να διαφυλάξει την οικογένειά του, ενώ θα παλέψει κόντρα σε θεούς και δαίμονες  για να πάρει μαζί του στην πτώση, τους πολιτικούς του φίλους αποδεικνύοντας ότι δεν είναι ο μόνος διεφθαρμένος ανάμεσά τους.  

Ο νεότατος σκηνοθέτης Rodrigo Sorogoyen  με αρκετά γρήγορο ρυθμό και καταιγισμό πληροφοριών μας παρουσιάζει την αγωνία ενός ανθρώπου που ξέρει ότι είναι ένοχος και για να σωθεί προσπαθεί  να αποδείξει την ενοχή αυτών  που τον άφησαν εκτεθειμένο ενώ ο ίδιος τους είχε επανειλημμένα καλύψει. Παράλληλα  αναδεικνύει μια πολιτική μαφία, που μπροστά στον κίνδυνο η αποκάλυψη των σκανδάλων να οδηγήσει στην πλήρη κατάρρευση δε θα διστάσει να τα φορτώσει όλα σε κάποιον που μπορεί και να είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης. Και τονίζει ότι τίποτα από όλα αυτά δεν  θα μπορούσε να συμβαίνει αν ο λαός έδειχνε περισσότερο ενδιαφέρον και αντιδρούσε σε αυτές τις πρακτικές. Και ενώ ο θεατής θα φτάσει στο σημείο να συμμεριστεί την αγωνία του πρωταγωνιστή να σώσει το τομάρι του η τελευταία σκηνή θα έρθει να τον προσγειώσει στην πραγματική οπτική της κοινωνίας. 

Ο σκηνοθέτης παρά το νεαρό της ηλικίας του δείχνει να γνωρίζει σινεμά, άλλωστε είχε ήδη στο ενεργητικό του μια υποψηφιότητα για Όσκαρ  ως μικρομηκάς. Ξεκινάει όμορφα, γοητευτικά, βάζοντας τον θεατή σε ένα περιβάλλον  πλουσίων, γεμάτο ενέργεια  και γκλάμουρ και  στη συνέχεια βασισμένος σε ένα υπέροχο σενάριο το οποίο συνυπογράφει με την Isabel Peña ανατρέπει το «σκηνικό» που ο ίδιος έστησε, αναδεικνύοντας τη βρώμικη πορεία του χρήματος.  Σκηνοθετεί την ιστορία του με ταχύτητα και νεύρο. Ο πρωταγωνιστής  Antonio de la Torre, από τους πιο γνωστούς ηθοποιούς της σύγχρονης ισπανόφωνης κινηματογραφίας,  αποδίδει το ρόλο του με την αλήθεια αποτυπωμένη στο πρόσωπο και τις εκφράσεις  του.  Αλλά και το υπόλοιπο καστ της ταινίας είναι θαυμάσιο. Ξεχωρίζει ο Luis Zahera (Λους Θαέρα), που επίσης βραβεύτηκε με Γκόγια.  

Εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=PlKvqMvnW58 το trailer