Τα «Λαζαράκια».

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ «ΠΥΡΡΟΣ».
Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Βριλησσίων « Πύρρος », με τον Σύλλογο Ηπειρωτών Αγίας Παρασκευής και τα Βριλησσιωτόπουλα του Πολιτιστικού Συλλόγου « Βράχος », θα πει τα Κάλαντα του Λαζάρου - « Λαζαράκια » - το Σάββατο 31.03.2018, 13.00 -15.00, στην Κεντρική Πλατεία και στα καταστήματα της πόλης μας ( υπό την καθοδήγηση της κας Βασίλως Ιωάννου ).

Η Ανάσταση του Λαζάρου θεωρείται « Η πρώτη Λαμπρή », αφού ακολουθεί αυτή του Χριστού. Το γεγονός της Ανάστασης συνδυάζεται και με την άνοιξη και την εξ αυτής προερχόμενης χαράς, λόγω της βλάστησης. Διπλός εορτασμός λοιπόν. Ένα έθιμο συμβολικό, που αρωματίζει τη ζωή με ελπίδα και υμνεί την Ανάσταση και την Άνοιξη… της ψυχής και της πλάσης, του ανθρώπου και της φύσης.
Ο κύκλος των τραγουδιών είναι ευρύς και περιλαμβάνει άσματα εκτός του γεγονότος του Λαζάρου, ευχές για τον οικοδεσπότη, παινέματα, τραγούδια της ξενιτιάς, εργατικά, του σπιτιού κα.
Τα παιδιά λοιπόν ( σε άλλα μέρη μόνο κορίτσια « Λαζαρίνες » και σε άλλα μόνο αγόρια « Λάζαροι » ) διαλαλούν το χαρμόσυνο γεγονός, κρατώντας στολισμένα με ανοιξιάτικα λουλούδια τα καλαθάκια τους και ένα πάνινο ή ξύλινο ομοίωμα του νεκραναστημένου Λάζαρου. Τα λένε κυρίως σε σπίτια, που έχουν ξενιτεμένους. Οι οικοδεσπότες τους δίνουν φρέσκα αυγά για να τα βάψουν το Πάσχα και καρύδια.
Ας υποδεχτούμε, λοιπόν, όλοι τα παιδιά μας με χαρά και ας ζήσουμε το πνεύμα των ημερών. Οι γλυκές φωνές τους και οι έντονοι ήχοι των κουδουνιών θα δώσουν ένα ξεχωριστό χρώμα και μια διαφορετική νότα στην πόλη μας.
Χρόνια πολλά! Καλή Ανάσταση!

Για το Δ.Σ.

Η Πρόεδρος,
Πορφύρη Ελευθερία - Θάλεια

Η Γραμματέας,
Σοφία Τσούβαλου - Μαντινίδου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο