Το Ακρωτήρι του Διαβόλου


Πέμπτη 11/4/2024, 8:15΄μμ, στο ΤΥΠΕΤ, από το Cine Δράση.


Πέμπτη 11 Απριλίου, 8:15΄μμ, στο ΤΥΠΕΤ (Υμηττού & Πλαταιών) από το CineΔράση

Το Ακρωτήρι του Διαβόλου/La punta del diablo

 

Αργεντινή, Δραματική, 2006. Διάρκεια: 90’. Σενάριο: Marcelo Pavan, Enrique Cortes. Σκηνοθεσία: Marcelo Pavan. Πρωταγωνιστούν: Manuel Callau, Lautaro Delgado, Romina Paula, Axel Pauls, Claudio Corbelli, Prakriti Maduro, Esteban Μελονι, Maria Onetto.

Το  Cine Δράση συνεχίζει τις προβολές του την Πέμπτη 11 Απριλίου με «Το Ακρωτήρι του Διαβόλου», πρώτη ταινία του Αργεντινού σκηνοθέτη Marcelo Paván . Σε μια ακραία κατάσταση, ένα φυσικό ταξίδι χωρίς σαφή προορισμό  που αντανακλά το εσωτερικό ταξίδι του ήρωα, αφού διαγνωστεί με μη αναστρέψιμο όγκο ο σκηνοθέτης καταφέρνει να δημιουργήσει μια συγκινητική  ατμόσφαιρα και έναν ενδιαφέροντα προβληματισμό για το τέλος της ζωής ενός χαρακτήρα που ως γιατρός έχει συνηθίσει να ζει με το τέλος της ζωής των άλλων.  

Ο Ρομπέρτο είναι ένας επιτυχημένος, διάσημος,  νευροχειρουργός που έχει κλείσει τα πενήντα και για πρώτη φορά έρχεται αντιμέτωπος με  την διάγνωση ότι ό ίδιος έχει όγκο στον εγκέφαλο. Σοκαρισμένος από αυτή την προοπτική, αγνοώντας τις εκκλήσεις της γυναίκας του,   αποφασίζει να κάνει ένα ταξίδι χωρίς συγκεκριμένο προορισμό  για να απομονωθεί από  τους αγαπημένους του, τις ευθύνες, τις ασχολίες και τα φαντάσματά του.  Όλα πάνε σύμφωνα με τα σχέδιά του μέχρι που ο δρόμος του διασταυρώνεται με αυτόν της Μαρίας μιας νεαρής, μυστηριώδους γυναίκας. Παρορμητικά και έχοντας αρχικά την εντύπωση  ότι πρόκειται για μια παλιά ασθενή του θα την ακολουθήσει. Αντί να συνεχίσει το δρόμο του προς το βουνό για σκι, όπως είχε προαποφασίσει θα βρεθεί στο πανέμορφο, έρημο ψαροχώρι Punta del Diablo, τελευταίο άκρο της Ουρουγουάης. Εκεί,  στην μέση του χειμώνα, η επιδιωκόμενη απομόνωση  του από τους πάντες και τα πάντα αποδυναμώνεται από την παρουσία της γυναίκας και του συντρόφου της  Φράνκο. Η σιωπή του άγριου τοπίου, η επιβλητική παρουσία της θάλασσας και η ξαφνική απουσία του Φράνκο, σταματούν τον χρόνο σε μια καθοριστική στιγμή, κατά την οποία θα πρέπει να επιβιώσει. Οι αντιδράσεις και τα συναισθήματα του περιπλέκονται  από την προσωπικότητα της Μαρίας που, αργά και παρά τις αντιστάσεις του, τον συνδέει ολοένα και περισσότερο με τη ζωή και την αβεβαιότητα που προκαλεί η βεβαιότητα της πρόγνωσης για την υγεία του.  

 Γεννημένος στο Μπουένος Άιρες, ο Marcelo Paván ξεκίνησε ως διαφημιστής και ντοκιμαντερίστας. «Το Ακρωτήρι του Διαβόλου» είναι η πρώτη του ταινία  και  μία από αυτές που επιλέχθηκαν στο Cinema in Progress 9. «Προσπάθησα να αναλογιστώ τη ζωή μέσω  της περίπτωσης ενός άντρα που έχει τα πάντα μέχρι που, ξαφνικά, πρέπει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα της επιβίωσης, ως μια εφήμερη κατάσταση. Τα ζώα είναι αθάνατα: δεν έχουν επίγνωση του θανάτου τους. Εμείς, ναι: πρέπει να το εκμεταλλευτούμε»,  αναφέρει.

Εδώ:  https://www.youtube.com/watch?v=Cl6__o70IFs&t=4s  το trailer

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο