Η Επιλογή του Βασιλιά.

Πέμπτη 17/3/2022, 8:15΄μμ  στο ΤΥΠΕΤ, από το Cine Δράση.

Η Επιλογή του Βασιλιά/The King’s Choise

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022, 8:15΄μμ  στο ΤΥΠΕΤ (Υμηττού και Πλαταιών) από το Cine Δράση

Νορβηγία, Φιλανδία, Ιστορικό, 2017. Διάρκεια: 133’. Σκηνοθεσία:  Erik Poppe. Σενάριο: Harald Rosenløw-Eeg, Jan Trygve Røyneland. Πρωταγωνιστούν: Jesper Christensen, Anders Baasmo Christensen, Karl Markovics, Tuva Novotny, Andreas Lust.                                                                          

Στην ταινία «Η επιλογή του Βασιλιά» ο σκηνοθέτης Erik Poppe δημιουργεί ένα   καθηλωτικό και θεαματικό έπος  δραματοποιώντας τα γεγονότα που οδήγησαν στη γερμανική κατοχή της Νορβηγίας και καταγράφει εντυπωσιακά και ρεαλιστικά για τις επόμενες γενιές,  ένα κομμάτι της ευρωπαϊκής ιστορίας. Δεν είναι περίεργο ότι το φιλμ θριάμβευσε στα κινηματογραφικά βραβεία της Νορβηγίας και υπήρξε η υποψηφιότητα της χώρας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Η Νορβηγία χώρα ενωμένη με τη Σουηδία από τον 19ο αιώνα αποσχίστηκε από αυτήν το 1905, έγινε ανεξάρτητη και κυρίαρχη συνταγματική μοναρχία. Ένας νεαρός Δανός πρίγκιπας προσκλήθηκε να γίνει αρχηγός του κράτους και στέφθηκε ως βασιλιάς Χάακον ο 7ος.  Τριάντα πέντε χρόνια αργότερα ο Χάακον, ένας ισχνός, μυστακοφόρος 68χρονος χήρος καλείται να αντιμετωπίσει εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις. Στο εσωτερικό οι Σοσιαλιστές επιδιώκουν την κατάργηση  της μοναρχίας. Ενώ από το εξωτερικό, δέχεται ισχυρή πίεση εκ μέρους της ναζιστικής Γερμανίας η οποία απειλεί να προσαρτήσει τη χώρα.  Η ναζιστική προπαγάνδα παρουσιάζει τις εχθρικές της κινήσεις  ως φιλικές. Προφασιζόμενη ότι οι Βρετανοί έχουν ναρκοθετήσει τις ακτές της Νορβηγίας, ισχυρίζεται ότι   οι ναζί επιδιώκουν, όχι να την καταλάβουν, αλλά να την βοηθήσουν να διατηρήσει την ουδετερότητά της. Συμμετέχουν σε διαπραγματεύσεις και παράλληλα ετοιμάζουν την πλήρη κατάκτηση της.  Μεγάλο μέρος της ηγεσίας της Νορβηγίας θέλει να πολεμήσει τους εισβολείς, αλλά η γερμανική πολεμική μηχανή είναι   τεράστια και ισχυρή για να της αντισταθούν για πολύ. Αρκούν μόνο λίγες ώρες για να καταλάβει τις κύριες πόλεις της Νορβηγίας. 

Ενώ  ο στρατός των ναζί κινείται προς την Νορβηγία  συνεχίζονται μανιωδώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Γερμανού απεσταλμένου Κερτ Μπράουερ και της ηττοπαθούς νορβηγικής κυβέρνησης. Μιας κυβέρνησης σε διάλυση, μπερδεμένης και αβέβαιης για τις κινήσεις που απαιτούνται  για να σώσει τη χώρα από την καταστροφή και η οποία προσβλέπει στο  μονάρχη να δώσει λύσεις με αποφασιστικότητα και θάρρος, ξεχνώντας ότι ως εκ του συντάγματος διαθέτει μόνον τελετουργικές εξουσίες. Στα παρασκήνια και ενώ η γερμανική εισβολή βρίσκεται σε εξέλιξη, ο ηγέτης του ναζιστικού νορβηγικού κόμματος (Nasjonal Samling) Βίντκουν Κουίσλινγκ*,   προσπαθεί να καταλάβει την εξουσία με πραξικόπημα, αλλά αποτυγχάνει. Ο Χάακον βρίσκεται αντιμέτωπος με το δίλημμα να δεχτεί τον Κουίσλινγκ ως νέο πρωθυπουργό ή να παραιτηθεί. από το θρόνο. Διαλέγει το δεύτερο, και παίρνει το δρόμο της εξορίας. Με το επιτελείο του και τον θερμόαιμο γιο του, διάδοχο Όλαφ καταφεύγουν στη  Σουηδία από όπου αρχίζουν  να οργανώνουν την αντίσταση του λαού τους ενάντια στους Γερμανούς. 

Ως ιστορικό ντοκουμέντο, το φιλμ  παρουσιάζει τα γεγονότα οδυνηρά και έντονα, παραμένοντας σε όλη τη διάρκεια του καθηλωτικό, συναρπαστικό και καλοπαιγμένο. Αν και δημιουργείται η εντύπωση ότι   πρόκειται για  πολεμικό δράμα στην πραγματικότητα ελάχιστες είναι οι πολεμικές σκηνές. Ξεχωρίζει η έξοχα σκηνοθετημένη πρώτη πράξη της ταινίας όπου το νορβηγικό παράκτιο πυροβολικό καταστρέφει ένα γερμανικό πολεμικό πλοίο. Εκτός από αυτή την εμπλοκή και κάποιες μικρές μάχες, ο σκηνοθέτης Erik Poppe επικεντρώνεται στο ταξίδι του βασιλιά, στη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται, έχοντας να αντιμετωπίσει μεγάλα ηθικά και πολιτικά διλήμματα και να πάρει  κρίσιμες αποφάσεις κάτω από την πίεση του εχθρού, χωρίς να διαθέτει ούτε την αναγκαία εμπειρία ούτε το χρόνο.  Ο Jesper Christensen ως Χάακον αποδίδει άψογα τον ρόλο του και μεταφέρει τις αμφιβολίες, τους φόβους και τις αβεβαιότητες που τυλίγουν τον μονάρχη χαραγμένες στις γραμμές του προσώπου του και τις κινήσεις του σώματος του. Ιδιαίτερα συγκινητικές είναι οι σκηνές που έρχεται αντιμέτωπος με το γιο του, οι αντίθετες απόψεις του οποίου δυσκολεύουν την  απεγνωσμένη προσπάθειά του να πάρει σωστές αποφάσεις για τον ίδιο και ολόκληρο το έθνος του.  Η φωτογράφιση αποδίδει ρεαλιστικά την εποχή και οι ζοφερές χειμωνιάτικες συνθήκες στις οποίες γυρίστηκε η ταινία προσθέτουν στην αυθεντικότητα του φιλμ. 

Εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=rNtu-bCGi18 το trailer 

*Στις 9 Απριλίου 1940, ενώ ήταν σε εξέλιξη η γερμανική εισβολή στη Νορβηγία, ο Κουίσλινγκ προσπάθησε να καταλάβει την εξουσία με το πρώτο παγκοσμίως πραξικόπημα, που μεταδόθηκε ραδιοφωνικά, αλλά απέτυχε. Από το 1942 ως το 1945 υπηρέτησε ως πρωθυπουργός της κυβέρνησης-μαριονέτα των ναζί.  Η κυβέρνηση συνεργασίας με τους κατακτητές, γνωστή ως καθεστώς Κουίσλιγκ,    συμμετείχε στη ολοκλήρωση της γενοκτονίας των Εβραίων. Ο Κουίσλιγκ προσήχθη σε δίκη μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κρίθηκε ένοχος για κατηγορίες όπως υπεξαίρεση, ανθρωποκτονίες και εσχάτη προδοσία κατά του Νορβηγικού κράτους, καταδικάστηκε σε θάνατο και  εκτελέστηκε. Το όνομα του έμεινε στην ιστορία πολλών χωρών  ως  συνώνυμο των λέξεων «συνεργάτης» (του εχθρού) και «προδότης» της πατρίδας .


 Η ταινία δεν έχει παιχτεί στην Ελλάδα και στο Cine Δράση την παραχώρησαν  η Πρεσβεία της Νορβηγίας στην Αθήνα   και το Νορβηγικο Ινστιτούτο Κινηματογράφου.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο