Αναγκαίο το αντιπλημμυρικό έργο


Αλλά με απόλυτο σεβασμό στον φυσικό πλούτο της Ρεματιάς - Φωτογραφικό οδοιπορικό

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο συζητήθηκε το θέμα της ρεματιάς που βρίσκεται πίσω από το δημοτικό γήπεδο Βριλησσίων στο όριο με τον Δήμο Χαλανδρίου, μετά από πρόταση που έθεσε ο δημοτικός σύμβουλος της Δράσης Μάρκος Κρητικός.

Παραβρέθηκαν κάτοικοι της περιοχής και εκπρόσωποι φορέων.

Από την συζήτηση προέκυψε η γενικότερη συμφωνία στην αδήριτη αναγκαιότητα κατασκευής του αντιπλημμυρικού έργου, ώστε να αποτραπούν εκτεταμμένα πλημμυρικά φαινόμενα που μπορεί να έχουν δυσάρεστες συνέπειες για όλη την παραρρεμάτια περιοχή.

Παλαιότερα, είχαν προκληθεί ορισμένα μικρής έκτασης πλημμυρικά φαινόμενα ιδιαίτερα στα τμήματά της που έχουν χαμηλή βάθυνση και μάλιστα προς την οδό Ολύμπου ή προς την οδό Έβρου. 

Ευρύτερη, επίσης, υπήρξε η σύμπτωση των απόψεων στο δημοτικό συμβούλιο, ώστε το έργο όταν γίνει, να υλοποιηθεί με απόλυτο σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, στις δασικές συστοιχίες που αναπτύσσονται σε ορισμένα τμήματα της ρεματιάς και στη ποικιλότητα της βλάστησής της.

Σε κάθε  περίπτωση είναι ανάγκη να αποτραπεί ένα έργο που θα μπουν μπουλντόζες και θα ισοπεδώσουν ό,τι βρουν μπροστά τους, στο όνομα μιας κατά τ' άλλα  αναγκαίας αντιπλημμυρικής παρέμβασης.

Όπως εξάλλου αναφέρεται στην εξαιρετικά διαφωτιστική σχετική ανάρτηση της Δράσης που μεταξύ των άλλων  επισημαίνει: 

" Όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην υποχρέωση του Δήμου για την αυστηρή τήρησης της προστασίας του πράσινου στο σύνολο της πορείας του ρέματος, μέχρι την Πεντέλη, και στη συνολική ρύθμιση που απαιτείται. Ακόμη, ζητήθηκε η αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης και η ανάλυσή της (διατομή τη διατομή), η καταγραφή των δέντρων της παραρρεμάτιας ζώνης, η υλοποίηση του προβλεπόμενου πεζόδρομου (τεσσάρων μέτρων) περιπάτου δίπλα στο έργο και η αντιμετώπιση των μπαζωμάτων και των παράνομων εργασιών σχεδόν στην κοίτη του ρέματος. Επίσης, η αυστηρή παρακολούθηση του έργου, όποτε αυτό κατασκευαστεί, ώστε ο εργολάβος να σεβαστεί τις υποχρεώσεις του.

Όλοι οι ομιλητές, (του Δημάρχου συμπεριλαμβανομένου), συμφώνησαν στη βασική μέριμνα της προστασίας του δασικού πλούτου της παραρρεμάτιας ζώνης, όποτε και εάν το έργο «ξεπαγώσει» από τις ενστάσεις της Δασικής Υπηρεσίας.

Η συζήτηση φώτισε πολλές πλευρές του ζητήματος και επεκτάθηκε και στα ανάλογα προβλήματα που υπάρχουν και στην ρεματιά Χαλανδρίου – Πεντέλης στα όρια ευθύνης του Δήμου Βριλησσίων. Κυρίως, κινητοποίησε τους κατοίκους της περιοχής οι οποίοι έδειξαν αποφασιστικότητα να προστατέψουν τη γειτονιά τους και το φυσικό της περιβάλλον.

Τέλος, σύμφωνα με την τελευταία πληροφόρηση ο Δήμος Βριλησσίων είχε επιβλέψει την μελέτη υδραυλικών έργων, ενώ υπεύθυνος για την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την δημοπράτηση είναι ο Δήμος Χαλανδρίου.

Η μελέτη αυτή δεν έχει τεθεί υπόψη του Δημοτικού Συμβουλίου Βριλησσίων.

Το ζήτημα στην παρούσα φάση, φαίνεται να έχει "κολλήσει" στη Δασική Υπηρεσία και όχι στο Δασαρχείο.

Για κάθε νεότερη εξέλιξη θα σας ενημερώσουμε με επικαιροποιημένο δημοσίευμά μας.

Σήμερα παρουσιάζουμε ένα πλήρες φωτογραφικό οδοιπορικό της ρεματιάς σε όλο σχεδόν το τμήμα της. 













































 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο