Σεμινάριο Σινεμά και Ιστορία: Ρωσία-Ουκρανία.

24η Συνάντηση: Τρίτη 19 Απριλίου 2022, 8:00 μμ.

Σεμινάριο Σινεμά και Ιστορία: Ρωσία-Ουκρανία (διαδικτυακά και ζωντανά)

Στην 24η συνάντηση του σεμιναρίου «Σινεμά και Ιστορία» που οργανώνει το Cine Δράση συνεχίζουμε τη συζήτηση με θέμα Ρωσία-Ουκρανία,  παρακολουθώντας και σχολιάζοντας τα ντοκιμαντέρ «Χειμώνας στις Φλόγες: Η Μάχη της Ουκρανίας για την Ελευθερία» (2015) του Evgeny Afineevsky και   «Η Ουκρανία στις Φλόγες» του    Igor Lopatonok (2016) σε παραγωγή Όλιβερ Στόουν.

-Χειμώνας στις Φλόγες: Η Μάχη της Ουκρανίας για την Ελευθερία (Winter on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom) (2015) 

Ουκρανία, Ιστορικό Ντοκιμαντέρ, 2015. Διάρκεια: 102′. Σκηνοθεσία: Evgeny Afineevsky. Σενάριο: Den Tolmor. Συμμετέχουν: Cissy Jones , Bishop Agapit, Catherine Ashton, Serhii Averchenko, Kristina Berdinskikh, Julie DiFonzo, Pavlo Dobryanskyy 

Ένα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ για τις αναταραχές στην Ουκρανία το 2013 και το 2014, καθώς οι φοιτητικές διαδηλώσεις υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης εξελίχθηκαν σε μια βίαιη εξέγερση που ζητούσε την παραίτηση του Προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς.. Οι αρχικά ειρηνικές διαδηλώσεις εξελίσσονται σε επανάσταση διάρκειας 93 ημερών εναντίον του Γιανούκοβιτς με σκοπό την ανατροπή του. Επίκαιρο σήμερα και συγκινητικό, το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει συνεντεύξεις και δηλώσεις διαδηλωτών και άλλων πολιτών που φαινομενικά  το μόνο που επιθυμούσαν ήταν η ένωση της χώρας τους με την Ευρώπη, ώστε «να αισθανθούν ελεύθεροι».  Χωρίς να εμβαθύνει σε πολιτικές αναλύσεις, το γεμάτο αρχειακό υλικό ντοκιμαντέρ, αναδεικνύει το πάθος των Ουκρανών για αλλαγή και ταυτόχρονα την κατασταλτική βία της εξουσίας και τις επαίσχυντες πράξεις από την μεριά της αστυνομίας, με επιθέσεις με αληθινά πυρά προς τον άμαχο πληθυσμό.

-Η Ουκρανία στις Φλόγες/Ukraine on Fire 

ΗΠΑ, Ουκρανία, Ιστορικό Ντοκιμαντέρ, 2016. Διάρκεια: 95’. Σκηνοθεσία: Ίγκορ Λοπατόνοκ, Όλιβερ Στόουν. Σενάριο: Vanessa Dean. Εμφανίζονται: Όλιβερ Στόουν, Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Βλαντιμίρ Πούτιν, Βιτάλι Ζακαρένκο κ.ά. 

Το ντοκιμαντέρ  περιγράφει τους λόγους που φέρνουν  την Ουκρανία   στο κέντρο της προσοχής όσων επιθυμούν να ελέγξουν τα πλούσια εδάφη της και την πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα. Οι ιστορικές αναφορές του φιλμ περιγράφουν λεπτομερώς τις βαθιές διαιρέσεις στην περιοχή, την ιστορία της επανάστασης και του εμφυλίου πολέμου στην Ουκρανία από την αρχή της ύπαρξης αυτού του έθνους, μέχρι την Πορτοκαλί Επανάσταση του 2004, τις εξεγέρσεις του 2014 και στη βίαιη ανατροπή του δημοκρατικά εκλεγμένου Γιανουκόβιτς. Το επίκεντρο βρίσκονται τα γεγονότα του 2014, τα οποία αναδεικνύει αξιοποιώντας αρχειακό υλικό, ειδήσεις αλλά και αρκετές πρωτότυπες συνεντεύξεις που  πάρθηκαν από τον Oliver Stone.

Σήμερα η κυρίαρχη στο δυτικό κόσμο άποψη για τα γεγονότα έχει ως εξής: Τον Νοέμβριο του 2013, ο Ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και αντ' αυτού επέλεξε να δημιουργήσει δεσμούς με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Οι πολίτες που εναντιώθηκαν σε αυτή την απόφαση βγήκαν στους δρόμους σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Τον Φεβρουάριο του 2014, αυτές οι διαδηλώσεις έγιναν βίαιες. Λόγω της αυξανόμενης εμφύλιας αναταραχής και του διογκούμενου αριθμού νεκρών το Κοινοβούλιο ψήφισε την απομάκρυνση του Γιανουκόβιτς. Αμέσως μετά την εκδίωξη του, η Ρωσία άρχισε να σχεδιάζει να προσαρτήσει τα εδάφη της Κριμαίας. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε στρατεύματα για να εξασφαλίσει τον έλεγχο της περιοχής. Μετά την τοποθέτηση των στρατευμάτων, διεξήχθη ψηφοφορία όπου το 97% των πολιτών της Κριμαίας ψήφισαν για ένταξη στη Ρωσία. Τα Ηνωμένα Έθνη κατέληξαν να ακυρώσουν αυτό το δημοψήφισμα και δήλωσαν ότι η Κριμαία ήταν ακόμα ουκρανικό έδαφος.

Η άποψη του ντοκιμαντέρ τα γεγονότα: Ο Γιανουκόβιτς αποχώρησε από μια πιθανή συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση επειδή θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στον λαό του, ενώ ο Πούτιν πρόσφερε πολύ καλύτερους όρους. Αυτό οδήγησε σε ειρηνικές διαδηλώσεις. Οι βίαιες διαμαρτυρίες προκλήθηκαν από την ξαφνική εμφάνιση τριών νέων τηλεοπτικών δικτύων και την εμπλοκή υπερεθνικιστικών ομάδων. Αυτά τα δίκτυα και ορισμένες από αυτές τις ομάδες χρηματοδοτούνταν από ξένες πηγές, κάποιες προερχόμενες από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μετά την απομάκρυνση του Γιανουκόβιτς  δεν υποστήριξαν όλοι τη νέα κυβέρνηση. Η Κριμαία, η οποία ήταν υπέρ του Γιανουκόβιτς, διεξήγαγε ψηφοφορία για να αποφασίσει εάν ήθελε να παραμείνει σε αυτό το νέο καθεστώς ή να γίνει μέρος της Ρωσίας. Ο Πούτιν έστειλε στρατεύματα για να παράσχουν στους πολίτες προστασία από τις ουκρανικές δυνάμεις που θα εμπόδιζαν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας. Η Ρωσία δεν παρενέβη καθόλου στην ψηφοφορία και η απόφαση ενός συντριπτικού ποσοστού των πολιτών της Κριμαίας να ενταχθούν στη Ρωσία.

Καλυμμένο από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης ως λαϊκή επανάσταση, ήταν στην πραγματικότητα ένα πραξικόπημα που, σύμφωνα με το φιλμ, οργανώθηκε από εθνικιστικές ομάδες και το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Ο ερευνητής δημοσιογράφος Robert Parry αποκαλύπτει πώς οι χρηματοδοτούμενες από τις ΗΠΑ πολιτικές ΜΚΟ και οι εταιρείες μέσων ενημέρωσης που εμφανίστηκαν από τη δεκαετία του ’80 αντικαθιστώντας τη CIA στην προώθηση της γεωπολιτικής ατζέντας της Αμερικής στο εξωτερικό, έπαιξαν το δικό τους βρώμικο παιχνίδι στην υπόθεση της Ουκρανίας.

 «Η κρίση στην Ουκρανία γίνεται συνεχώς πιο επικίνδυνη και πιο παράλογη» τονίζει ο βραβευμένος Αμερικανός σκηνοθέτης Όλιβερ Στόουν. «Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τι ακριβώς σκέφτονται οι Ρώσοι, κανείς δεν μπορεί να μπει στο μυαλό τους»  συνεχίζει, ασκώντας παράλληλα δημόσια κριτική στη διοίκηση των ΗΠΑ για την πολιτική της απέναντι στη Ρωσία. «Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ προκαλούν συστηματικά την Ρωσία χρησιμοποιώντας την Ουκρανία. Ενώ ο σκηνοθέτης Ίγκορ Λοπατόνοκ λέει: «Ήμουν υποστηρικτής της πορτοκαλί επανάστασης στην Ουκρανία το 2004, αλλά με την πάροδο του χρόνου βρίσκω όλο και περισσότερες αποδείξεις ότι όλες οι «επαναστάσεις» ήταν σχεδιασμένες και σκηνοθετημένες με μεγάλα χρηματικά ποσά και συμμετοχή ξένων κυβερνητικών και μη κυβερνητικών φορέων. Το αποτέλεσμα ήταν φρικτό για την Ουκρανία, οι άνθρωποι έχασαν το όνειρο της ελεύθερης δημοκρατίας – οι δημοκράτες δείχνουν μεγάλη πείνα για εξουσία και χρήμα – μοιάζουν πολύ χειρότεροι από τον προκάτοχό τους.  Η μεγαλύτερη ανησυχία μου για όλα αυτά: Είμαστε τόσο ηλίθιοι που θα αφήσουμε τις διαφορές και τις ιδεολογίες μας να φέρουν τον κόσμο στα πρόθυρα του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου; Μπορούμε να σταματήσουμε τους πολιτικούς μας από αυτά τα επικίνδυνα παιχνίδια εξουσίας; Νομίζω πως ναι, αν όλοι μας είμαστε ενήμεροι και συνειδητοποιημένοι, και δεν μείνουμε σιωπηλοί όταν βλέπουμε τους νεοναζί να παρουσιάζονται ως μαχητές της ελευθερίας, και τους χειραγωγούς από τους νεοσυντηρητικούς μέχρι τους νεοφιλελεύθερους να χρησιμοποιούν όχι μόνο τους πολίτες της Ουκρανίας αλλά όλους εμάς σε όλο τον Κόσμο για να πετύχουν τους στόχους τους».


Παρακολούθηση Σεμιναρίου 

Η παρακολούθηση του  σεμιναρίου μπορεί να είναι είτε ζωντανή στο Στέκι της Δράσης (Πάρνηθος 21, Βριλήσσια) είτε διαδικτυακή μέσω της πλατφόρμας zoom εδώ: 

 Join Zoom Meeting 

https://us02web.zoom.us/j/85422347324?pwd=RkVFaWpEQjVqUXlPY3hMMG52YXZaZz09 

Meeting ID: 854 2234 7324 

Passcode: 947205

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο