Εξαώροφα: Νέα δεδομένα απαιτούν επανεκτίμηση της κατάστασης


ΔΡΑΣΗ: "Η δημοτική αρχή οφείλει να δράσει άμεσα και αποτελεσματικά"


ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ:




"Οι τελευταίες εξελίξεις μετά την ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου των Βριλησσίων, όπου τέθηκε το ζήτημα που έχει προκύψει με την ανοικοδόμηση εξαώροφων κτηρίων, έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα που απαιτούν επανεκτίμηση της κατάστασης και λήψη άμεσων μέτρων.


Το θέμα της αντισυνταγματικότητας των επίμαχων διατάξεων του Νέου οικοδομικού Κανονισμού (Ν.Ο.Κ.) έχει πάρει πλέον μεγάλη δημοσιότητα. Επιπλέον ακούγεται πως η κυβέρνηση σκοπεύει να προβεί σε τροποποίηση των επίμαχων διατάξεων ώστε να αμβλύνει την κόντρα που έχει ξεσπάσει με τους Δήμους.


Το πρόβλημα είναι πως τέτοιες μεταβατικές περίοδοι λειτουργούν καταλυτικά ώστε να επιταχυνθούν ενέργειες και διαδικασίες, από εκείνους που θέλουν να προλάβουν να κατοχυρώσουν το συμφέρον τους. Με απλά λόγια οι εργολάβοι - μηχανικοί θα προστρέξουν να λάβουν οικοδομικές άδειες με το υφιστάμενο καθεστώς, προσπαθώντας να δημιουργήσουν μη αντιστρεπτά τετελεσμένα.


Επιπλέον, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι συνήθως, όταν επέρχεται μια νέα κανονιστική ρύθμιση - για λόγους χρηστής διοίκησης - δεν θίγονται τα δικαιώματα που έχουν κατοχυρωθεί μέχρι την ημερομηνία που τίθεται σε ισχύ ο νέος νόμος. Άρα η όποια ρύθμιση έρθει, δεν αναμένεται να έχει αναδρομική ισχύ, (κάτι για το οποίο άλλωστε δεν υπάρχει πολιτική βούληση).


Αν προσθέσουμε στα παραπάνω και τη στάση των πολεοδομιών, οι οποίες δεν κάνουν αποδεκτές τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων περί αναστολής έκδοσης των οικοδομικών αδειών, είναι προφανές ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση - αστοχία, υπό τις παρούσες περιστάσεις δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.


Κάθε μέρα που περνάει οι ανεγειρόμενες οικοδομές υψώνονται μέτρο το μέτρο και η όποια επαναφορά στη πρότερη κατάσταση γίνεται ουσιαστικά ανέφικτη (να θυμίσουμε ότι υπάρχουν δεδικασμένα που ενώ υποχρεώνουν σε κατεδάφιση των τελευταίων ορόφων, στην πράξη όμως δεν μπορούν να εκτελεστούν).


Για αυτούς τους λόγους είναι επιτακτική ανάγκη η Δημοτική αρχή να προστατεύσει το οικιστικό περιβάλλον ουσιαστικά και όχι προσχηματικά. Πρέπει αφενός να απαιτήσει κατεπείγουσα και αναλυτική ενημέρωση από την αρμόδια Πολεοδομία σχετικά με την τρέχουσα οικοδομική δραστηριότητα στον δήμο μας και αφετέρου να δράσει άμεσα (να συγκαλέσει έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα) και αποτελεσματικά (να προβεί σε ασφαλιστικά μέτρα ή όποιο άλλο κατάλληλο ένδικο μέσο μπορεί να αναστείλει στην πράξη την οικοδομική δραστηριότητα).


Η απώλεια του δημόσιου αγαθού είναι ένα έργο που το έχουμε δει πολλές φορές. Και για να μην έχει και πάλι το ίδιο τέλος, ζητούμε επιτέλους η δημοτική αρχή να προασπίσει το δημόσιο συμφέρον, με τον ίδιο ζήλο και την ίδια μαχητικότητα, με την οποία και ο ιδιώτης επιδιώκει τα συμφέροντά του.



Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων ΔΡΑΣΗ για μια Άλλη Πόλη"

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο