7 εκατομμύρια οι οφειλές και 65.000 τα πραγματικά ταμειακά διαθέσιμα


Χρηστάκης: Μίνι μνημόνιο. Αρσένη: θα μπούμε σε επιτήρηση; Πισιμίσης: όχι επιτήρηση τώρα, πολύ κακή η οικονομική κατάσταση, τα αφήνουμε τώρα όλα πίσω, θα τα καταφέρουμε. Βαφειάδης: εμείς διαχειριστήκαμε μεγαλύτερες οφειλές (8 εκατ.), αφήστε τις απειλές, αν έχετε να πείτε κάτι πείτε το, αλλιώς μην προκαλείτε εντυπώσεις. Πισιμίσης: μην απολογείστε τώρα, δεν είναι ακόμα η ώρα. Αρσένη: στον ΟΚΠΑ είναι όλα πεντακάθαρα, ισολογισμοί-απολογισμοί τα πάντα στη Διαύγεια. Τσούτσιας: Κύριε Δήμαρχε διαφωνώ με τη θέση σας τα αφήνουμε όλα πίσω. Αρχιμανδρίτης: φυσικά και να τα πούμε όλα, τώρα όλα στο φως και το φως είναι το δημοτικό μας συμβούλιο.   


Πραγματοποιήθηκε χθες η πολυαναμενόμενη συνδρίαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου, με θέμα την οικονομική λογοδοσία, δηλαδή την οικονομική κατάσταση που βρίσκεται σήμερα ο Δήμος Βριλησσίων, τι παρέδωσε η παλαιά και τι παρέλαβε η νέα διοίκηση στο οικονομικό πεδίο.

Σύμφωνα με την αναλυτική ενημέρωση του Δημάρχου Γιάννη Πισιμίση: "οι συνολικές οφειλές του Δήμου μας αυτή τη στιγμή είναι 7 εκατομμύρια ευρώ. Τα πραγματικά ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται σε μόλις 65.000 ευρώ. Οι ισολογισμοί των ετών από το 2018 και μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν. Ελλείψει αυτών δεν μπορούμε έχουμε την πλήρη εικόνα των οφειλών. Αν δεν έχουμε ισολογισμούς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, ούτε δάνειο δεν μπορούμε να λάβουμε. Μας παρακρατούν κάθε μήνα 105.000 ευρώ από τους κεντρικούς πόρους. Η οικονομική κατάσταση του Δήμου μας είναι πολύ κακή. Στις συνολικές οφειλές συμπεριλαμβάνονται και τα υπόλοιπα δανείων 3,5 εκατ. ευρώ. Από τα ταμειακά διαθέσιμα αφαιρούμε την ανελαστική δαπάνη της μισθοδοσίας άνω του 1 εκατ. ευρώ. Προς το παρόν ο Δήμος δεν μπαίνει σε επιτήρηση. Πραγματοποιείται διαχειριστικός έλεγχος στον Πολιτιστικό και Αθλητικό Οργανισμό. Κακοδιαχείριση στα τελευταία 9 χρόνια, βλέπατε τον κατήφορο και μειώνατε τα δημοτικά τέλη. Κακοδιαχείριση προσωπικού και στον Κοινωνικό Οργανισμό. Τα αφήνουμε τώρα όλα πίσω διότι διαφορετικά θα οδηγηθούμε σε στείρες αντιπαραθέσεις που δεν οδηγούν πουθενά. Αγωνιζόμαστε να διασφαλίσουμε διάφορες χρηματοδοτήσεις. Πιστεύω ότι μέσα στο 2024 θα υπάρξει ανάταξη των οικονομικών μας λόγω του οικονομικού ορθολογισμού και της νοικοκυροσύνης  που διασφαλίζουμε σε όλα τα επίπεδα. Θα γίνουν ελάχιστες, εντελώς περιορισμένες, αναγκαίες και στοχευμένες προσλήψεις προσωπικού, καθώς και πλήρης επανορθολογισμός της διαχείρισης του προσωπικού σε όλα τα επίπεδα. 380 είναι σήμερα οι εργαζόμενοι/ες στο Δήμο.

Ο Κώστας Βαφειάδης σήκωσε το γάντι στο Δήμαρχο και του είπε να αφήσει τις απειλές και τα μισόλογα κι αν έχει να πει κάτι να βγει και να το πει στο δημοτικό συμβούλιο. Εμείς διαχειριστήκαμε μεγαλύτερες οφειλές και δάνεια από εσάς που μας κληροδότησε η παράταξή σας. Εννόησε δηλαδή να πάψει ο Δήμαρχος να κάνει πολιτικό παιχνίδι. Είναι δύσκολα για όλους τους Δήμους δεν είναι μόνο για εμάς, η διαχείριση της νέας διοίκησης θα δημιουργήσει θετικά ή αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα. Τα δάνεια των 3,5 εκατομ. δεν είναι δικές μας οφειλές, έχουμε αποπληρώσει περισσότερα που προέρχονταν από εσάς. Τα ταμειακά διαθέσιμα συνολικά είναι 1,5 εκατομ. ευρώ. Γιατί δεν λέτε για την προίκα των συγχρηματοδοτούμενων έργων που σας αφήνουμε και που θα λάβετε τις χρηματοδοτήσεις αυτές. Επίσης κατηγόρησε το Δήμαρχο ότι δεν έλαβε καμία απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής να συνταχθεί με τους 164 Δήμους της ΚΕΔΕ που διεκδικούν νομικά την ακύρωση του νόμου τελών ταφής υπονοώντας ότι το έκανε για να μη στεναχωρήσει την φιλική προς αυτόν κυβέρνηση και τους υπουργούς της. Ο Γιάννης Πισιμίσης του απάντησε γιατί δεν το έθεσε ο ίδιος αυτό το θέμα στην Επιτροπή αφού είναι τακτικό μέλος της εφόσον το θεωρούσε τόσο σημαντικό.

Η Βούλα Αρσένη αφού ρώτησε το Δήμαρχο αν θα μπούμε σε επιτήρηση με αρνητική απάντηση, τόνισε ότι στον ΟΚΠΑ που εγώ ήμουν πρόεδρος επί 9 χρόνια όλα είναι πεντακάθαρα και όλοι οι πλεονασματικοί ισολογισμοί είναι νόμιμα αναρτημένοι στη Διαύγεια. Επίσης, η αύξηση του προσωπικού αφορούσε τους παιδικούς σταθμούς και έπρεπε ο Δήμος να την πραγματοποιήσει μέσω του ΟΚΠΑ.

Ο Γιάννης Τσούτσιας κατηγόρησε τους άλλους συνδυασμούς για τις υποσχέσεις που έδιναν και για τα μεγάλα λόγια που έλεγαν προεκλογικά, ενώ γνώριζαν την κακή οικονομική κατάσταση και γενικώς κορόϊδευαν εν γνώσει τους τον κόσμο. Χαρακτήρισε τη συζήτηση κατώτερη των περιστάσεων επισημαίνοντας ότι περίμενε πολλά περισσότερα με σκοπό να καταλάβουμε τι γίνεται πράγμα που δεν καταφέραμε. Διαφωνούμε με τη θέση σας κύριε Δήμαρχε να τα αφήσουμε όλα πίσω.

Ο Βασίλης Αρχιμαδρίτης τόνισε ότι πρέπει να τα βγάλουμε όλα στη φόρα, φυσικά να μιλήσουμε για όλα, τώρα όλα στο φως και το φως είναι το δημοτικό μας συμβούλιο. Πρόσθεσε ότι και ο Δήμος μας όπως και όλοι οι Δήμοι υφίστανται τεράστια οικονομικά προβλήματα από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, που δεν τους διαθέτει τους αναγκαίους πόρους, αλλά και την πολιτική επιλογή των Δημάρχων να μην τους διεκδικούν. Ανέφερε το παράδειγμα του κομμουνιστή Δημάρχου Πατρών κ. Πελετίδη για τους αγώνες τους διεκδίκησης πόρων.

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Τάσος Χρηστάκης δήλωσε στο ΔΣ ότι ο Δήμος βρίσκεται σε πάρα πολύ κακή οικονομική κατάσταση ότι τελεί ήδη σε ένα μικρό μνημόνιο, κατηγόρησε την προηγούμενη διοίκηση για την γενικότερη οικονομική της πολιτική που οδήγησε στη σημερινή κατάληξη και ζήτησε με άλλα λόγια λιτότητα, περικοπές, οικονομικό ορθολογισμό και νοικοκύρεμα σε όλα τα επίπεδα, όχι προσλήψεις και πλήρη επανορθολογισμό της διαχείρισης του προσωπικού.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο