Εθνικό Σχέδιο Δημογραφικής Σωτηρίας.

Επείγουσα η ανάγκη.


ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 31/3/2022 



Της: Αναστασίας – Αικατερίνης Αλεξοπούλου, Βουλευτού Β1΄ Βορείου Τομέα Αθηνών 



Προς: Τον κ. Υπουργό Οικονομικών 

Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

Την κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων 

Τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων 

Τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Τον κ. Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος


ΘΕΜΑ: «Επείγουσα η ανάγκη για ένα Εθνικό Σχέδιο (Δημογραφικής) Σωτηρίας, βάσει επισημάνσεων-προτάσεων των Πολυτέκνων του Ν. Ιωαννίνων» 



Κύριοι και κύριοι Υπουργοί, 

Σε Ψήφισμα της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Πολυτέκνων Γονέων του Ν. Ιωαννίνων, από 20 Μαρτίου 2022, όπως αυτό προωθήθηκε αρμόδια στην Κ.Ο. της “Ελληνικής Λύσης - Κυριάκος Βελόπουλος”, η Ειδική Γραμματεία του Προέδρου της Βουλής, επισημαίνεται και προτείνεται η κατεπείγουσα ανάγκη για κατάστρωση και εφαρμογή προγράμματος Εθνικού Σχεδίου (Δημογραφικής) Σωτηρίας, προκειμένου να εξέλθει η χώρα από την πολυποίκιλη και ήδη μακρόχρονη σχετική κρίση που την μαστίζει. Όπως, μάλιστα, τονίζεται εμφατικά στο προοίμιο των κατατεθέντων προτάσεων: “Εάν δεν κινητοποιηθεί η Ελληνική Κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης για ένα Εθνικό Σχέδιο Σωτηρίας ώστε να ανατραπεί η σημερινή δραματική κατάσταση, η κατάσταση προβλέπεται δυσοίωνη”... 


Στο κείμενο του εν λόγω Ψηφίσματος, επισημαίνεται η σοβαρότατη οικονομική και δημογραφική κρίση, που αντιμετωπίζει η χώρα, σε συνδυασμό με την βαθιά πολυποίκιλη κρίση που μαστίζει την ελληνική κοινωνία, ενώ, εκφράζεται η αναντίστοιχη με το μέγεθος αυτών των προβλημάτων αντιμετώπιση των Ελλήνων Πολυτέκνων από την Πολιτεία, η οποία, ουδόλως ανταποκρίνεται στην τεράστια, πράγματι, προσφορά αυτών στην οικονομία, στην εκπαίδευση, στην εθνική Άμυνα και την ανάπτυξη του τόπου. Υπογραμμίζουμε, εν συνόψει, τις προτάσεις, που ομόφωνα αποφάσισαν και θέτουν υπόψη όλων των πολιτικών ηγεσιών των καθ΄ ύλην αρμόδιων Υπουργείων οι Πολύτεκνοι του Νομού Ιωαννίνων, οι οποίες, επιγραμματικά, έχουν ως εξής: 1) Το επίδομα τέκνων πρέπει να φθάσει τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. 2) Πρέπει να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα κάθε μητέρας εργαζόμενης στον Δημόσιο ή στον Ιδιωτικό τομέα να παραμένει επί διάστημα τουλάχιστον δύο ετών κοντά σε κάθε παιδί που γεννά. 3) Πρέπει να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα χορήγησης δανείου απόκτησης στέγης, με ευνοϊκούς όρους, ως προς την αποπληρωμή των τόκων, στα νέα ζευγάρια, προκειμένου να μην εμποδίζονται να φτιάξουν μεγάλες οικογένειες και να προκύψει πληθυσμιακή ανάκαμψη. 

4) Πρέπει να τηρηθεί από πλευράς Κυβέρνησης η Συνταγματική επιταγή (βάσει του άρθρου 21, παρ. 2 του Συντάγματος) περί ειδικής φροντίδας των Πολυτέκνων από την Πολιτεία, που θα υλοποιηθεί με την πρόταση περικοπής (“κουρέματος”) των δανείων για όλους τους δανειολήπτες Πολυτέκνους, κατά τουλάχιστον το ήμισυ. 5) Πρέπει να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα μείωσης κατά το ήμισυ για όλες τις πολύτεκνες οικογένειες των χρεώσεων των τιμολογίων για ηλεκτρισμό, τηλεφωνία και ύδρευση, όπως επίσης και για όλες τις μεταφορές τους με εισιτήρια σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. 6) Πρέπει να θεσμοθετηθεί ένα επαρκές αφορολόγητο ποσό εισοδήματος για τους Πολυτέκνους, αφ' ής στιγμής, αποδεδειγμένα, η συνεισφορά τους στα κρατικά έσοδα από τον ΦΠΑ είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από κάθε άλλο άτομο ή οικογένεια. 7) Πρέπει να δρομολογηθούν λύσεις άνευ χρονοκαθυστέρησης για την αντιμετώπιση της ανεργίας, η οποία μαστίζει (και) τους Πολυτέκνους. 8) Πρέπει να επανέλθει σε ισχύ η παρ. 3 στο άρθρο 6, του Ν. 3255/2004: “Ρυθμίσεις θεμάτων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων”, που ρυθμίζει ευνοϊκά την διαδικασία πρόσληψης πολυτέκνων εκπαιδευτικών. 9) Πρέπει να δρομολογηθεί η επέκταση σε όλους ανεξαιρέτως τους Πολυτέκνους, καθώς και σε όλους τους συλλόγους αυτών, του προγράμματος της δωρεάν διανομής τροφίμων. 10) Πρέπει να θεσμοθετηθεί η απόδοση απόλυτης προτεραιότητας στους Πολυτέκνους, αλλά και στους αναπήρους, βάσει του άρθρου 21, παρ. 2 του Συντάγματος της Ελλάδας, στις τοποθετήσεις, μεταθέσεις και αποσπάσεις αυτών, σε όλο τον Δημόσιο τομέα, τους «ΟΤΑ» και στα «ΝΠΔΔ». 11) Πρέπει να θεσμοθετηθεί η άμεση επαναφορά του μέτρου των ελευθέρων μετεγγραφών των φοιτητών, όταν αυτοί είναι τέκνα πολυτέκνων γονέων, όπως, άλλωστε, ίσχυε παλαιότερα, επί 30 συναπτά έτη. 12) Πρέπει να θεσμοθετηθεί η αύξηση της σύνταξης, κατά ένα ποσοστό, βάσει του πλήθους παιδιών της κάθε οικογένειας, ως συνάρτηση της αυταπόδεικτης έμπρακτης προσφοράς των πολυτέκνων στην κοινωνία και την εθνική οικονομία. 


Επειδή θεωρούμε ότι, οι ως άνω επισημάνσεις-προτάσεις των Πολυτέκνων του Ν. Ιωαννίνων είναι ακριβοδίκαιες και ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα, και επειδή η ποικιλόμορφη τρέχουσα κρίση (οικονομική, υγειονομική, ενεργειακή κλπ.) έχει άκρως αρνητικές παρενέργειες για την κοινωνική και εθνική μας συνοχή, επισημαίνουμε κι εμείς με την σειρά μας την κατεπείγουσα αναγκαιότητα κατάρτισης ενός Εθνικού Σχεδίου (Δημογραφικής) Σωτηρίας, με απώτερο στόχο την επαναφορά της κοινωνικής και δημογραφικής ομαλότητας στην χώρα μας. 


Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, 




Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί: 

Προτίθεσθε να υιοθετήσετε τις ανωτέρω επισημάνσεις-προτάσεις, οι οποίες εκτίθενται με ακρίβεια και επιχειρήματα στο ως άνω Ψήφισμα της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Πολυτέκνων Γονέων, του Νομού Ιωαννίνων; Εάν όχι, ποιος είναι ο αντίστοιχος σχεδιασμός σας,  κατά το μέτρο της δικαιοδοσίας σας, προκειμένου να εξέλθει η χώρα μας από την πολύμορφη δημογραφική κρίση που την βασανίζει επί σειρά πολλών ετών; 




Η ερωτώσα βουλευτής





Αναστασία – Αικατερίνη Αλεξοπούλου 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο