Μίνι σοβαρότητα


Του Ιωσήφ Σοφιανόπουλου*

Σε βαρύ κλίμα συγκίνησης διεξήχθη η 3η/2024 Ειδική Συνεδρίαση - Λογοδοσία Δημοτικής Αρχής Δήμου Βριλησσίων πριν από μερικές μέρες. Ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος οικονομικών περιέγραψαν την οικονομική κατάσταση του δήμου μας με τα μελανότερα χρώματα. Όμως, είναι τα οικονομικά του δήμου Βριλησσίων τόσο πολύ άσχημα; 

Πρώτα απ’ όλα, η οικονομική κατάσταση του δήμου είναι από μόνη της ένα πολύ σοβαρό θέμα, το οποίο απαιτεί αναλυτική ενημέρωση και συζήτηση. Αντ’ αυτού, η νέα δημοτική αρχή επέλεξε να βάλει στο μίξερ το θέμα των οικονομικών μαζί με άλλα επτά θέματα εξισώνοντας την βαρύτητα τους. Ο κοκοφοίνικας στον χλοοτάπητα του γηπέδου ποδοσφαίρου απασχόλησε περισσότερο το δημοτικό συμβούλιο συγκριτικά με τις δανειακές υποχρεώσεις του δήμου. 

Δεύτερο, η ενημέρωση για τα οικονομικά του δήμου πραγματοποιήθηκε από το δήμαρχο και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο δίχως την παρουσία του γενικού γραμματέα του δήμου και της προϊσταμένης της Διεύθυνσης οικονομικών υπηρεσιών του δήμου. Οι δύο τελευταίοι δεν χρειάζονταν. Έτσι κι αλλιώς, σοβαρή συζήτηση δεν θα πραγματοποιείτο. Μόνο επικοινωνιακό show.

Τρίτο, ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος οικονομικών ενημέρωσαν το δημοτικό συμβούλιο με πρόχειρο τρόπο σχετικά με το σύνολο των οικονομικών υποχρεώσεων του δήμου κάνοντας ειδική αναφορά σε ορισμένες απ’ αυτές. Η επιλογή για τον ξεχωριστό τρόπο παρουσίασης ορισμένων υποχρεώσεων δεν έγινε βάσει βαρύτητας οικονομικών κριτηρίων.

Τέταρτο, ο ισολογισμός έχει δύο πλευρές. Σκοπίμως για λόγους εντυπωσιασμού, η ενημέρωση της δημοτική αρχής περιορίστηκε στην δεξιά πλευρά, τις υποχρεώσεις. Στην αριστερή πλευρά όπου παρουσιάζονται τα περιουσιακά στοιχεία, οι απαιτήσεις και το ταμείο, ο δήμαρχος και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος αναφέρθηκαν μόνο στο τελευταίο. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η τωρινή δημοτική αρχή κληρονομεί από τις διοικήσεις Μανιατογιάννη – Βαφειάδη μεγαλύτερη ακίνητη περιουσία. Οι Μανιατογιάννης και Βαφειάδης κατάφεραν να αυξήσουν την ακίνητη περιουσία του δήμου προς εκμετάλλευση χωρίς να συνάψουν νέα δάνεια. Αυτό όμως δεν συνέφερε να ειπωθεί. Αναφορικά με τις απαιτήσεις, στο δήμο δεν χρωστούν; Πόσα χρωστούν η Κεντρική Διοίκηση και άλλοι φορείς και οργανισμοί στον δήμο; Πόσα χρωστούν οι κάτοικοι στον δήμο; Πόσα χρωστούν οι επιχειρήσεις στον δήμο; Αυτά τα δεδομένα δεν παρουσιάστηκαν ποτέ στη σχετική συνεδρίαση.

Εν κατακλείδι, η οικονομική κατάσταση του δήμου είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα και απαιτείται η δέουσα προσοχή στα αριθμητικά δεδομένα. Η δημιουργία εντυπώσεων δεν βοηθά στην αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης ώστε να βρεθούν οι ενδεδειγμένες λύσεις. Είναι ώρα ευθύνης για τη νέα δημοτική αρχή.

*Ιωσήφ Σοφιανόπουλος

Οικονομολόγος 

Μέλος της δημοτικής παράταξης «Βριλήσσια Δήμος Δημιουργίας»

Γραμματέας Συντονιστικής Επιτροπής Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Βριλησσίων

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο